Hlavní obsah
Jídlo a pití

Když venku fouká: čtyři poctivé polévky, které vás zahřejí

Foto: Katka Kohoutková

S příchodem chladných večerů je čas vytáhnout hrnec a vařečku. Frankfurtská, bramboračka, česneková i gulášová – čtyři klasiky, které zasytí, zahřejí a provoní celý dům.

Článek

Podzimní dny si říkají o talíř horké polévky, která zahřeje i pohladí na duši. Luštěniny a brambory často neprávem ustupují do pozadí, přitom právě ony dodávají tělu tolik potřebnou energii, vlákninu i minerály. Tyto polévky jsou důkazem, že zdravé jídlo může být i poctivě domácí, voňavé a neskutečně dobré. Stačí pár surovin a pár minut u sporáku – a zima může klidně klepat na dveře.

Frankfurtská polévka

  • 3 frankfurtské párky (4 jakékoliv jemné)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2-3 brambory
  • 1,5 l vody (vývaru)
  • 1/2 smetany ke šlehání
  • sůl, pepř, nové koření
  • olej
  • 2 bobkový list
  • petrželka (nemusí)
  • lžička sladké papriky
  • lžička uzené papriky (bez ní to není ono)
  • 2-3 lžíce hladké mouky

Párky si nakrájíme na kolečka a osmahneme je v hrnci s olejem. Opečené vyndáme a dáme bokem. Přidáme cibuli na jemno, osmahneme, přidáme utřený česnek a obě papriky. Rychle promícháme a zasypeme moukou. Vytvoříme jíšku, kterou zalejeme vodou nebo vývarem. Vložíme koření a brambory na malé kousky. Mírně osolíme. Vaříme do změknutí brambor. Nakonec zalejeme smetanou, přisypeme petrželku, opečený párek a chvilku provaříme. Dochutíme.

Foto: Katka Kohoutková

Frankfurtská

Bramboračka s kroupami

  • 100 g krup
  • kořenová zelenina
  • velká cibule
  • stroužek česneku
  • petrželová nať
  • hrnek sušených hub
  • 1,5 l vody (vývaru)
  • sůl
  • nové koření
  • lžička drceného kmínu
  • lžička sladké papriky
  • lžička uzené papriky
  • bobkový list
  • olej (sádlo)
  • 2 lžíce hladké mouky

Nejdříve si zhruba 10 minut podusíme houby. V hrnci osmahneme cibuli na drobno. Přidáme kroupy a zalejeme vodou. Přidáme koření a vaříme do poloviny času přípravy krup. Přidáme houby a zeleninu. Uvaříme do měkka. Z oleje, paprik a mouky vytvoříme zásmažku a polévku zahustíme. Provaříme a ochutíme.

Foto: Katka Kohoutková

Houbová s kroupy

Česnekový krém

  • máslo
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4-5 stroužků česneku
  • 1/2 l vody ( vývaru)
  • 1/2 l mléka
  • sůl

V hrnci rozehřejeme máslo a zasypeme ho moukou. Připravenou jíšku zalejeme vodou a mlékem. Mírně osolíme a přidáme utřený česnek. Provaříme a dochutíme. Podáváme s krutony - pár plátků toastového chleba zbavíme okrajů a nakrájíme na kostičky. Dáme do vyhřáté trouby na 180° a pečeme do požadované barvy. Hlídejte, rychle se spálí.

Gulášová polévka

  • 2-3 lžíce sádla nebo oleje
  • 3 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 - 4 brambory
  • 300 g mleté maso mix
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička protlaku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 l žička uzené papriky
  • 1 lžička mletý kmín
  • 2 bobkový list
  • 5 kuliček nové koření
  • majoránka
  • sůl
  • 2 l vývaru (vody)

Ve větším hrnci rozpálíme tuk a připravíme světle hnědý cibulový základ. Pokud se cibulka připaluje, přilejeme trošku vody a promícháme, klidně i vícekrát. Přidáme protlak a orestujeme. Vložíme maso a opečeme ho do hněda. Zasypeme ho paprikami a promícháme. Nakonec přidáme mouku, zamícháme a zalejeme vývarem. Přidáme sůl, utřený česnek a zbytek koření mimo majoránku. Provaříme půl hodiny. Po té vložíme brambory na malé kousky a uvaříme do měkka. Dochutíme solí a majoránkou. Kdo chce přidá ještě jeden utřený stroužek česneku.

Foto: Katka Kohoutková

Gulášová polévka

Další 3 výborné, husté polévky z luštěnin - recepty najdete pod odkazem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz