Článek
V rámci hydratace nosíme láhve s pitím do zaměstnání, chystáme je dětem do školy a na sportovní tréninky, v létě na cesty.
Ale jak je to s opakovaným pitím z láhve, kterou máme při sobě celý den a není uložena na chladném místě?
Vlastní láhve na rozdíl od lahví originálně uzavřených mohou být kontaminovány potenciálně škodlivými mikroorganismy, které zůstanou po doteku rtů a obsahují organismy obývající ústní dutinu. Pokud z láhve pije více osob, dochází posléze k vzájemnému přenosu mikroorganismů.
Orální mikrobion je pestrý ekosystém zahrnující bakterie, viry či prvoky. Jejich zastoupení se mění věkem, ale především stavem ústní hygieny jednotlivců. Vyvážený stav mikrobionu může narušit především nedůsledná ústní hygiena. Většina ústních mikrobů člověku neškodí, ale například právě při používání jedné láhve více osobami může přivodit díky osídlení patogenů potíže, například záněty dásní, sliznic úst.
Minitest v laboratoři potvrdil očekávané výsledky měření: v lednici při teplotě 4 stupňů Celsia se mikrobi nemnožili, chlad jim nesvědčil. U nápojů v opakovaně použité láhvi při teplotě kolem 20 stupňů Celsia ano. Takže na kole v držáku, v autě a všude jinde, kde je vyšší teplota, doporučuji mít kelímek k opakovanému nalití. V případě více osob pro které je obsah láhve určen, kelímek vždy.
A co je třeba vždy udělat před dalším naplněním láhve? Alespoň je pod horkou vodou dobře vypláchnout, překlopit a nechat oschnout. Rodiče vědí proč: málokdy odmítne školák kamarádovi dát napít.
Zdroj informací: www.dtest.cz, 8/24: Nepijme z láhve
Obrázek: Pixabay, Gary G.