Hlavní obsah
Cestování

Šumperk je křižovatkou cest do různých částí Jeseníků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek ze Šumperka v Olomouckém kraji

Živá brána Jeseníků – tak bývá v propagačních materiálech nazýván Šumperk. Město leží na křižovatce cest a železničních tratích umožňujících přístup do různých částí Jeseníků.

Článek

Velmi dobré spojení do Šumperka je ze Zábřehu na Moravě na páteřní trati Praha-Olomouc-Ostrava. V Zábřehu staví řada rychlíků, na které pak navazuje železniční doprava směrem na Šumperk. Město, kde žije skoro na 30 tisíc obyvatel, se nachází v Olomouckém kraji, 46 kilometrů západně od Olomouce na řece Desná a na jihozápadním okraji už zmíněných Jeseníků.

Jak jsem se dočetl na webových stránkách města, Šumperk byl založen ve 13. stol. jako správní centrum oblasti, kde se těžily drahé kovy. Město bylo královským majetkem, často však zastavovaným nejpřednějším šlechtickým rodům. V 16. století se načas stal sídlem Žerotínů.

V 17. stol. upadlo do lichtenštejnského poddanství, zažilo hrůzy třicetileté války, v roce 1669 zcela vyhořelo a deset let poté bylo poznamenáno čarodějnickými procesy, jimž padlo za oběť 25 lidí.

Textilní průmysl přinesl městu v 19. stol. neobyčejný rozkvět. Na moderní podobě města se od 2. poloviny 19. století podíleli přední vídeňští architekti, jejichž díla nalezneme v nejrůznějších částech města.

Pro svou výstavnost bylo tehdy město nazýváno „Malou Vídní“. Po druhé světové válce došlo k odsunu německých obyvatel města, kteří zde tvořili drtivou většinu. Po krátké stagnaci se město dále rozvíjelo a dnešních 28 tisíc obyvatel znamená takřka dvojnásobný stav proti roku 1938.

Nákladná obnova památek, obytných domů a ulic výrazně změnila v posledních letech zanedbanou historickou část Šumperka a vrátila sem plnohodnotný městský život. Šumperk se probudil do nové krásy. Jednou z nejdůležitějších historických památek města je bývalý klášterní kostel Zvěstování Panny Marie.

Pokud se věnujeme současnosti, tak město je také regionálním centrem. Kulturní a společenské akce probíhají zejména v Domě kultury Šumperk, ve Vlastivědném muzeu v Šumperku, v Divadle Šumperk, Kině Oko a v Městské knihovně. Regionální i mezinárodní význam má Dům evropského setkávání, na jehož rekonstrukci se podílela i německá strana. O zájmy nejmladší generace pečuje Dům dětí a mládeže U radnice, Komunitní centrum rozvoje lidských zdrojů („Komín“) působící pod Domem dětí a mládeže a zařízením pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Vila Doris Šumperk.

Ze Šumperka pocházejí i vynikající sportovci - hokejista Jiří Dopita, olympijský vítěz z Nagana a mistr světa. Lyžar Aleš Valenta je olympijským vítězem v akrobatickém lyžování. Fotbalový reprezentant Radoslav Kováč je nyní trenérem Slovanu Liberec i další. Dále se tady narodili herec, režisér a moderátor Ondřej Sokol, herečka Simona Babčáková a další.

Zdroj: webové stránky města Šumperka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz