Hlavní obsah

Srovnání podnikání s investováním do CP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srovnání investování mezi podnikáním a dlouhodobých nákupem CP přímo na burze-bohaté zkušenosti

Článek

V oblasti informování o investování do CP neznám žádný článek,který by hledal řadu podobností mezi úspěšnou firmou a vlastním, s převahou dividendových akcií, portfoliem. Předem upozorňuji, že tento rozbor není dogmatický,připouští jisté rozdíly ve skladbě portfolia, ale platí, že buď mám úspěšnou firmu nebo vlastní portfolio, případně obojí. Z toho vyplývá, že úplně jiný rozbor by se mohl týkat např. varianty tichý společník ve firmě a investování do fondů. Tím se dále nebudu zabývat.

Proč jsem se rozhodl hledat podobnosti? Důvod je jasný, zastaralé myšlení, finanční negramotnost, která je umocňována ekonomickými analytiky, manažery fondů,finančními poradci apod.,tím pádem negativní reakce občanů na novou možnost, když nevlastní úspěšnou firmu, tj. dokázat,že jsou schopni sami překonat bojácnost a poznat jak lze v dnešní době při dodržení pár zásad obchodovat na burzách buď nejlépe prostřednictvím banky, kde mám i účet nebo dokonce sám prostřednictvím programu banky přímo z domova nebo na cestách přes internet.

Založit firmu i vytvořit portfolio je v obou případech rozhodnutí investovat do podnikání. Mít úspěšnou firmu je ale těžší, časově náročnější, většinou nutný větší vstupní kapitál. V obou případech existuje i riziko, které se dá jednodušeji eliminovat u portfolia (4-7 emitentů z oborů, které nemají krátkodobou úspěšnost-u jejich nákupů lze vycházet i klíčových emitentů ve vahách indexů, pro začátek bych doporučoval index BCPP kvůli dividendám).

Úspěšná firma má dva rozměry. Buď ji chci mít dlouhodobě nebo po několika letech prodat. Vlastní portfolio může mít též stejné dva rozměry, ale až na mimořádné výjimky by mělo být portfolio dlouhodobé. Tak jak firma vede účetnictví je dobré i mít pro sledování úspěšnosti portfolia vlastní program (doporučuji v exelu) a každý rok uzavírat samostatně.

K tomu to nejdůležitější. Tak jak ve firmě se sleduje HV,tak podobně lze vyhodnocovat portfolio. Existují dva pohledy. První je jak narůstá hodnota firmy (majetek), portfolia (kurzy) a druhý kolik peněz vydělám v daném roce, které mi skončí na účtu na pokrytí domácnosti případně dalším investicím. Teď právě docházím k tomu proč se vůbec tímto rozborem zabývám. U firmy je to jasné, tam jsou oba pohledy důležité a to i v případě,že firmu nebudu prodávat, ale třeba zavčas zlikviduji, protože už není dostatek zakázek. U portfolia jsem velmi zklamán, že dogmaticky uvažují analytici, finanční poradci a přes internet a jiná média bohužel i občané. Jako hlavního viníka pak přímo označuji fondy,správce fondů,kteří nejen podporují finanční negramotnost občanů (něco podobného se děje i u politiků,kteří spolu s ekonomickými „experty“ utvrzují občany jak se budou mít špatně v důchodě), zvyšují náklady za svoje služby,ale hlavně stále jen sledují hodnotu fondu, který má pro občana jen význam, že fond by měl po větším růstu vždy prodat a pak v období snížení hodnoty fondu opět koupit, jinak totiž tato investice vyžaduje další a další peníze s nejasným výsledkem! U vlastního portfolia je to jiné. Je nutné jako u firmy sledovat dva ukazatelé. Stejně jako u fondů růst kurzů emitentů, ale hlavně roční zisk, který skončí na účtu (dividendy,výhodné prodeje kdy rozdíl mezi kurzem nákupu a prodeje je alespoň 3× dividenda). Je to jednoduché a jasné. Problém je v tom, že pokud si občan i koupí jako drobný investor fond nebo i přímo akcie, tak absolutně nepochopil nejdříve hlavní zásadu, že investování do CP nesmí nikdy chybět v domácnosti a zároveň pokud má v portfoliu úspěšné emitenty, že růst nebo pokles kurzů hraje daleko menší roli jako roční zisk. Potíž je v tom, že možná i 80% drobných investorů jednak by nejraději zbohatli hned nebo nesnesou výkyvy kurzů i když vlastní kvalitního emitenta. U fondu je to k pochopení když hodnota padá, tak je to umrtvená investice, která vyžaduje případně další peníze (pravidelné investování) a roční zisk nulový. Vlastní portfolio sice má též celou nebo část umrtvenou, ale stále dostává dividendy (totiž většina větších výkyvů kurzů je způsobená stavem ekonomiky,výroky politiků nebo dokonce jak nyní politikou Bruselu i válčením na UA).

Závěr je jednoznačný kdo má volné peníze měl by dlouhodobě postupně vytvářet vlastní akciové dividendové portfolio a roční zisk reinvestovat nebo někdy i účelně utratit!!!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám