Hlavní obsah
Věda

Několik poznámek k exkluzivitě na univerzitách i ve vědě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Karel Konečný

Jak máme vnímat exkluzivitu ve vědě a na univerzitách. To je reakce na návštěvu z  Harvardské univerzity.

Článek

V březnu navštívil Prahu prof. Georg Q. Daley a ve své přednášce vybízel k exkluzivitě ve vědě i na univerzitě. Jak to tedy můžeme chápat? Pod pojmem exkluzivní si většina lidí představí něco výjimečného a úspěšného. Je trochu zavádějící, že musíme být ti géniové abychom se k naší vlastní exkluzivitě nějak dopracovali. Harvardská univerzita jako i Oxfordská univerzita nám nabídli spolupráci a tak je logické, že by jsem si mohli vybrat některý exkluzivní směr a  snažit se tom směru bádat a spolupracovat. Exkluzivní totiž není tak viditelné jak si myslíme, spíše je to ve smyslu výjimečný či podivný způsob bádání. To znamená, že to nemusí vyhlížet nějak pozitivně a tak to ve vědě už chodí. Ovšem v době kdy se očekávají především ekonomické výsledky to nemá příliš podporu. Základní výzkum u nás je viděn ve špatném světle, a vše se směřuje k tomu aby výzkum byl aplikovaný, a tedy přinášel ekonomické výsledky. Profesní oblast prof. Georg Q. Daley je medicína a on sám jistě dobře ví, že my skoro nic nevíme, když se vyjádřím lakonicky. Máme mnoho teorií, ale nejdou ověřit. Jak říkal rakouský filosof Karl Propper : Dobrá teorie je taková, která se dá vyvrátit. Proč, ale budeme teorie vyvracet když nemáme lepší. Tím jsem naznačil, že prvotní rozhodnutí k bádání rozhodně předchází filosofie celého zamýšleného projektu. Nemůžeme si myslet, že v minulosti byli tehdejší vědci a filosofové horší než jsme my nyní. Máme jistě vynikající techniku, ale z důvodu délky věku našeho života se nedostáváme v myšlení někam dále. Vždy zjistíme, že naše pozorování a vnímání spolu s pochopením vjemů není spolehlivé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz