Hlavní obsah
Lidé a společnost

Legendy a příběhy o psech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Psi patří k nejoblíbenějším zvířatům. O psech vznikly legendy a některé příběhy se dokonce staly.

Článek

Gelertův hrob v Beddgelertu

Tenhle příběh se stal v 18. stotetí ve Walesu. Jedná se o legendu, podle které byl Gelert velmi věrný pes na královském sídle. Princ Llewellyn jednoho dne nechal svého psa u svého malého syna, odešel na lov, ale když se vrátil, našel v místnosti psa s krví na jeho tlamě a dítě nikde. Zpanikařil. Domníval se, že pes ublížil jeho synovi a psa zabil. Když se tak stalo, zaslechl dětský pláč. Dítě leželo pod kolébkou převrácenou a hned vedle tělo mrtvého vlka. Uvědomil si svou chybu. Zabil nevinné zvíře, které uchránilo jeho dítě před vlkem. Zakopal mrtvého psa a postavil na jeho hrobě menší svatyni.

Věrný pes Hačikó (Japonsko- skutečný příběh)

Tento příběh se odehrál ve 20. letech minulého století. Pes Hačikó se narodil v roce 1923 v menším městečku Odate, které leželo nedaleko Tokia. Japonské metropole, kde na jedné univerzitě učil profesor Eisabur Uen.

Profesor si koupil psa Hačikó a vzniklo se mezi nimi krásné a pevné pouto. Pes každý den v devět ráno vyprovázel svého psa do práce k vlaku. Pak se vrátil domů. V šest večer šel vyzvednout svého profesora na nádraží a doprovodil ho domů. To se dělo den co den.

Když jednoho dne profesor dostal v práci infarkt, zemřel. Již se domů nevrátil. Nejprve byl pes u známého profesora, ale neustále chodil do jeho domu, ale profesor již v něm nebydlel. Pak si ho vzal zahradník, jenže pes Hačikó si záhy uvědomil, že profesor v domě není. Tak den co den chodil na vlakové nádraží a čekal na svého pána. Příběh obletěl svět, v roce 1934 byla dokonce postavena jeho socha ve čtvrti Shibuja v Tokiu na vlakovém nádraží.

Po deseti letech marného čekání na pána Hačikó podlehl rakovině a červům v srdci. Zemřel. Vycpali ho a dali do Přírodovědeckého muzea v Tokiu.

Dokonce byl v Japonsku vyhlášen státní smutek.

Krásný, dojemný a zároveň smutný příběh inspiroval hned několik filmařů.

Cerberus - tříhlavý pes (Řecko)

Cerberus byl věrný pes Háda, řeckého boha podsvětí. Měl tři hlavy, ale jsou i verze, kde měl 50 až 100 hlav a jeho ocas vypadal jako hadí ocas.

Vstoupit do podsvětí mohl kdokoli, ale nikdo nemohl z něj odejít.

Ale to se podařilo Orfeovi, řeckému hudebníkovi. Orfeus uspal psa Cerbera hudbou a jednoduše odešel.

Říkalo se, že kdo pohlédne na Cerbera, zkamení.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz