Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čistá voda pro všechny aneb jak Piráti pomáhají chránit naše vodní zdroje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Depositphotos

Přemýšleli jste někdy nad tím, co všechno se musí stát, než si napustíte sklenici čisté pitné vody z kohoutku? Není to jen tak - kvalita vody ve vodárenských nádržích je zásadně ovlivněna tím, jak se v jejich okolí hospodaří.

Článek

A právě tady přichází ke slovu politika

Ministerstvo zemědělství před časem rozjelo pilotní projekt na ochranu vody ve vodárenské nádrži Švihov na Želivce. Cílem bylo omezit negativní dopady zemědělství, hlavně nadměrné používání pesticidů, na kvalitu vody v nádrži. Projekt skončil loni a na něj teď navazuje nové období Společné zemědělské politiky EU.

Foto: ČHMÚ

Pesticidy v podzemních vodách

Práce Pirátských náměstků

A tady se dostávají ke slovu naši pirátští náměstci Jiří Lehejček z Ministerstva životního prostředí a Milan Daďourek z Ministerstva zemědělství. V rámci přípravy nových pravidel se i díky nim podařilo prosadit několik důležitých věcí:

👉 Rozšířil se seznam pesticidů, u kterých se musí snížit dávkování, a některé obzvlášť rizikové látky se nesmí používat vůbec. Díky tomu bude voda v nádržích čistší a bude jednodušší ji upravit na pitnou. A v okolní přírodě bude méně otrav hmyzu a zvířat.

👉 Zkrátila se doba, kdy musí zemědělci dopředu hlásit, že budou stříkat. Místo měsíce teď stačí jen 2 dny. Díky tomu půjde lépe hlídat dopady postřiků a propojovat je s případnými hříšníky.

👉 Celý program je pro zemědělce dobrovolný a ti, co se do něj zapojí a omezí chemii, dostanou finanční kompenzace. Je to dobrý příklad, jak lidi motivovat k šetrnějšímu hospodaření místo zákazů a příkazů.

Jsme rádi, že se do přípravy nových pravidel podařilo vnést pirátské principy, jako je důraz na data a evidenci. Chceme teď pozorně sledovat, jak to celé funguje, a dobrou praxi postupně rozšiřovat i na další vodárenské nádrže. Voda je strategická surovina a musíme s ní zacházet s největší péčí.

Co vy? Vnímáte kvalitu pitné vody jako důležité téma? Máte ve svém okolí nějakou vodárenskou nádrž? Podělte se o své zkušenosti a názory v komentářích!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz