Hlavní obsah
Lidé a společnost

V bitvě u Saragarhi 21 Sikhů vzdorovalo 10 tisícům Paštunů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: autor neznámý/ Wikimedia Commons/ Public domain

Fotografie jednotky bránící pevnost Saragarhi

Dne 12. září roku 1897 se v regionu Tirah vydalo do útoku na pevnůstku Saragarhi 10 tisíc Paštunů. Ve městě tou dobou sloužilo pouhých 21 příslušníků Sikhského 36. regimentu.

Článek

Obránci měli jednoduchou volbu, buď rychle utéct, nebo se pokusit vzdorovat. Jejich velitel Havildar Ishar Singh se rozhodl pro druhou možnost, jakkoliv se to zdálo být šílené. Saragarhi byl jeden z mnoha spojovacích postů, které byly rozesety mezi většími britskými pevnostmi. Byla to malá pevnost, nicméně důležitá. Celá oblast byla neklidná, rebélie se opakovaly téměř pravidelně a britská armáda o svůj záchytný bod nechtěla přijít.

Havildar Ishar Singh poslal ihned signál heliografem k velké pevnosti Fort Lockhart, kde velel plukovník Haughton. Ten obdržel informaci, že se na Saragarhi valí obří armáda. Haughton sice ihned začal připravovat vyslání posil, ale věděl, že než tam dorazí, bude nejspíš po bitvě. Vyslal proto signál, ať se posádka zkusí udržet co nejdéle, že posily jsou na cestě.

Singh probral krátce situaci se svými muži a řekl jim, že posily jsou sice na cestě, ale nedorazí před začátkem útoku. Muži souhlasili s tím, že zkusí pevnost udržet. Brzy poté nastala řež. Sikhové začali pálit na Paštuny, když se přiblížili na vzdálenost 250 metrů od pevnosti. Paštunové se nezaobírali nějakou složitou taktikou, napadali obránce ze všech stran.

Po třech hodinách boje bylo 12 Sikhů mrtvých a Sigh byl těžce raněn. Větší problém ale byla munice, která už prakticky došla. Když se Paštůni začali dostávat za zdi pevnosti, zbývalo posledních pět Sikhů. Jeden z nich vylezl na signální věž a vyslal zoufalou zprávu do Fort Lockhartu. Čtyři Sikhové dole byli mezitím zabiti postupujícími útočníky. Sepoy Gurumukh Singh na signální věži byl poslední žijící obránce. Nakonec i on byl zabit poté, co z věže dokázal zastřelit nejméně dvacet útočníků.

Jen chvíli po jeho smrti se na dohled od pevnosti objevila britská armáda vyslaná z Fort Lockhartu. Ta si s Paštuny rychle poradila a získala pevnůstku zpět do svého držení. Než padlo všech 21 obránců pevnosti Saragarhi, nechaly v řadách protivníka odhadem 450 mrtvých a zraněných.

Za hrdinný odpor byli všichni Sikhové vyznamenáni nejvyššími britskými řády. Nebýt jejich sedmihodinového odporu, pevnůstka by byla rychle obsazena a její dobytí by bylo mnohem obtížnější.

Zdroj: australiansikhheritage.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz