Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nedůstojné podmínky při změně pohlaví trans osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva / Mar Fernández Navarro

Jsme jednou z posledních evropských zemí, které mají podmínku kastrace pro úřední změnu pohlaví. Lidé, kteří kastraci odmítnou, žijí s doklady, které neodpovídají jejich identitě. Porušujeme tím lidská práva a nenávratně zasahujeme do života lidí.

Článek

Přestaňme nutit trans osoby do operací, pokud je nechtějí!

Na Slovensku zrušili podmínku kastrace při úřední změně pohlaví loni v březnu. U nás k tomu trans osoby stále nutíme. Přestože Evropský soud pro lidská práva již v roce 2017 rozhodl, že podmínky kastrace jsou v rozporu s lidskými právy. Český Ústavní soud brzy přezkoumá další stížnost na toto porušování lidských práv. V čem je podmínka sterilizace tak problematická?

Pro mnoho transgender osob jde o zásadní chirurgický zásah do tělesné integrity a intimity. Nechtějí jako jinak úplně zdraví lidé podstupovat náročnou operaci. Z průzkumu Národního ústavu duševního zdraví víme, že 90 % trans lidí není s podmínkou sterilizací spokojeno. K tranzici mnohým z nich stačí jen hormonální léčba. Ta změní dostatečně jejich vzhled tak, aby se ve společnosti i sami se sebou cítili dobře. To dnes však v Česku není pro úřední změnu pohlaví dostačující.

Současná situace staví trans osoby do neřešitelného dilematu: podstoupit většinou nechtěnou kastraci nebo mít dál doklady s údaji, které neodpovídají jejich identitě a vzhledu? Neodpovídající doklady přitom způsobují zásadní problémy v každodenním životě. Na úřadech, ve škole, v zaměstnání, v hotelu, v bance nebo při cestování bude trans žena působit podezřele a bude muset opakovaně vysvětlovat, proč má podle dokladů mužské pohlaví, když tak vůbec nevypadá.

Tento chirurgický zákrok nepatří do svobodné moderní společnosti. Jsme jedna z posledních evropských zemí, kde k tomu stále dochází. Proto už od minulého volebního období s Piráty bojujeme za ukončení této středověké praxe nucení zdravých lidí do operace. Vypadá to, že by se nám to mohlo nyní podařit.

Nikdo přece nemůže mít právo kohokoli nutit k zásahu do svého těla

Úřední pohlaví je písmenko, které je ve vašich dokladech a označuje, jestli jste žena, nebo muž. Je důležité pro to, abyste mohli v úředních úkonech být posuzovaní v souladu se svojí identitou. Pokud vystupuji jako muž, cítím se jako muž, ale v občance mám stále ženské pohlaví, může mě to dostat do komplikovaných situací. Budu muset na úřadech, ve škole, v zaměstnán, na poště nebo na letišti (kdekoli, kde je potřeba ukázat občanský průkaz, pas nebo kartičku pojištěnce) vysvětlovat, kým skutečně jsem, a proč to, jak vypadám, neodpovídá údaji v mých dokumentech.

Právě cesta za tímto písmenkem je velmi složitá. Jedná se o dlouhý byrokratický proces, který provází řada lékařských prohlídek, hormonální terapie a také zmíněná kastrace. Tedy invazivní operativní zákrok, který zapříčiní neplodnost. Pokud někdo tento zákrok nechce nebo ze zdravotních důvodů nemůže podstoupit, změna pohlaví v úředních dokumentech není možná.

Samotná podmínka nedává smysl v tom, že její součástí není, jak by se mohlo předpokládat, žádná úprava genitálu jako takového. Trans osoby tedy musí podstoupit kastraci, ale jejich genitálie mohou zůstat vzhledově stejné jako před operací a kolonku v dokladech si změnit mohou.

Proto plně podporujeme změnu zákona, která umožní úřední změnu pohlaví bez podmínky kastrace.

Změna je na dosah

Nová úprava zákona, kterou připravilo Ministerstvo spravedlnosti (a vláda ji dosud neprojednala), spočívá v tom, že úřední změna pohlaví bude předcházet chirurgickému zákroku, a ne naopak. K úřední změně pohlaví by tak nově bylo zapotřebí osobní prohlášení a potvrzení ošetřujícího lékaře.

Současný stav je v rozporu s lidskými právy a je nedůstojný. Kritizují nás za něj sousedé, soudy, neziskové organizace a máme ostudu i v OSN.

V koalici má změna podporu většiny stran. Připravuje se už skoro rok. Je nejvyšší čas ho na vládě projednat. Nedáme pokoj, dokud k tomu nedojde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz