Článek
Upřímně, odpalovaného těsta jsem se dlouho bála – znělo to složitě a náročně. Nakonec jsem zjistila, že je to vlastně úplně jednoduché a vůbec není důvod k obavám. Jen se přiznám, že se zdobícím sáčkem ještě nejsme nejlepší kamarádi, takže moje eclairky sice chutnají skvěle, ale vizuálně mají k cukrářské dokonalosti ještě kousek cesty.
Recept na 12 ks
- 2 vejce
- špetka soli
- lžička cukru krupice
- cukr moučka na poprášení
- 60 ml vody
- 60 ml mléka
- 50 g másla
- 80 g hladké mouky
Postup
Vodu, mléko, máslo, sůl a cukr přivedeme k varu. Přisypeme mouku a mícháme do spojení. Mícháme - odpalujeme zhruba 3 minuty. Po té přendáme do mísy a necháme mírně vychladnou. Vejce přidáme postupně a důkladně vmícháme. Těstem naplníme zdobící sáček se širokou řezanou špičkou a na pečicí papír na plech nastříkáme pásky zhruba 12 cm dlouhé a 1,5 cm široké. Posypeme mírně moučkovým cukrem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°. Po 15 - 20 minutách stáhneme teplotu na 160° a 10 - 15 minut dopečeme. Hlídáme ať nespálíme. Vychladlé rozpůlíme, naplníme a nazdobím. Já mám ráda mascarpone s pistáciovým krémem, čerstvé maliny a nahoře bílou čokoládu.
Eclair