Hlavní obsah
Umění a zábava

Voynichův rukopis Rozluštěn: folio 77r

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Nejzáhadnější rukopis Světa pokořen a dešifrován Josefem Zlatodějem.

Článek

Voynich Manuscript . Folio 77r. Beinecke Library Yale. USA.

_______________________________________________

Přátelé a nepřátelé dnes vás seznámím s tím co je psáno na foliu 77r. rukopisu Voynich. Mnoho vědců z celého našeho pěkného světa se snaží už sto roků zjistit, co obsahuje za tajemství rukopis, který má mnoho společného s naším historickým prostředím a to konkrétně dominia, které ovládal velice důležitý středověký rod Rožmberků.

Ve svém minulém vědeckém článku jsem vás seznámil s tím, jak uvažoval autor rukopisu při zápisu textu a kreslení velice pěkných obrázků. A tak jistě každý vědec poznal na vlastní oči, jak byla naše milá a velice chytrá paní baronka Eliška z Rožmberka šikovná. Což nemohu říci o současných vědcích či různých velice snaživých badatelích, kteří se sice dlouho snaží, ale jejich samotný výzkum textu rukopisu je velice bídný. Stačí se seznámit s tím, jak například píši o rukopisu snaživci a hned poznáte, že se snaží, ale velice špatně. Píší totální bludy, které si tam někdo po nocích snad vycucává z prstu. Prostě katastrofa. Nebo se stačí seznámit s tím, jak o rukopisu referuje a i píše snaživec doktor děd Vševěd. Přátelé to je taky tedy hrůza.

Přátelé a kamarádi jak z toho ven ? Po zralé úvaze jsem došel k závěru, že nejlepší bude jim pořádně otevřít OČI. A proto jako dobrý Lucifer (Světlonoš) je vyvedu na světlo. A tak znovu zde i apeluji na všechny, kdo by snad chtěl prolomit šifrování tohoto velice zajímavého rukopisu, tak by měl mít i něco po případně v hlavě. A ne, aby tam měl vakuum, tedy vzduchoprázdno. Podle speciálních výpočtů by měl mít adept alespoň 145 IQ. Když bude jeho kvocient nižší, tak ať nezoufá, protože jsem tu JÁ a já jsem záruka toho, že to dokáže pochopit i student či vědec, který nemá ty potřebné gebíry.

Další důležitá věc, aby byl student úspěšný je dodržovat tyto věci: Vůbec nečtěte, co se píše na Wikipedii. To je velice zavádějící a zatemní to váš logický úsudek. Dále nečtěte na internetu články různých snaživců. To je také špatně. Když tohle dodržíte, tak máte velkou šanci dešifrovat text rukopisu.

Další důležitá věc: Na poslední straně rukopisu je psán návod na dešifrování. Je tam tedy psán Klíč na překlad a zároveň je tam i psán samotný význam rukopisu. Tak tam by měl každý adept začít.

Mohu vám zde napsat, že rukopis byl studován profesionálními i amatérskými kryptografy a to včetně amerických a britských luštitelů kódů z první i druhé světové války. Jako byl například Prescott Currier, Wiliem Friedman, Elizabeth Friedman, John Tiltman a další vědci kryptoanalytikové z Blelchley Parku, kteří pracovali za druhé války na rozšifrování stroje enigma. (Alan Turing a další ).

Přátelé, zde je vidět, jak složitý to je problém. Tedy alespoň pro zahraniční vědce. Kteří ač se i dnes snaží, tak jejich výsledek je hodně bídný. Nebo žádný.

Pro české vědce by to podle mě neměl být takový nepřekonatelný problém a proto je musím také něco nového naučit. Učit je dobré. Učím velice kvalitně a rád a také je to moje občanská povinnost. Čím více chytrých hlav, tím nám všem bude lépe a to je také jeden z mých cílů. Tak se snažme. A proto vám a vědcům to servíruji tímto způsobem, kterému se také říká = polopatě.

___________________________________________________________

Teď sem vložím obrázek Beinecke Library Yale MS - 408. folio 77r.

Foto: Josef Zlatoděj

Eliška a 3 plody

Každý vědec, anebo student se pořádně podívá na obrázek, na kterém je nakreslena Eliška z Rožmberka. Co obrázek znamená a jaký je jeho význam vám i prozradím, protože žádný vědec, anebo Děd Vševěd Arnošt vám není schopen říci jeho správný význam. (Arnošt vám maximálně napíše, že žena strká ruce do záhadných rour ze kterých prýští záhadné fluidum. Z toho je vidět, že záhadolog vás chce utáhnout na vařený nudli).

Správný význam obrázku je to, že vám Eliška z Rožmberka ukazuje kolik porodila dětí.

Vezmu to postupně. Eliška stojí v nádobě a ty jsou celkem 2. To ukazuje na dva porody. Dále Eliška strká ruce do čísla 3. Tím vám ukazuje, kolik porodila dětí. To co všichni vědci a světoví odborníci považují za roury, jsou ve skutečnosti = Žíly. Eliška vám nakreslila slovo - Žíla. (musíte číst text). Ze tří které nejsou ucpané jde život. A také to vyjadřuje 3 porody. Tři děti = Jan (po otci), Oldřich po dědečkovi) jsou dvojčata. Třetí syn Julius se narodil sólo. Celkem tedy 2 porody.

Vedle Elišky je jedno slovo. To slovo je = i PLODO. To znamená, že to jsou Plody naší šikovné paní Elišky z Rožmberka . A plody jsou zde Děti.

Když se vědec pořádně podívá na konce těch žil, tak by tam měl vidět zdvojené písmeno CC. pak je tam písmeno I. a voda. (substituce čísla 3 = C, G, S, L) výměna C za S a budete číst slovo = ssivod . (substituce čísla 4 = D, M, T ) výměna písmene D za T a budete číst slovo = Šívot , což je opět slovo = ŽIVOT.

Význam obrázku: Eliška dala život 3 dětem.

Vědec se tedy dozvěděl, že na obrázku nejsou kresleny nějaké pofidérní roury a nebo trubky, ale že to je nakreslené slovo - ŽÍLA (v textu - ssilo = šílo = žílo ). A jak jistě každý i zdárně pochopil, tak celkem Žilo = 3 děti, synové Elišky.

Dále následuje spodní obrázek. Ten je následující:

Foto: Josef Zlatoděj

3 porody

Zde je znázorněno kolik měla Eliška porodů. A to celkem 2 porody. Zároveň je zde i nakresleno, že porodila celkem 3 děti. A to ve dvou porodech. Pod obrázkem je jedno důležité slovo, které je ztíha to. (dříve když byla žena v jiném stavu, tak se o ní řeklo a nebo napsalo že je = Obtěžkaná. Těžká. Takže porod byl = Ztíha ).

- omaeamo = 7415147 = substituce = ztíha to. (každé písmeno má svou číselnou hodnotu ).

Přátelé, v mém dnešním vědeckém článku jsem vám názorně předvedl, jak autor rukopisu a tedy naše velice šikovná paní baronka Eliška z Rožmberka uvažovala při psaní svého rukopisu a při kreslení obrázků.

Jsem velice rád, že mě také fandíte a pozorně čtete, co vám všem zde na Mediu svým poutavým popisováním ukazuji, to, jaký je význam obrázků a samotného textu a že dešifrování rukopisu není tak složité, jak by se mohlo někomu i zdát.

Mám vás také rád, posílám hodně srdíček a byl bych rád, když by snad nějaký čtenář, který je samozřejmě chytrý i sdílel to co vám já hodný Lucifer Zlatoděj píši. Samozřejmě je to na zvážení každého z vás. Pak se jistě ledy pohnou. 13 roků je tedy i pro mě dost dlouhá doba.

Pro ty, co mě neznají, zde mohu i napsat, že moje Ego je v normě. IQ 150.

Tak příště PA. :-)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz