Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sněmovna schválila novelu o poskytování péče stomatologů ze zemí mimo EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ČR čekalo na tuto příležitost kolem 300 stomatologů, převážně z Ukrajiny. Doufejme, že senát bude také pozitivně nakloněn a bude hlasovat „pro“. Snad to MUDr. Šmucler nezmaří.

Článek

Stomatologové budou ošetřovat pod dohledem zkušeného lékaře pacienty, kteří nemají zajištěnou systematickou zubní péči, odhadem je jich kolem 1,5 milionu. Může jich být i více, protože mnozí, kteří jsou stále zaregistrováni, již nejsou ve skutečnosti ošetřováni z různých důvodů. Lékař je před důchodem a doporučí pacientovi, aby si hledal nového stomatologa, který by ho mohl převzít, pacient nespolupracoval a lékař ho odmítl dále ošetřovat nebo pacient prostě nedochází, protože nemá na úhradu. Také může být důvodem pacientova nespokojenost s lékařem, je sice u něj stále registrován, ale hledá si jiného lékaře. To vše může statistické údaje deformovat, a ve skutečnosti tak hledá zubního lékaře až 1,8 milionu obyvatel, jak tvrdí senátor Václavec a MUDr. Beran, kteří bojují o zajištění zubní péče nejen pro Moravu.

Kdyby odpovědné osoby a ministerstva činily a staraly se, nedošlo by k takové situaci. Tento stav ve stomatologii nevznikl najednou, demografické tabulky nelhaly, ale zainteresovaná ministerstva a stomatologická komora nechala situaci dojít tak daleko, že nevidím za této situace jiné řešení. Proto mne udivilo, že na článek (ČTK, Novinky.cz ze 16.4.) byly i negativní reakce. Chtěla bych odpovědět: „To se vám to kritizuje, když svého zubního lékaře máte, jste většinou z velkých a bohatých měst, kde je stomatologů více než dost“. U mne denně před ředitelnou stojí lidé, kteří prosí o převzetí do péče. Včera mezi nimi byla sedmdesátiletá žena, která hledá lékaře k výměně horní a dolní protézy 10 let a na soukromého lékaře, který nemá smlouvy s pojišťovnami, nemá finance. Některé příběhy jsou k pláči. Ale nemohu jim pomoci.

Ráda bych také řekla o svých zkušenostech se zaměstnáváním stomatologů z Ukrajiny. Naším zdravotnickým zařízením jich prošlo 15 za posledních 8 let. Všichni měli praxi od 3 do 15 let, mluvili plynule česky, jazykově se připravovali již před příjezdem do ČR. Všichni postupně pracovali pod dohledem zkušených lékařů. Časem, zejména ti první příchozí, vykonali úspěšně zkoušky a nyní pracují dva z nich v Praze, dalších osm na Moravě ve svých ordinacích. Všichni mají smlouvy s pojišťovnami. Před několika lety však došlo ke změně, z našeho pohledu erudovaní stomatologové neprošli opakovaně zkouškami úspěšně. Jedna z uchazeček odešla do Anglie, kde zkoušky bez problémů zvládla a nyní již pracuje. S ostatními jsme se museli rozloučit. Přestože pracovali výborně, garanti péče s nimi byli spokojeni. Ale především pacienti se s nimi těžce loučili. Chci říci, že to jsou dobří stomatologové. Ti, kteří nebyli, byli odejiti ihned po povinné praxi. Stejná situace je i s našimi lékaři. Jsou skvělí, dobří, ale i horší. Horší nebo průměrný cizinec je propuštěn rychle, protože garant a zaměstnavatel riziko špatné práce neponese.

Časem, až bude stomatologů opravdu dost, nastane konkurence a boj o pacienta. Nejdříve přijdou o pacienty ti, kteří nejsou dobří, bez ohledu na národnost. Potom ti, kteří pracují beze smluv s pojišťovnami a pracují tzv. za hotové. Lidé ale platí pojištění a otevírat ordinace beze smluv s pojišťovnami neměly odpovědné orgány povolovat. Zubní lékař u nás vystudoval za státní peníze, ale za práci si nechává platit celý výkon, nejen doplatek za nadstandard. Proto stojím za těmi, kteří umí, chtějí, ale zatím nemohou. Konkurence to vyřeší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz