Hlavní obsah
Zdraví

Měsíc ledvin. Jak je v únoru udržet v kondici

Foto: Klára/ChatGPT AI

Ledviny jsou klíčovým elementem v detoxikaci, řídí pohyb vody v těle, filtrují krev, tělní tekutiny a pomáhají vylučovat odpadní látky. V únoru vrcholí zimní období, dopřejme ledvinám adekvátní péči.

Článek

Nejprve se podíváme na to, proč jsou ledviny tak důležité?

Ledviny v lidském těle fungují jako přirozený filtr těla. Odstraňují přebytečnou vodu, toxiny a odpadní látky z krve, denně přefiltrují přibližně 50 litrů krve. Krom detoxikace/filtrace plní další řadu funkcí:

  • Rovnováha tekutin a minerálu – pomáhají udržovat balanc mezi vodou, sodíkem, draslíkem a dalšími minerály v těle. Tato funkce je klíčová pro správnou funkci svalů, nervů i krevního tlaku.
  • Renin – hormon kůry ledvin, jež pomáhá regulovat krevní tlak.
  • Erytropoetin – díky tomuto hormonu je stimulována tvorba červených krvinek v kostní dřeni.
  • Metabolismus vápníku a fosforu – udržuje správné pH krve, čímž brání překyselení organismu.

Z pohledu tradiční čínské medicíny (TČM) jsou ledviny zásobárnou životní energie Qi (čti Čchi) a jsou spojeny s elementem vody. Množství životní energie je velmi důležité, tato energie je vrozená a během života postupně vyprchá, určuje délku života. Doplňuje se velmi těžce, proto se TČM soustředí na zachování a neplýtvání této energie.

Je vhodné se vyhýbat:

  • Dehydrataci, nedostatek tekutin zatěžuje ledviny a snižuje jejich schopnost filtrovat krev.
  • Sedavému životnímu stylu a stresu.
  • Nadměrné konzumaci soli, která přetěžuje ledviny a zvyšuje krevní tlak.
  • Přemíře bílkovinné a průmyslově zpracované potravy, která může vést k překyselení organismu a zatížení ledvin.
  • Častému užívání léků proti bolesti.
  • Konzumaci studených pokrmů.

Jak se může v našem těle dysbalance projevit?

Fyzické projevy energetické nerovnováhy potíže s močením (časté/nedostatečné), nadměrná únava, zimomřivostí (studené nohy), otoky víček/končetin, zvýšená náchylnost k infekčním onemocněním (snížená obranyschopnost organismu), bolesti zad (zejména v bederní oblasti) a kloubů. Oslabené ledviny mohou mít dopad na srdce (nepravidelný rytmus, úzkost a nespavost), sexuální a hormonální rovnováhu, aj.

Psychické projevy energetické nerovnováhy – strach, nerozhodnost, duševní neklid, vztahovačnost, poruchy paměti, bázlivost, pocity beznaděje, podezřívavost, tendence k rozladěnosti a smutku, aj.

Co ledvinám dopřát?

  • Nejdůležitější je klid a teplo! Udržujte bederní oblast v teple (suché teplo), vyhýbejte se nadměrnému vystavovaní chladu a průvanu. Dopřejte si masáž této oblasti (rozproudí energii).
  • Dostatečný kvalitní spánek! Šetřete si energii a dopřejte klidnější režim. Načerpejte dostatek energie, bude ji potřeba a tělo Vám to v průběhu roku laskavě vrátí.
  • Pečujte o své vztahy (zejména partnerské), buďte k sobě i k okolí laskaví. Propusťte to, co podvědomě ctíte, že už Vám neslouží a nevyživuje Vás.

Výživná strava pro silné ledviny.

V zimním období dbáme na dostatek zahřívací a výživné stravy. Je-li to možné dopřejte si teplé snídaně (kaše – sladkou/slanou), které povzbudí nejen ledviny, ale také žaludek a střeva (mozek). Další superpotravinou jsou silné a dlouho tažené vývary (masové/zeleninové). Strava připravovaná lehkým ohřevem ve vodní páře, pečením, blanšírováním a fermentováním.

  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer, batáty),
  • černé a tmavé potraviny (fazole, čočka, houby – jidášovo ucho, shiitake, černý sezam, mořské řasy, datle
  • tepelně upravené obilniny (vločky, rýže),
  • pohanka a jáhly (přirozeně prohřívací potraviny),
  • vejce a ryby (zdroj kvalitních bílkovin)

Pár rad babky kořenářky na závěr.

Byliny jsou velmi příjemným pomocníkem na jakékoliv neduhy, využijte je při přípravě stravy. Pijte bylinné čaje nebo si dopřejte přírodní bylinné preparáty (tinktury).

  • kopr a petržel – pro podporu odvodnění a zdraví močových cest
  • pampeliška – detoxikace a podpora funkce ledvin
  • šípek (obsahuje vitamín C) – podpora imunity
  • zázvor a skořice (prohřívací) – přispívají ke správné funkci krevního oběhu
  • čaj z přesličky rolní nebo břízy bělokoré (listy) – pomáhají vylučovat toxiny

Další byliny: brusinka, vrbovka, maliník (list), černý bez, růže šípková, zlatobýl obecný, jehlice trnitá medvědice lékařská, aj.

Jak si připravit ledvinový čaj?

Směs přeslička rolní + bříza bělokorá list + zlatobýl obecný

  • 1–2 čajové lžičky vybrané byliny/směsi
  • 250ml vroucí vody (80–90 °C)
  • louhujte zakryté 10–15 minut
  • pijte 2–3 denně po dobu několika dnů (nejpozději do 17–19 hodiny)
Foto: Klára/ChatGPT AI

(Pozn.: Výběr vhodných bylin konzultujte s ošetřujícím lékařem nebo se poraďte v prodejně bylin. Důkladně studujte volně dostupné zdroje!)

Podtrženo sečteno, začínejte svůj den teplou kaší a končete ho teplou polévkou. Mějte na mysli, že mezi 17–19 hodinou vrcholí aktivita ledvin, proto je vhodné se vyhýbat cukrům, tukům, alkoholu, kofeinu, slazeným nápojům, stresu či chladu. Jedním z pomyslných otvorů/vývodů (meridiánu) ledvin jsou uši, proto v zimně noste čepice! Dbejte na prevenci prochladnutí – dobře se oblékejte, mějte bedra a nohy v teple. Dodržujte dostatečný pitný režim, kvalitní spánek a relaxaci. Volný čas vyplňujte tím, co milujete a co Vás naplňuje!

Malá rada na závěr, je důležité se z toho nezbláznit. Použít zdravý selský rozum a poslouchat své tělo (je velmi moudré), samo napoví, co přesně potřebuje…�

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám