Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bylo uzavření jaderných elektráren v Německu ideologickou záležitostí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současnosti se ukazuje, že ukončení výroby elektřiny v jaderných elektrárnách v Německu bylo chybou. Nejen Německo, ale celá Evropa si uvědomuje, že bez „jádra“ Evropa uhlíkové neutrality nedosáhne.

Článek

Je zcela jasné, že jen zelená energie nároky na zajištění požadavků ekonomik nestačí. Vlády jsou si vědomy, že je také velmi nákladná. Výroba z alternativních zdrojů závisí na mnoha okolnostech, které není možné ovlivnit. Počet slunečních dní, vítr, dostatečný průtok vody a další. Je předpoklad, že se Němci k jádru vrátí.

Silným argumentem je také fakt, že v Evropě je nedostatek fosilních paliv a jsme závislí na jejich dovozu. Jak jsme závislí, mnohé evropské země včetně nás pocítily v době zahájení bojů na Ukrajině. Snaha zastavit dodávky nejen plynu, ale i jiných komodit z Ruska, nás dostala do problémů, a to nejen ekonomických.

Země Evropy se snaží o větší nezávislost na dovozu fosilních zdrojů. Česká republika má specifické podmínky pro výrobu energií, zdroje fosilních paliv má minimální, proto bude opět zahájena těžba v dolech OKD. Rozhodně nás nezachrání fotovoltaika nebo větrné elektrárny. Atomová energie je řešením, ať už to budou nové výkonné bloky nebo modulární reaktory. Čím dříve se Němci probudí a uznají novou realitu, tím lépe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz