Hlavní obsah
Názory a úvahy

Krutost na obou stranách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Jaká byla v sedmdesátých letech severní a jižní Korea?

Článek

Byl jsem tam, tedy na Korejském poloostrově v letech 1975 až 1977. Jako pracovník Dozorčí komise neutrálních států pro dodržování podmínek příměří jsem měl možnost navštívit a poznat oba státy. Skutečnost mě poučila, že tehdy opravdu nebyl velký rozdíl mezi režimy na severu a jihu, tedy ideologický rozdíl byl obrovský, ale lidsky právní vskutku zanedbatelný. Jak severního velkého vůdce Kim Ir Sena, tak jeho protějška generála Pak Čong Hee - transkripce jmen používám z angličtiny - bych směle označil za paranoidní sociopaty. Oba režimy se držely u moci jen díky drastickým opatřením, které zahrnovaly vraždy politických oponentů i nesmyslné příkazy a zákazy pro obyvatele. Měření délky sukní byla jen zanedbatelná maličkost. Ale pozor. Srovnejte s příkazem nosit povinně podprsenky hlasatelkám v čs. televizi v dobách nejzuřivější normalizace - hledejte rozdíl…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám