Hlavní obsah

Bestiář Ashmole. Rozluštěn. Josef Zlatoděj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Existuje na světě mnoho rukopisů o kterých vám historici a vědci píší bludy. A tak jsem tu Já, abych vyvedl světové odborníky a vědce historiky na světlo.

Článek

Přátelé vědci a studenti.

Na světě je v různých knihovnách mnoho rukopisů ve kterých jsou psány různé příběhy a nebo důležité informace. Které jsou určeny jen těm lidem, kteří jsou po odborné stránce dokonale připraveni. Tito lidé pak mají velice důležitý úkol. A to všem občanům, historikům a lingvistům a  vědcům ukázat správný význam určitého psaného textu.

Dnešní moje lekce z historie se bude týkat, jednoho velice pěkného středověkého rukopisu, který se jmenuje Bestiar Ashmole (University of Oxford).

________________________________________________

Co je o tomto rukopisu všeobecně publikováno.

Ashmole Bestiář (Bodleian Library MS. Ashmole 1511) je anglický iluminovaný rukopis Bestiář z konce 12. anebo počátku 13.století, který obsahuje příběh o stvoření a podrobné alegorické popisky více než 100 zvířat. Existuje podobný rukopis Aberdeen Bestiary (Aberdeen University Library MS 24 ) a Ashmole Bestiary jsou považovány podle Xenia Muratova profesorkou dějin umění, za dílo různých umělců patřících do stejného uměleckého prostředí. Vzhledem k jejich nápadné podobnosti jsou učenci popisovány, jako sesterské rukopisy. Mediavalistický učenec M.R.James považoval Aberdeen Bestiary za repliku Ashmole 1511.

Jazyk - Latina. Informace o původu rukopisu a jeho patronech jsou nepřímé, ačkoli rukopis s největší pravděpodobností pochází ze 13. století a vlastnil ho bohatý církevní mecenáš ze severní a nebo jižní Anglie.

Aberdeen Bestiáry byl poprvé uveden v roce 1542 v inventáři Staré královské knihovně ve Westminsterském paláci.

konec citace z Anglické Wikipedie .

__________________________________________________

Přátelé vědci a studenti. Co se každý po přečtení toho sdělení z Anglické Wiki dozvěděl. Dozvěděl se například to, že všechny informace jsou : nepřímé. To nám všem říká a ukazuje, že ty informace si mohl nějaký anglický vědec vycucat z prstu a proto je uvedeno, že informace jsou nepřímé.

Všichni vědci píší, že by se text mohl vztahovat na Isidora ze Sevilly. ( Etymologie).

Vše je ale jinak, než vám píší světoví odborníci a různí historici.

A proto jsem zde opět Já, jako velká záruka toho, že se každý student historie seznámí s tím, jaký je skutečný význam tohoto velice pěkného iluminovaného rukopisu, který má mnoho společného s naším prostředím. A to konkrétně doby, která se vztahuje na roky, kdy zde u nás vládl mocný rod Lucemburků a Přemyslovců.

Podle toho co jsem zatím přeložil, tak v textu rukopisu jsou popisovány České dějiny a to konkrétně z doby, kdy vládl Karel IV. Český král a císař Svaté říše Římské.

Dnes vám ukáži co je psáno na straně značené 7r.

Obrázek : Bodlein Library MS. Ashmole 1511. University Oxford.

Foto: Josef Zlatoděj

Bodleian-Library-MS-Ashmole-1511_00023_fol-7r_reduced

Zde si každý vědec a historik, který nezná a tedy tápe, jak Amundzen v mlze, přečte správný význam textu. A pak jistě zjistí, že text je psán ve starém českém jazyku a to takovém, jaký používal autor samotného textu rukopisu.

Správný text :

Dív i div ží děu 3 fí Cáj de Ztíhe i díťa syne 4 zlatý lidu 4 syn čte rado psát Fašca roda Jaso volá. Díla bol Elížke stůl. Vě jů snak 3 RÉ i tu Ré ží ak rép.( rebus) díla. Jinó vět. Je drac 4 sde ztíhe i má Lva i díťa 3 qvít (květ) 1316 dop.(doba) Čezké dív i kast 4 s Roj 4. 3 rešš ide ztůl mi Fláca ( vládce) 4 je ako Rép. ( rébus) Léte dram zlůbí lide. Cáj už domáě 14. Fašca ( Vaška) róda byl Kouzla má siro 3. Elíz vě jů 3 i syna Máj 14. I Roi. Věto vě řád SUP traje ( substituce 3). Kvíta dar 4 slůn 3 Máj vě fěc (věk) 14 roc biědu ac de Boh. Act pis tu mé věc fě (vě) ztíhe diět LEV tu 3. I lid je f fésti (slavnost) svědce si ztrážo můj. Co zná tu 3 co zůd (soud) co Jef (Jev. žid) lév i 4 akt diěvu zfů má fěce (věke) rád róbe Qvínu . 4 diěv ví Roie to fě i Fátra rád. Riso ěj hrad .Láscu 3 jí lónca ( lůna) cvít (květ) jej Fašcu 3. Crf (krev) copce ( burge) 4 i syn i tu RÉ ožij Anemal.( animal)

Tak zde si mohl každý vědec, který zkoumá sto roků text tohoto pěkného rukopisu, konečně přečíst správný význam textu rukopisu Bestiar Ashmole.

Současná mluva :

Dívka a dívky žijí v ději. 3 zná Karla je porod a dítě. IV zlatý lidu IV. syn čte. Rada píši Vaška rod. Jaso ( Luce) jméno. Díla byl Elišky stolec (trůn). Znáš znak 3 Ré. A zde Ré žije rébus díla. Jiné věty. Je Drak IV. zde porod i má Lva i dítě 3 květ 1316 doba. Česká dívka i kasty. 4 s ROI. ( král). 3 řeš jde trůn jsem vládce 4 jsem jako rébus. Léta drama slibuji lidu. Karel už doma je 14 je Vaškovi. Roda je kouzla. Má syna 3. Elišky zná jí 3 se narodil syn 14 května. A král. Věty jsou řád substituce číslo 3. Květ dar IV. porod třetí Máj. Zná věk. 14 rok naříkal jak šla k Bohu. Akt psaní zde mé věci znáš. Porod dítěte Lva zde 3. A lid se raduje. Svědek jsi, strážce můj. Co znáš zde 3 soud co žít lev i IV. Akt dívku zvou má věci ( věk) rád dítě Královny. 4 dívky ví krále to zná i otce rád. Psaní je z hradu. Láska 3 z jejího lůna, květ3 její Vašek. Krev Burgů IV i syn je tu král zvířat ožil.

________________________________________________

O čem je na této straně rukopisu psáno . Na té straně je psáno o narození Václava, budoucího Karla IV.V textu se píše, že jeho matka Eliška Přemyslovna zemřela, když bylo Karlu 14 roků.

Dále je psáno, že text je šifrován substitucí číslo 3.

Dále je psáno. Že text je rébus.

Dále je psán letopočet a datum narození malého klučiny Václava a to 14. května 1316.

Dále je tam psáno jméno : Královna Eliška. Manželka Jana Lucemburského.

Jas + Burge = Lucemburge.

__________________________________________________

Tak se učte. Když by snad nějaký historik a vědec tápal a nevěděl furt o čem je ten krásný a starý rukopis, tak dejte echo a já vám to dám více polopatě.

Přátelé knížek a rukopisů o kterých vám vědci píší ptákoviny je spousta.

Posílám vám hodně srdíček a budu rád, když to co jsem vám napsal budete sdílet. Jinak zde hrozí, že vědci budou psát ptákoviny furt dokola, stovky let. Zdravím všechny čtenáře, vědce z celého světa a také naše milé studenty.

Tak Pa příště. Váš učitel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz