Hlavní obsah
Jídlo a pití

Eclair – francouzská klasika s krémovou náplní

Foto: Katka Kohoutková

Eclair

Eclair je francouzský zákusek z nadýchaného odpalovaného těsta plněný jemným krémem.

Článek

Upřímně, odpalovaného těsta jsem se dlouho bála – znělo to složitě a náročně. Nakonec jsem zjistila, že je to vlastně úplně jednoduché a vůbec není důvod k obavám. Jen se přiznám, že se zdobícím sáčkem ještě nejsme nejlepší kamarádi, takže moje eclairky sice chutnají skvěle, ale vizuálně mají k cukrářské dokonalosti ještě kousek cesty.

Recept na 12 ks

  • 2 vejce
  • špetka soli
  • lžička cukru krupice
  • cukr moučka na poprášení
  • 60 ml vody
  • 60 ml mléka
  • 50 g másla
  • 80 g hladké mouky

Postup

Vodu, mléko, máslo, sůl a cukr přivedeme k varu. Přisypeme mouku a mícháme do spojení. Mícháme - odpalujeme zhruba 3 minuty. Po té přendáme do mísy a necháme mírně vychladnou. Vejce přidáme postupně a důkladně vmícháme. Těstem naplníme zdobící sáček se širokou řezanou špičkou a na pečicí papír na plech nastříkáme pásky zhruba 12 cm dlouhé a 1,5 cm široké. Posypeme mírně moučkovým cukrem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°. Po 15 - 20 minutách stáhneme teplotu na 160° a 10 - 15 minut dopečeme. Hlídáme ať nespálíme. Vychladlé rozpůlíme, naplníme a nazdobím. Já mám ráda mascarpone s pistáciovým krémem, čerstvé maliny a nahoře bílou čokoládu.

Foto: Katka Kohoutková

Eclair

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz