Hlavní obsah
Právo a státní správa

Odškodnění po dopravní nehodě. Jak získat finanční kompenzaci při zranění?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JUDr. Zbyněk Drobiš, advokát

Odškodnění po dopravní nehodě.

Utrpěli jste nezaviněnou autonehodu se zraněním a nevíte si rady, jak získat odškodnění? V praktickém článku si představíme rady a tipy k úspěšnému zajištění finanční kompenzace po autonehodě.

Článek

Dopravní nehoda se zraněním

Ročně nastanou tisíce autonehod se zraněním. Jestliže poškozený výlučně nezavinil dopravní nehodu, pak je zpravidla oprávněn k získání odškodnění za újmu na zdraví. Odškodnění po dopravní nehodě tak obvykle žádá zraněný řidič, spolujezdec, chodec, cyklista a další účastníci nehody.

Při autonehodě se zraněním je podstatné, aby byla k nehodě přivolána policie. Potvrzení o účasti na dopravní nehodě od policie je základním důkazem pro pojišťovnu k zajištění odškodnění.

Některá zranění typu poranění krční páteře se mohou projevit až s odstupem několika dnů. V takovém případě je postup individuální, ale je i tak obvykle možné žádat odškodnění za zranění.

Při dopravní nehodě také pozor na „lovce nehod“.

Foto: Seznam.cz

Kde a kdy uplatnit odškodnění po dopravní nehodě

Oběť autonehody si může vybrat, zda bude žádat odškodnění újmy na zdraví přímo u viníka nehody, nebo se obrátí na pojišťovnu vozidla viníka nehody z titulu povinného ručení.

Z praktického hlediska je jednodušší a rychlejší řešení vymáhání odškodnění přímo u pojišťovny vozidla viníka nehody, protože viník nehody bude stejně přeposílat uplatnění odškodnění svojí pojišťovně.

Viník nehody se zraněním je často trestně stíhán pro ublížení na zdraví z nedbalosti nebo těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Ke zmírnění trestu se viníci autonehod obracejí na poškozené s možností poskytnutí finanční kompenzace nad rámec odškodnění z povinného ručení vozidla viníka nehody. Tyto částky jsou spíše symbolické, kdy hlavní odškodnění získá poškozený z povinného ručení vozidla viníka nehody.

Poškození jsou přesvědčeni, že odškodnění za zranění při autonehodě lze žádat až po ukončení pracovní neschopnosti anebo léčení. Taková informace je nesprávná, protože každá náhrada újmy na zdraví se řeší v jiný časový okamžik.

Foto: Seznam.cz

Odškodnění po dopravní nehodě: Jaké odškodnění lze žádat?

Při řešení odškodnění po dopravní nehodě se zraněním se nejčastěji zajišťují tyto náhrady:

1) Bolestné - jedná se o náhradu nemajetkové újmy na zdraví, která se uplatňuje obvykle jako první. Tuto náhradu lze řešit po prvním ošetření nebo hospitalizaci. Překážkou není ani budoucí operace, kterou lze jednoduše vymáhat budoucím doplatkem bolestného.

2) Ušlý výdělek - může žádat poškozený zaměstnanec po dobu pracovní neschopnosti nebo OSVČ, u které není nutné mít vystavenou neschopenku (u OSVČ délku neschopnosti k práci prokazujeme potvrzením lékaře). V některých případech po skončení pracovní neschopnosti lze žádat také tzv. rentu.

3) Cestovné - cestovné do zdravotnických zařízení (není nutné mít účtenky za naftu/benzín). Výpočet se realizuje dle spotřeby vozidla a dokládají se lékařské zprávy.

4) Náklady léčení - prokazuje se účtenkami za léky, regulační poplatky, fyzioterapii a další účelně vynaložené náklady léčby.

5) Náklady péče - náhrada za péči o nesoběstačného poškozeného následkem autonehody.

6) Ztížení společenského uplatnění - odborný pojem pro trvalé následky po dopravní nehodě. Hodnotí se obvykle rok od autonehody.

7) Další nemajetková újma - náhrada nemajetkové újmy mimo bolestné a ztížení společenského uplatnění. Určena pro specifické případy.

Okruh náhrad újmy na zdraví je orientační a vždy je nutné posoudit individuálně u každého případu zranění.

Foto: Seznam.cz

Lze odškodnění získat mimosoudně?

Mezi poškozenými je rozšířen mýtus, že odškodnění po dopravní nehodě lze získat pouze soudně. Je nutné si uvědomit, že dopravní nehoda s vážnějším zraněním má dvě rodiny:

1) Trestní řízení vůči viníkovi nehody - v tomto řízení často nastane soudní jednání, avšak za účelem stanovení viny a trestu pro viníka nehody, nikoliv primárně k řešení odškodnění pro poškozeného. Náhradu škody lze také uplatnit do trestního řízení, avšak obvykle to není nutné, protože odškodnění se již zajišťuje u pojišťovny.

Poškození jsou někdy ve zbytečném stresu, že pokud neuplatní odškodnění do trestního řízení, že přijdou o finanční kompenzaci z odškodnění. Tohoto se nemusejí zpravidla obávat.

2) Vymáhání odškodnění od pojišťovny - odškodnění po dopravní nehodě se zraněním se primárně řeší s pojišťovnou vozidla viníka nehody z tzv. povinného ručení. Pokud nehrozí promlčení lze ve velké části případu získat odškodnění mimosoudně bez soudního sporu s pojišťovnou.

Foto: JUDr. Zbyněk Drobiš, advokát

JUDr. Zbyněk Drobiš, advokát

Tipy od právníka k úspěšnému získání odškodnění

V naší advokátní kanceláři se dlouhodobě zaměřujeme na odškodnění obětí autonehod se zraněním a můžeme poskytnout tyto rady z našich zkušeností:

1) Nedoporučujeme se spoléhat na formuláře pojišťoven pro vyřízení odškodnění za bolestné a ztížení společenského uplatnění, protože často lékaři poškozených chybují při jejich vyplnění, což vede ke krácení výše odškodnění. Místo toho doporučujeme zajistit posudek od specializovaného znalce pro výpočty těchto náhrad, jehož náklady můžete následně uplatnit u pojišťovny k úhradě.

2) Je důležité neopomíjet trestní řízení proti viníkovi nehody. Jako poškozený byste měli aktivně sledovat průběh a zajímat se o jeho stav. Jakékoli určení spoluodpovědnosti v trestním řízení za nehodový děj může mít za následek snížení odškodnění od pojišťovny.

3) Důkladně se informujte o všech náhradách odškodnění, na které máte právo. Kromě bolestného, ušlého výdělku a nákladů na léčbu, můžete často uplatnit i náklady na péči o poškozeného a cestovné. Rovněž byste měli zvážit odškodnění za ztížení společenského uplatnění, které je často nejvyšší náhradou nemajetkové újmy.

4) Věnujte pozornost promlčecí lhůtě pro odškodnění. Ačkoli je tato problematika složitá a zaslouží si samostatný článek, obecně je doporučeno vyřešit odškodnění s pojišťovnou viníka nehody do tří let od data nehody, preferováno je však jednat co nejdříve.

5) V mnoha případech zranění po autonehodě je možné dosáhnout odškodnění mimosoudní cestou, pokud neexistuje riziko promlčení nebo významného krácení odškodnění pojišťovnou. Základem úspěchu je předložení správné argumentace a relevantních důkazů pojišťovně.

Autor je právník projektu odskodneninehody.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám