Hlavní obsah
Cestování

Pět věcí, které by neměly chybět ve vaší cestovní lékárničce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kateřina Ostrejšová

Balíte si tašku na dovolenou po zimě a nevíte, co zabalit dřív? Ujistěte se, že máte i dobře zásobenou lékárnu. Možná ji nebudete potřebovat, ale pokud ano, věřte, že oceníte její přítomnost. Co by v cestovní lékárničce nemělo rozhodně chybět?

Článek

Antihistaminika a prášky proti alergii

Pokud trpíte alergií, pravděpodobně je pro vás samozřejmost, že s sebou stále nosíte prášky na zmírnění alergických příznaků. Může se ovšem stát, že o své alergii zatím ani nevíte. Mnoho z nás zaregistruje intoleranci na určitou potravinu nebo rostlinu, která třeba v Česku ani není, až když s ní přijde poprvé do kontaktu během cestování. Vyhněte se proto nepříjemným situacím a přihoďte si s sebou do tašky antihistaminika a prášky na utlumení nepříjemných alergických reakcí, ať už se jedná o nepříjemné pálení úst, kožní vyrážky či respirační potíže a svědění očí.

Léky na zažívací potíže

Nepříjemné žaludeční problémy vás mohou dostihnout, ať jste kdekoliv. Nemusíte pro ně jet ani do Egypta spojeného s nechvalnou „Faraonovou pomstou“. Naše střeva jsou zvyklá na české podmínky, proto je možné, že pitná voda z kohoutku, špatně omytá zelenina a ovoce či zkrátka lokální potraviny, koření a speciality, které během vašeho pobytu na cestách vyzkoušíte, nebudou vašemu tělu svědčit a způsobí v žaludku neplechu. Nezapomeňte si proto přibalit do kufru prášky na zastavení průjmu, živočišné uhlí a případně i probiotika, která jsou při zažívacích problémech nutností.

Spreje pro rychlé hojení

Foto: Kateřina Ostrejšová

Malý chlapec upadl na kole.

Popálení při grilování, odření kůže a drobné ranky způsobené venkovními aktivitami jsou bohužel nedílnou součástí téměř každé dovolené. Důležité však je nic nepodcenit a o podobné úrazy se řádně postarat. Tyto rány bývají lákavým zdrojem pro bakterie a jiné mikroorganismy, které mohou způsobit infekci. Léčivé spreje pomáhají minimalizovat riziko infekce a zlepšit rychlost hojení ran. Vyhledávejte takové výrobky, které obsahují účinné látky, jako je například Bionect Control Spray, který obsahuje kyselinu hyaluronovou – látku, jež se přirozeně vyskytuje v lidské tkáni a podporuje rychlejší hojení. Metalické stříbro obsažené ve spreji zase vytváří bariéru proti průniku škodlivých bakterií, vy se tím pádem nemusíte strachovat z infekce.

Foto: Kateřina Ostrejšová

Bionect Control Spray

Ochrana před sluníčkem i po něm

Není lepší pocit než kvalitní dovolenkový čas strávený na sluníčku. Ať už jde o klasickou opalovačku na pláži, nebo jakékoliv jiné venkovní aktivity na slunci, je však třeba myslet i na ochranu před sluncem. Dlouhé slunění může způsobit spálení kůže, vrásky, ekzém, pigmentové skvrny a jiná nepříjemná onemocnění kůže. Krémy s SPF fungují tak, že absorbují či odráží nebezpečné a škodlivé paprsky a snižují tak množství toxických látek, které pronikají do pokožky. Čím vyšší je SPF krému, tím lépe chrání pokožku před UV zářením. V případě, že se přece jen trochu připálíte, nepanikařte, ale ošetření kůže neodkládejte. Na postižená místa aplikujte krém proti popálení, a pokud jej nebudete mít zrovna po ruce, zkuste chladit a uklidnit spálené místo obyčejným bílým jogurtem z lednice.

Repelent a přípravky na ošetření hmyzího bodnutí

Kdyby měla být jedna věc, která každého člověka při cestování zaručeně rozčílí, bylo by to rozhodně bzučení komára v moment, kdy se snažíme usnout. Bodnutí hmyzem je vždy otravná záležitost, ale ještě horší je to s vědomím toho, že některé druhy hmyzu, jako jsou komáři nebo klíšťata, mohou být přenašeči nebezpečných nemocí. Vyhněte se nepříjemným situacím a přibalte si s sebou na cestu repelenty – chemické látky, které se aplikují na kůži nebo oblečení a odrazují hmyz, který by nás jinak mohl napadnout. Přípravky na ošetření hmyzích bodnutí (jako například krém nebo sprej obsahující antihistaminikum), mohou pomoci zmírnit nepříjemné příznaky kousnutí, a to včetně svědění, zarudnutí nebo otoky. Nedávejte jim ani jednu šanci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Lékárničky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz