Hlavní obsah
Knihy a literatura

Hledá se Dášeňka, neštěká vám nebo sousedům za plotem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Památník Karla Čapka

Nejprodávanější fotoknihou první republiky byla bez debat Čapkova Dášeňka čili život štěněte, ale nikdo vlastně neví, co s ní bylo po odchodu od Čapků.

Všimli jste si, jak ubylo mezi pejskaři milovníků foxteriérů? A přitom mezi první a druhou světovou válkou patřili k jedněm z nejoblíbenějších psích plemen.

Článek

Ostatně přímým důkazem je i nejprodávanější fotografická kniha. Ano, na mysli mám Dášeňku, čili život štěněte, kterou nakreslil, nafotil a hlavně napsal Karel Čapek.

Jeho Dášeňka neboli drsnosrstý foxteriér rodu ženského se stala miláčkem celé řady generací už od roku 1933, kdy poprvé vyšla. A co teprve, když její příběh a spoustu pohádek a bajek k němu načetl Karel Höger (a později i další) a zvlášť, když koncem 70. let vznikl půvabný „hraný“ večerníček, který opravdu mapoval první týdny malé foxteriéří holčičky.

Foxteriéři jsou psi hryzaví, a je třeba mít na ně pevnou ruku, ale když jsou cvičení, neznám většího mazla. Jsou tvrdohlaví, což vyvažují pořádnou dávkou inteligence. Pravda, na lišku je už asi s sebou dneska bere málokdo, ale svou dvounohou smečku následuje s výrazem absolutní lásky kamkoliv.

Kromě české Dášeňky se foxteriéři uplatnili i v dalších literárních dílech - třeba v povídce Němý svědek Agathy Christie hraje jeden z nich nezastupitelnou roli. A pokud máte v oblibě francouzského Tintina, tak vězte, že i jeho parťák je foxteriér.

Ale zpátky k Čapkovic psí slečně. Kdybyste náhodou věděli, kde si teď žijí a dovádějí její prapraprapravnoučata, můžete o tom dát vědět do Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše, kde k letošnímu devadesátému výročí vydání knížky pořádají přímo detektivní pátrání po jejích potomcích - minulých i jsoucích.

A pokud jste milovníky jiné rasy, nevadí. Procházka do Strže je půvabná, ať už vám u nohy kráčí jezevčík, pudl, bernardýn nebo úplně jiný čtvernožec rodu psího.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz