Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ne korespondenční volbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době sílí diskuze mezi koalicí a opozicí ohledně korespondenční volby. Existují důvody, proč tento způsob neschválit. Hlavním důvodem jsou obavy a zpochybňování regulérnosti hlasování.

Článek

Způsob, jakým volby probíhají, jejich pravidla, umožňují i podvody za účelem ovlivnit výsledky voleb. To může mít za následek nejen zpochybnění, ale komplikaci ve smyslu neuznání výsledku a opakování voleb. Přičemž chyby, které budou šetřením prokázány, mohou být i neúmyslné, administrativní, organizační.

Dalším důvodem, proč neměnit zažitý, nekomplikovaný a ověřený způsob voleb u nás je situace na České poště, kdy především díky nedostatku pracovníků na poštách, ať ve třídění nebo doručování, nedojdou hlasy včas a volby se budou prodlužovat díky hlasům, které došly po „uzávěrce“.

Další problém, který řeší v zemích s korespondenční volbou, je odevzdání hlasů již mrtvých občanů nebo těch, kteří na adrese již nežijí a může dojít ke zneužití hlasovacích lístků.

To, že hlasovací lístky u seniorů často vyplňuje rodinný příslušník, zpochybňuje zásadu tajných voleb. Ověřování, zda vše proběhlo podle zákona, bude náš stát hradit ze zchudlé kasy.

Podstatné jsou finanční náklady na poštovné do zahraničí.

A závěrem si dovolím poznámku: Pokud našim občanům, žijícím v zahraničí tolik záleží na našem osudu volbou správných lidí, jistě jim nebude vadit, když k volbám zajedou. Třeba mnoho kilometrů. Ale ten pocit, že splnili občanskou povinnost je jistě k nezaplacení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz