Hlavní obsah
Názory a úvahy

Trváme na kontrole financí pro Pásmo Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé státy EU žádají pozastavení finanční podpory pro Pásmo Gazy, jiné žádají alespoň kontrolu toho, kam finance směřují.

Článek

Peníze pro Palestince v Pásmu Gazy míří především k teroristické skupině Hamás, která Palestince žijící v této oblasti řídí. Vedení Hamásu z bezpečné země organizuje operace, které vedou ke krveprolití jak na straně Izraele, tak na straně Palestinců. Kdyby humanitární pomoc ve formě financí šla jen na humanitární projekty, potraviny, léky a potřebný materiál, nevlastnili by ozbrojenci 20 tisíc střel a sofistikované zbraně. Je jasné, že nelze kontrolovat všechny příjmy, protože pokud jdou ze zemí jako jsou např. Emiráty nebo Írán, nemáme právo kontroly, nač jsou určeny. Ale u evropských peněz by tato kontrola měla být průběžná a pečlivá. Evropa s terorismem zkušenosti má. Vždyť se léta potýká s terorismem ve vlastních zemích Unie. A jsou to peníze i z našich daní. Nejdou-li přísně na humanitární účely, financují válku.

Izrael vyhlásil odvetu za své mrtvé a vyzval obyvatele Pásma Gazy k opuštění svých domovů a přesun k západní hranici, kde se stále jedná s Egyptem o otevření koridoru a vpuštění lidí přes přechod v Rafáhu do jejich země, do bezpečí. Střídavě je koridor uzavírán, vstup byl povolen cizincům a Palestincům s příslušnými doklady. Egypt je opatrný po válce, kterou vedl proti ISIS, taky teroristické organizaci. Nechce ve své zemi Palestince, které by řídil Hamás. Pokud by byl nadále podporován, situace by se nezměnila, jen by se konflikt přesunul do další země. Je žádoucí, aby OSN a další státy po dohodě vytvořily bezpečné hranice v kontrolované zemi, kde by dostali Palestinci status suverénní země s demokratickou vládou. Bez Hamásu, bez Hizballáhu, ISIS či Muslimského bratrstva. Podporu by mohl dostat Egypt, pokud by bezpečné hranice na svém území jistil. V současnosti je Egypt v nedobré ekonomické situaci. Díky podpoře, kterou místo teroristických organizací by obdržel Egypt, stačilo by to na vybudování infrastruktury, bydlení, nemocnic, škol, zemědělství, podporu zaměstnání. Egypt je země, kde převažuje muslimské obyvatelstvo, šíité, stejně jako Palestinci. Jejich soužití tedy je možné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz