Hlavní obsah
Cestování

Vlašimský zámecký park patří mezi největší zámecké parky ve střední Evropě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek - část zámku ve Vlašimi se zámeckým parkem

Vlašim má díky své bohaté historii a řadě dochovaných památek svým návštěvníkům co nabídnout. Město leží v okrese Benešov ve Středočeském kraji, 20 km jihovýchodně od Benešova, 40 km severně od Tábora a je centrem mikroregionu Podblanicko.

Článek

Stejně jako u většiny návštěvníků vedly i moje první kroky po příjezdu do města do vlašimského zámeckého parku. Jeho dominantou ve vstupní části je vlašimský zámek.

Spoustu informací o Vlašimi turisté zřejmě čerpají i z oficiálních webových stránek města. A taky přímo v infocentru v areálu zámku. Návštěvníci města a okolí se tak dozvědí jako já mnoho zajímavého.

Do 20. století se na zámku vystřídalo 14 šlechtických rodů, které zámek postupně přestavovaly podle trendů doby, ve které žily. K těm nejvýznamnějším patří rod pánů z Jenštejna, ze kterého pocházel druhý pražský arcibiskup a první český kardinál Jan Očko z Vlašimi. Reprezentativní šlechtické sídlo ze zámku vybudovali Trčkové z Lípy, kteří ve Vlašimi vystavěli také gotický kostel sv. Jiljí. V roce 1744 získala panství knížata z Auerspergu, která zámek vlastnila až do roku 1945, kdy byl zestátněn, nyní je v majetku města Vlašimi.

Vlašimský zámecký park patřící svou rozlohou 75 ha mezi největší zámecké parky ve střední Evropě je chráněnou památkou a spadá také do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000.

Kromě několika dochovaných památek je v parku naučná stezka o 16 zastaveních vybudována místním Českým svazem ochránců přírody. Návštěvníci se tak při procházce mají možnost seznámit s historií či faunou a flórou místního parku.

Při procházce parkem se dá projít kolem obnovené Benátské studánky nebo vystoupat na věž Starého hradu v rámci prohlídkových okruhů parkem, které jsou pořádány Podblanickým infocentrem, jež má sídlo přímo na nádvoří zámku. V infocentru jsem měl možnost v turistické sezoně, kromě cenných rad a tipů na výlety, občerstvení či ubytování, získat i velké množství regionálních publikací a suvenýrů, které připomínají výlet do Vlašimi.

Dozvěděl jsem se, že park neslouží pouze k procházkám, ale je využíván pro větší slavnostní akce, jakými jsou například již tradiční Májové slavnosti pořádané městem Vlašim. První májový den je zámecký park doslova v obležení více než 20 tisíc návštěvníků, pro které je připraven bohatý kulturní program. Na své si přijdou návštěvníci všech věkových kategorií.

Je zde také budova první záložny v Čechách, a všiml jsem si, že naproti parku v areálu ČSOP Vlašim, je malá parazoo s různě handicapovanými živočichy.

Pro dětské aktivity byla zrekonstruována budova Staré radnice, ve které má sídlo Městský dům dětí a mládeže Vlašim. Sportovnímu vyžití slouží sportovní areál „Na Lukách“, kde dominuje nový zimní stadion a kde se nachází koupaliště s třemi bazény a tobogánem, dvě fotbalová hřiště, nová atletická dráha a skatepark a před rokem nově otevřené dětské dopravní hřiště. Další dvě fotbalová hřiště včetně druholigového stadionu jsou v Kollárově ulici.

Zdroje: webová stránka města Vlašimi, mesto-vlasim.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz