Hlavní obsah
Cestování

Hrad vytesán ve skalním masivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karel Suchý

Hrad Predjama

Na Slovinsku naleznete hned několik majestátních hradů. A zatímco Lublaňský hrad je turisty nejvíce navštěvovaný, hrad Predjama vítězí na celé čáře atmosférou, která na něm panuje.

Článek

Vyrážíte-li na jižní Slovinsko, hrad Predjama by vám neměl uniknout.

Lze jej rozdělit na dvě části, tzv. Přední hrad, který byl vybudován klasicky, a tzv. Zadní hrad, který je právě celý vytesán do skály. Není divu, že je již po staletí považován za nedobytný.

Při prohlídce hradu můžete zavítat i do tzv. jamy pod gradom, což je jeskyně, nacházející se přímo pod Predjamou. Celý jeskynní systém je dlouhý přes 14 kilometrů a do dnešního dne nebyl plně prozkoumán.

Pro turisty je zpřístupněno 700 metrů, a krápníkové jeskyně nejsou osvětleny. Prohlídka má tak naprosto unikátní atmosféru, vzhledem k tomu, že si můžete svítit pouze lucernou. V jeskyni se nacházejí také nápisy, které lze datovat zpět až do 16. století.

Tomu, komu by byla návštěva jedné jeskyně málo, stačí vyrazit údolím řeky Lokve a po 9 kilometrech narazí na nejznámější jeskynní systém na Slovinsku, zvaný Postojna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám