Hlavní obsah
Cestování

Island, jak ho neznáte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karel Suchý/ Midjourney

Údolí na Islandu

Island není jen o Zlatém trojúhelníku, Modré laguně, nebo polární záři. Existuje mnoho dalších zajímavých a neobvyklých míst, která stojí za to objevit.

Článek

Island je země, která láká mnoho cestovatelů svou nádhernou a divokou přírodou, bohatou historií a kulturou, a přátelskými obyvateli. Zde je několik tipů na Island, jak ho neznáte:

Stuðlagil: Tento úchvatný kaňon je vytvořen z tisíců bazaltových sloupů, které lemují řeku Jökulsá. Dříve byla řeka velmi prudká a nebezpečná, ale po výstavbě přehrady se její hladina snížila a odhalila krásu kaňonu. Nyní si můžete prohlédnout tento úžasný přírodní útvar pěšky, nebo na kajaku.

Hveravellir: Toto je jedna z největších geotermálních oblastí na Islandu, kde se nachází horké prameny, fumaroly, bublající bahno a barevné minerály. Zde si můžete užít koupel v přírodním bazénu s výhledem na ledovec Langjökull, nebo si prohlédnout kráter Kjalhraun, kde se skrývá legendární bandita Fjalla-Eyvindur.

Vestmannaeyjar: Toto je souostroví 15 ostrovů a několika skalisek, které leží jižně od Islandu. Zde si můžete prohlédnout bohatý život ptáků, včetně papuchalků, terejů a albatrosů, nebo si prohlédnout sopečné erupce a lávu. Na ostrově Heimaey si můžete prohlédnout památník Eldfell, který připomíná erupci z roku 1973, která zničila část města a ohrozila jeho obyvatele.

Grímsey: Tento malý ostrov leží 40 kilometrů severně od Islandu a je jediným místem na Islandu, které leží na severním polárním kruhu. Zde si můžete prohlédnout bílé noci v létě nebo polární záři v zimě, nebo si prohlédnout rybářskou vesnici s asi 100 obyvateli. Na ostrově je také kostel z roku 1867 a maják z roku 1937.

Island je země plná kontrastů a překvapení, které čekají na to, abyste je objevili. Pokud máte rádi dobrodružství a nevšední zážitky, určitě si vyberte některé z těchto míst a uvidíte Island v novém světle!

Zdroj. hveravellir.is, vestmannaeyjar.is, akureyri.is

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám