Článek
Podzimní dny si říkají o talíř horké polévky, která zahřeje i pohladí na duši. Luštěniny a brambory často neprávem ustupují do pozadí, přitom právě ony dodávají tělu tolik potřebnou energii, vlákninu i minerály. Tyto polévky jsou důkazem, že zdravé jídlo může být i poctivě domácí, voňavé a neskutečně dobré. Stačí pár surovin a pár minut u sporáku – a zima může klidně klepat na dveře.
Frankfurtská polévka
- 3 frankfurtské párky (4 jakékoliv jemné)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2-3 brambory
- 1,5 l vody (vývaru)
- 1/2 smetany ke šlehání
- sůl, pepř, nové koření
- olej
- 2 bobkový list
- petrželka (nemusí)
- lžička sladké papriky
- lžička uzené papriky (bez ní to není ono)
- 2-3 lžíce hladké mouky
Párky si nakrájíme na kolečka a osmahneme je v hrnci s olejem. Opečené vyndáme a dáme bokem. Přidáme cibuli na jemno, osmahneme, přidáme utřený česnek a obě papriky. Rychle promícháme a zasypeme moukou. Vytvoříme jíšku, kterou zalejeme vodou nebo vývarem. Vložíme koření a brambory na malé kousky. Mírně osolíme. Vaříme do změknutí brambor. Nakonec zalejeme smetanou, přisypeme petrželku, opečený párek a chvilku provaříme. Dochutíme.
Frankfurtská
Bramboračka s kroupami
- 100 g krup
- kořenová zelenina
- velká cibule
- stroužek česneku
- petrželová nať
- hrnek sušených hub
- 1,5 l vody (vývaru)
- sůl
- nové koření
- lžička drceného kmínu
- lžička sladké papriky
- lžička uzené papriky
- bobkový list
- olej (sádlo)
- 2 lžíce hladké mouky
Nejdříve si zhruba 10 minut podusíme houby. V hrnci osmahneme cibuli na drobno. Přidáme kroupy a zalejeme vodou. Přidáme koření a vaříme do poloviny času přípravy krup. Přidáme houby a zeleninu. Uvaříme do měkka. Z oleje, paprik a mouky vytvoříme zásmažku a polévku zahustíme. Provaříme a ochutíme.
Houbová s kroupy
Česnekový krém
- máslo
- 3 lžíce hladké mouky
- 4-5 stroužků česneku
- 1/2 l vody ( vývaru)
- 1/2 l mléka
- sůl
V hrnci rozehřejeme máslo a zasypeme ho moukou. Připravenou jíšku zalejeme vodou a mlékem. Mírně osolíme a přidáme utřený česnek. Provaříme a dochutíme. Podáváme s krutony - pár plátků toastového chleba zbavíme okrajů a nakrájíme na kostičky. Dáme do vyhřáté trouby na 180° a pečeme do požadované barvy. Hlídejte, rychle se spálí.
Gulášová polévka
- 2-3 lžíce sádla nebo oleje
- 3 střední cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 - 4 brambory
- 300 g mleté maso mix
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžička protlaku
- 1 lžička mleté papriky
- 1 l žička uzené papriky
- 1 lžička mletý kmín
- 2 bobkový list
- 5 kuliček nové koření
- majoránka
- sůl
- 2 l vývaru (vody)
Ve větším hrnci rozpálíme tuk a připravíme světle hnědý cibulový základ. Pokud se cibulka připaluje, přilejeme trošku vody a promícháme, klidně i vícekrát. Přidáme protlak a orestujeme. Vložíme maso a opečeme ho do hněda. Zasypeme ho paprikami a promícháme. Nakonec přidáme mouku, zamícháme a zalejeme vývarem. Přidáme sůl, utřený česnek a zbytek koření mimo majoránku. Provaříme půl hodiny. Po té vložíme brambory na malé kousky a uvaříme do měkka. Dochutíme solí a majoránkou. Kdo chce přidá ještě jeden utřený stroužek česneku.
Gulášová polévka
Další 3 výborné, husté polévky z luštěnin - recepty najdete pod odkazem




