Hlavní obsah
Názory a úvahy

Partnerství: Upatlaný kompromis. Jak v názvu, tak v právech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Klára Kocmanová

S právy se handlovat nemá. Věřte mi, že to bylo těžké rozhodování - rozhodně jedno z nejtěžších v mém životě. Jenže rozložení Sněmovny víc neumožňuje. A výsledek je prostě upatlaný.

Článek

Tak bych shrnula hlasování o manželství pro všechny. Jsem zklamaná, přesto ale nastal nějaký posun. Po dlouhých diskuzích a snahách najít podporu u konzervativních poslanců a poslankyň se bohužel doopravdy ukázalo, že sněmovní většina, oproti většině populace, je proti rovnosti v uzavírání manželství. Na místo toho podporu získal pozměňovací návrh, který zavádí pojem partnerství a který neurčitě definuje přiosvojení dětí v partnerských svazcích.

Dlouhodobě, již od roku 2018, jsme s Piráty usilovali o úplnou rovnost, tedy umožnění stejnopohlavním párům vstoupit do manželství. Po letech jednání a s vědomím rozložení sil v Parlamentu, jsme byli ochotní přistoupit i na kompromis, který by narovnal všechna práva, upustilo by se ale od názvu manželství. V zájmu duhových rodin a dětí žijících v právní nejistotě to prostě dávalo smysl, ale i tak to bylo daleko za hranou, za kterou bychom jinak byli ochotní zajít.

Nakonec většinu hlasů získal návrh, který práva rodin a dětí řeší dost nejasně. Za nás to rozhodně není ideální varianta, s právy se nemá handlovat. Proto jsme ho v prvním hlasování, kde se hlasovalo o jednotlivých pozměňovacích návrzích, aktivně nepodpořili. I přesto ale návrh získal drtivou podporu napříč Sněmovnou, a proto jsme ho ve finálním hlasování podpořili. Stáli jsme totiž před rozhodnutím, že schválíme tohle, nebo nebude vůbec nic. Protože ač má návrh mouchy a přináší právní nejistotu v otázce adopcí, je to posun o malý krok vpřed na správné cestě. Věřte mi, že to bylo těžké rozhodování - rozhodně jedno z nejtěžších v mém životě.

Rozložení Sněmovny víc neumožňuje

K podpoře nás nakonec dotlačila realita Sněmovny, kdy bylo jasné, že nás na prosazení lepší verze zkrátka není dost. A že považujeme za správné zlepšit situaci stejnopohlavních párů a rodin. Úprava totiž umožní ve všech ohledech přistupovat k partnerství stejně jako k manželství, umožní také přiosvojení dětí partnera či partnerky. Je velká otázka, jak to nakonec bude se společnými adopcemi. Pravděpodobně je umožní, ale není to jisté. Já věřím, že právní jistotu v tom pomůže nastavit Senát, kam návrh zákona teď putuje.

Je tedy v tomhle případě skutečně něco lepší než nic? To je otázka, kterou prověří až čas. Krátkodobě poznáme velmi rychle, jak to bude v otázce zlepšení právních jistot dětí, které teď, v případě jakékoliv tragédie v rodině, jako je nemoc, rozchod nebo úmrtí jednoho z rodičů vůbec neměly žádnou jistotu, co s nimi bude. Je možné, že do budoucna je ale toto řešení možná naopak kontraproduktivní. Na léta dopředu může znesnadnit debatu o skutečně rovných právech. To jsme zažili v minulosti po schválení registrovaného partnerství. Doteď slýchám argument, že tehdy queer lidé slibovali, že nic víc nad rámec registrovaného partnerství už požadovat nebudou, a dnes chtějí manželství. Přitom je to nesmysl. Nikdo nic neslíbil, a i kdyby ano, žádný zástupce menšiny nemůže mluvit za všechny na generace dopředu.

Jasné je, že na skutečnou rovnost si budeme muset ještě počkat. Neskutečně mě to mrzí. Vím, že manželství pro stejnopohlavní páry podporuje většina Česka. Jen se to zatím bohužel nepropisuje do obsazení Sněmovny. Za Piráty to ale nevzdáváme a budeme bojovat dál. V Senátu i ve Sněmovně.

___________________________

Text původně vyšel v Deníku Referendum.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz