Hlavní obsah
Názory a úvahy

Podávám ústavní stížnost kvůli rodičovskému příspěvku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolína Kubisková

Místopředsedkyně Přísahy, Karolína Kubisková podává stížnost u ústavního soudu v Brně

Proti nespravedlnosti a porušování principu rovnosti při zvyšování rodičovského příspěvku směřuje ústavní stížnost, kterou jsem coby místopředsedkyně Přísahy a máma čtyř dětí podala k Ústavnímu soudu v Brně.

Článek

Vadí mi totiž, že vláda zvýšila rodičovský příspěvek jen o polovinu inflace (50 tisíc), a hlavně pouze dětem, které se narodí až v tomto roce (od 1. 1. 2024). To je strašná nespravedlnost!

Příspěvek nebyl už tři roky valorizován a dělá v průměru jen kolem 7,5 – 9 tisíc na měsíc. To není ani polovina průměrné penze, a dokonce ani čtvrtina průměrné mzdy. Z toho přece při dnešních cenách absolutně nejde vyžít a nedivím se, že nám rapidně klesá porodnost. Vždyť pořídit si dítě začíná být u nás luxus a vláda dělá pramálo proto, aby se to změnilo. Jak mají být mladí lidé motivováni zakládat rodiny, když to z nich dnes dělá prakticky sociální případy? Můžou si sice zvolit výši čerpání až na 70 procent výdělku měsíčně, ale čím vyšší je měsíční čerpání, tím rychleji se celková částka vybere a potom nastává problém s umístěním dítěte do předškolního zařízení.

Náklady, způsobené neschopností Fialovy vlády řešit vysokou inflaci, navíc vzrostly všem rodinám stejně. Bez ohledu na to, zda se jejich dítě narodilo o měsíc dřív či později. Proto mezi nimi nejde dělat rozdíly a porušovat PRINCIP ROVNOSTI! Stejně tomu bylo i v roce 2020, kdy došlo k poslední valorizaci a příspěvek se spravedlivě zvedl všem.

Jak k tomu přijdou všichni ti rodiče, pečující o děti do 4 let, kterým se příspěvek nezvýšil a na které dopadla krize a obrovská drahota? Inflace jim vzala víc jak 30 % příjmů a řadí je dnes k nejohroženějším sociálním skupinám!

Přísaha je jednoznačně na straně rodin s dětmi a chce stejné podmínky pro všechny Navrhujeme zvýšit rodičovský příspěvek všem stávajícím rodičům, kteří ho pobírají, alespoň o 100 tisíc, tedy o výši inflace a také jeho pravidelnou roční valorizaci. Možnosti na to jsou. Zvýšení o 100 tisíc přijde státní kasu na zhruba 10 miliard korun. V situaci, kdy nám klesá porodnost a za poslední rok nám chybí asi 8 tisíc dětí, máme zhruba 1 miliardu rezervu. Pokud navíc vláda upustí od drahých nesmyslů jako je nákup stíhaček a podobně, bude peněz dost. Když si nestydí zvedat vlastní platy, nemůže pak tvrdit, že na pomoc potřebným nemá peníze. Musí šetřit u sebe! Ať sníží počty vládních neziskovek, trafik pro své kamarády, politických náměstků i zbytečných poradců a zmrazí si platy! Ať spravedlivě zdaní nadměrné zisky, zaměří se na danění nadnárodních korporací, rozkrývání transferových cen a úniky do daňových rájů, kam nám ročně utíkají stovky miliard. Pak bude na všechno. Na malých dětech a jejich rodičích se ale hojit nesmí.

Jakákoliv forma diskriminace a kategorizace dětí je za nás protiústavní a absolutně nepřijatelná. S tím se obracíme na Ústavní soud a pevně věříme a doufáme, že naší stížnosti vyhoví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz