Hlavní obsah

Kde jsou pohřbeny peníze Sovětského svazu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karel Suchý

Po rozpadu Sovětského svazu, Ruská federace a dalších 15 postsovětských států postupně opustila Sovětský rubl. Kam se tedy poděly tuny Sovětských rublů?

Článek

Tuny Sovětských rublů, jako již bezcenná a nepoužívaná měna, musela být zlikvidována, mohla být spálena nebo recyklována, ale nakonec byla zvolena levnější varianta, peníze byly vhozeny do starých raketových sil.

Kapacita raketových sil však nestačila na velký objem vydaných peněz a tak bylo nutné najít způsob, kam tak velké množství již neplatné měny pohřbít.

Foto: Karel Suchý

Pohřebiště Sovětských peněz

Dodnes jsou tato pohřebiště v bažinách daleko od jakékoli civilizace, kde ze smradlavého bahna doslova vyplavují pytle plné ještě rozeznatelných Sovětských peněz, které se během tří desetiletí rozkládaly.

Takových míst je po celém Rusku mnoho, to nejoblíbenější a nejznámější se nachází ve Vladimirské oblasti, na souřadnicích GPS 56.3195, 39.9587

Foto: Karel Suchý

Pohřebiště Sovětských peněz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz