Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Dostaňme sem migranty, kteří budou ochotni mít děti.“ Partie CNN Prima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjádření koaličního politika v diskuzi o udržitelnosti důchodového systému v Partii Terezie Tománkové ze dne 14.4.

Článek

Pane poslanče, migranti, které jste měl na mysli, mají v průměru tři a více dětí. Zaměstnanost této skupiny migrantů je minimální. Dokazují to statistická čísla. Rozhodně zaměstnanost v zemích EU nepodpořili a ekonomiku nezachránili. Naopak, tito migranti zatěžují sociální systémy celé EU. Ani v ČR tito lidé deficit penzijního systému nezmírní a pracovní síly po odchodu „Husákových dětí“ do penze nenahradí.

Hledejte řešení, jak situaci zlepšit v našich podmínkách. Současná generace rodičů v ČR vykazuje 1.66 dítěte na ženu. Jedním z důvodů neochoty pořizovat si více dětí je zhoršená ekonomická a sociální situace mladých rodin. Porodnost zůstane nízká, dokud vláda nezačne podporovat mladé rodiny. Zlepšovat, ne zhoršovat podmínky pro zakládání rodiny. Podpora bydlení, větší nabídka startovacích bytů. Zajištění školek, případně jeslí. Sociálně slabým znovu uvolnit „školkovné“. Všem dětem ze sociálně slabých rodin zajistit obědy. Zařadit dětskou výživu do kategorie nulové DPH. Umožnit zaměstnávání matek podporou nižšího úvazku ve firmách. Nabídnout práci v rámci zkráceného úvazku u úřadů práce. Bezúročné půjčky manželům, zvýšení porodného, dětských přídavků a dalších pobídek a úlev. Podpora našich mladých nás vyjde levněji než předchozí varianta.

Přestaňte s prohlášeními, že bez migrace začneme vymírat. Podpořte porodnost naší mladé generace. Zatím se prognostici často mýlili a demografická situace není tak špatná, jak se predikovalo už před lety. I kdyby byl v populaci úbytek, některé technologie mnohá pracovní místa časem nahradí, nebude potřeba pracovat 40 hodin týdně. Je třeba zvyšovat produktivitu práce.

Je málo času a peněz na mnohé změny, které by pomohly rychle. Místo prodlužování odchodu do důchodu je třeba udržet seniory dobrovolně na trhu práce pobídkami. Mít portfolio zaměstnání na kratší úvazek a vhodný typ práce pro ty, kteří by chtěli, a ještě mohou pracovat. Dobrovolně. Takovou nabídkou by mohly disponovat úřady práce. Být pružný, nabídnout přivýdělek, zavést znovu možnost práce na dohodu, krátké brigády. A co by motivovalo seniory dále pracovat? Zrušení sociálního pojištění, čímž by se zvýšil jejich čistý příjem. Více důchodců v pracovním procesu pomůže zlepšit ekonomiku státu díky jejich koupěschopnosti. Přímou spotřebou. Snížila by se tak inflace.

Co rovněž doporučuji, zásadně oddělit účet důchodů od rozpočtu. Politici nemají právo hospodařit s těmito financemi dle potřeb státního rozpočtu. Nyní je účet prázdný a je nutné doplnit finance z daní.

„Naše země nevzkvétá“. Opět. Vláda by měla uhlídat neoprávněné výdaje, které zatěžují rozpočet, ale především hledat nové zdroje příjmů. Zachránit nás mohou investice do vědy, výzkumu. Změnit zastaralý školský systém, vychovávat mladou generaci pro třetí tisíciletí. Investovat především do nových technologií, které mohou nahradit ekonomicky drahé a zastaralé požadavky na řešení Green Dealu. Investovat do infrastruktur, které umožní rozvoj ekonomiky - dopravní, energetické, datové. Inovovat stávající provozy, zavádět více robotiky. Umělá inteligence se také vyplatí. K tomu je třeba směřovat školy, aby byly schopné takové studenty produkovat. Nadané studenty je třeba finančně podporovat už na školách, aby zůstali doma v ČR. Schopní mladí lidé mohou pomoci vytvořit novou hospodářskou strukturu, která je nutná pro budoucí rozvoj státu. Tak budou důchody i pro další generaci udržitelné. Jejich zásluhou.

Tam, kde ekonomika funguje, není třeba se tolik bát úbytku mladých a růstu počtu seniorů. V dobře fungujících zemích se počítá s doplněním účtu penzí ze zisků prosperujících firem. Ve světě je dokonce vyvíjen tlak ze skupiny nejbohatších na větší zdanění, tzv. „Daň z bohatství“. Tento požadavek vznesla skupina bohatých Američanů na fóru v Davosu. Chtějí tak zabránit destabilizaci ekonomiky světa. Je tady ovšem obava z toho, aby jejich vlády s jejich dalšími daněmi hospodařily účelně. (Warren Buffet: „Přestaňme hýčkat bohaté“). Bohužel, u nás nejsme schopni ani vybrat Windfall Tax, ani oněch 15 % z nadnárodních společností. Naopak, někteří naši bohatí, včetně miliardářů, hledají únik před daněmi v daňových rájích. Bohatství tvoří u nás. Jejich zaměstnanci daně odvádějí a jsou to také současní a budoucí důchodci, kteří jim pomohli jejich bohatství vybudovat. A to je problém, který by měl být alespoň v rámci EU dořešen, aby byly chráněny ekonomiky vlastních zemí. Nedovolit nejbohatším, aby se vyhýbali placení daní. Daně platíme všichni.

Hledejte příjmy, revidujte výdaje a důchody tak nebude nutné řešit způsobem, který tato vláda zvolila. Jen už někde začít. Hlavně neochromovat vlastní ekonomiku, ale pustit se do změn, které přinesou blahobyt. Zatím, bohužel, vidím rostoucí náklady státu na realizaci Green Dealu, na pomoc nezákonným migrantům a další výdaje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz