Hlavní obsah
Internet a technologie

Kvalitu chmele pohlídá umělá inteligence?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Chmel

Obrovské výkyvy počasí, horko se suchem a pak přívalové deště – to jsou výzvy se kterými se v posledních letech musejí čím dál častěji potýkat čeští zemědělci.

Článek

Prognózy budoucího vývoje růžové nejsou, a proto je třeba na tento vývoj reagovat. Na jedné straně musíme zlepšit péči o krajinu tak, abychom ji mohli předat v co nejlepším stavu budoucím generacím. Na straně druhé musíme zajistit dostatek kvalitních potravin pro naše obyvatele za přiměřenou cenu.

V České republice jsme se v zemědělském sektoru řadu let spoléhali na levnou pracovní sílu na úkor nových technologií a necítili tak silný tlak na nutnost inovací, jako tomu bylo na Západě. Digitalizace se již stala klíčovým faktorem v mnoha odvětvích a zemědělství nemůže zůstat stranou.

Příkladem dobré praxe může být například projekt „PRO CHMEL“ testující aplikaci, která pomocí půdních sond a meteostanic ukáže pěstitelům, kdy rostliny potřebují zavlažit. To kromě vláhy pro rostliny zajišťuje i efektivní práci s vodou, které je dlouhodobě nedostatek.

Využití podobných technologií v zemědělské oblasti by pro nás mělo být prioritou už jen proto, abychom si v naší zemi do budoucna uchovali alespoň částečnou potravinovou soběstačnost, dalšími neméně důležitými aspekty ale jsou konkurenceschopnost a ekonomická efektivita zemědělského sektoru.

Digitální transformace představuje klíčový krok směrem k potravinové bezpečnosti a udržitelné budoucnosti našeho zemědělství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám