Hlavní obsah

Využití státního příspěvku jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zvýšit využití státního příspěvku pro ty co mají nízké příjmy

Článek

Již řadu let stále tvrdím i informuji politiky, že 3.pilíř má mít největší význam pro občany, kteří nemají vysoké příjmy a spoření (investování) na stáří je problém. Jsou rádi pokud vůbec spoří v 3.pilíři když jim přispívá i zaměstnavatel. Bohužel sami spoří obvykle nízkou částku, aby alespoň vůbec na malý státní příspěvek dosáhli. U těch co jim nepřispívá zaměstnavatel je pak v popředí otázka zda má význam vůbec spořit v 3.pilíři.

V současné době vláda místo toho, aby podpořila ty co nemají vysoké příjmy, tak navrhla pravý opak a chce podporovat hlavně ty co jsou se schopni zabezpečit na stáří i bez 3.pilíře a ten považují jen jako doplněk když máme štědrou koalici ve vládě. Proto je zapotřebí 3.pilíř upravit v přidělování státního příspěvku!

Jak to udělat? V prvé řadě vláda musí rozhodnout zda zaměstnavatel bude i nadále přispívat dobrovolně nebo povinně. Osobně doporučuji přispívat dobrovolně. Povinně přispívat by byl pro řadu firem neřešitelný problém. Dále by vláda měla stanovit pásmo příspěvku zaměstnavatele s minimální částkou, která by měla být vyšší jak 500,-Kč (i třeba 700,-Kč). Pásmo by pak vypadalo (500,-Kč až nějaký strop nebo bez stropu např.5000,-Kč). Vláda by měla též stanovit jednotný státní příspěvek pro všechny spořící (např.1000,-Kč), kterým přispívá zaměstnavatel. Sám občan v tomto případě by pak mohl spořit libovolnou částku od 100,-Kč (nebo třeba 300,-Kč) měsíčně. Pokud by spořil nějakou vyšší částku, tak by získal i slevu na dani dle již nyní stanovených podmínek.

Pokud nepřispívá zaměstnavatel, tak občan by měl dostávat státní příspěvek dle současného návrhu vlády, což určitě bude pro ty co mají nízký příjem problém, zvláště když minimální částka s nárokem na státní příspěvek je 500,-Kč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám