Hlavní obsah
Aktuální dění

Přestaňme gayům zakazovat darovat krev!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Klára Kocmanová

Ve vašem městě chybí dárci krve. Neváháte a vyrazíte na transfúzní stanici. Tam ale narazíte. Jelikož jste gay, vaši krev odmítnou. A to bez ohledu na to, že jste zdraví a žijete v dlouholetém monogamním vztahu. Taková je realita v Česku…

Článek

Kde je problém?

Doporučení Společnosti pro transfúzní lékařství stanoví, že muži mající sex s muži nemohou darovat krev šest měsíců po sexu. To v praxi znamená, že pokud chce gay darovat krev, musí žít jako kněz v celibátu, jinak nemůžete darovat krev nikdy. Po každém sexu se totiž zákaz o dalších šest měsíců prodlužuje, přičemž pokud máte sex pravidelně, zákaz běží do nekonečna.

Proč máme vůbec nějaká omezení pro muže mající sex s muži? Oficiálně je to z obavy o možný přenos HIV na příjemce krve. Je pravda, že dle statistik je okolo 60 % nově nakažených HIV mezi muži mající sex s muži. To by tak mohlo vypadat, že toto opatření dává smysl. Ale…

Za prvé si lze si klást otázku, zdali toto vyšší číslo není způsobeno tím, že testy na HIV si v Česku nechávají dělat převážně gayové, zatímco heterosexuálové s rizikovým sexuálním chováním nikoliv. Jak uvedl David Jilich z infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce, gayové o riziku HIV totiž dobře vědí, a proto se na rozdíl od heterosexuálů dávají testovat i opakovaně. Je pak logické, že vyšší čísla nakažených vycházejí právě v gay komunitě.

Za druhé je třeba připomenout, že darovaná krev se na výskyt HIV testuje. Tento virus sice nelze v krvi zjistit ihned po nakažení, existuje zhruba 14-denní diagnostické okno, kdy virus stále odhalit neumíme. Moderní testovací metody, které se v Česku právě zavádějí, však toto okno podstatně snižují.

V neposlední řadě je třeba zdůraznit, že stávající pravidla vylučují z možnosti darovat i osoby, které žádné riziko nepředstavují. Jak jsem popsala výše, pokud máte jako gay sex pravidelně, nemůžete darovat krev nikdy. Nikdo však neposuzuje vaše konkrétní sexuální chování, zdali žijete dlouhodobě s jedním partnerem, provozujete chráněný sex, nebo naopak partnery střídáte často a máte i sex nechráněný. Dnes je to prostě tak, že máte-li jako muž sex s mužem = jste riziko = vaši krev nechceme, tečka. To za mě nedává smysl a nedivím se, že to mnozí považují za stigmatizující. Tato pravidla je potřeba nastavit jinak.

Zaměřme se na rizikové chování, ne pohlaví partnera!

Jsme jedna z posledních evropských zemí, která takto restriktivní pravidla uplatňuje. Omezení pro muže mající sex s muži nedávno zrušila třeba Velká Británie, Francie, Německo, Rakousko nebo také USA. A to právě i v souvislosti s moderními metodami testování krve, které se nově zavádějí také u nás a které pomohou detektovat HIV v krvi mnohem rychleji. V těchto státech již vylučujícím kritériem pro možnost darovat krev není pohlaví vašeho partnera, ale rizikové sexuální chování jako takové, např. nechráněný anální sex nebo sex skupinový, bez ohledu na pohlaví sexuálních partnerů. To je dle mého názoru cesta, kterou bychom měli směřovat také. Tím zachytíme konkrétní praktiky, kdy k přenosu HIV dochází. Celý systém tak zůstane stále stejně bezpečný (ze zahraničí víme, že tato změna žádné zvýšené riziko nepřinesla), zároveň však nebude docházet k paušálnímu a stigmatizujícímu vylučování určité skupiny osob z důvodu její sexuální orientace.

Co se zatím povedlo posunout?

Zákaz je stanoven doporučením Společnosti pro transfúzní lékařství. Se zmocněnkyní pro lidská práva a náměstkem ministra zdravotnictví jsem se proto se zástupci Společnosti sešla. Následně jsem měla schůzku také se Sdružením dárcovských plazma center. V neposlední řadě jsem požádala o zařazení tématu na zasedání vládního Výboru pro práva LGBT+ osob. Výbor přijal po diskuzi s lékaři ze Společnosti usnesení, že stávající pravidla vylučující všechny muže mající sex muži z možnosti darovat krev, bez zohlednění rizikovosti jejich individuálního sexuálního chování, jsou stigmatizující. Zároveň vyzval, aby podmínky dárcovství do budoucna odrážely nejmodernější vědecké poznatky, dobrou praxi ze zahraničí a nevylučovaly určitou skupinu osob z možnosti dárcovství pouze na základě jejich sexuální orientace.

Diskuze dále probíhají, vypadá to, že jsme na dobré cestě. Věřím, že i nám se po vzoru jiných zemí brzy podaří kritéria dárcovství nastavit - při zachování stejně vysoké úrovně bezpečnosti pro příjemce - tak, aby nevylučovala paušálně celou jednu skupinu osob. Protože každá kapka krve se počítá!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz