Hlavní obsah
Lidé a společnost

Už se bojíte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: knihoMolka

Ve středověku dokázali lidé ze strachu vybudovat celé podzemní komplexy, kde přežili nejen oni, ale v případě potřeby i jejich hospodářská zvířata.

Strach patří k základnímu lidskému vybavení, ostatně většina z nás jsme potomky strašpytlů neboli pragmatiků, kteří se raději dali na útěk, a díky tomu přežili, než by se srdnatě vydali do boje.

Článek

A ani trochu nezáleželo na tom, jestli se měli vydat na mamuta, Vizigota nebo Turka. Spolu se strachem jde ruku v ruce starost o přežití a zachování rodu. Většina zvířat - ano, i člověk - jsou naprogramováni přírodou k tomu, aby chránili svá mláďata a snažili se pro ně zajistit lepší životní podmínky.

K přirozeným lidským strachům vždycky patřilo, že nebude mít dostatek potravy, nebude mít ochranu před nepřáteli, šelmami, ohněm, velkou vodou… Nejpřirozenější bylo schovat se a přečkat, až se příčina strachu přežene - ne nadarmo se v některých rodinách předávaly z generace na generaci tajemství úkrytů v jeskyních kousek za vsí.

Nebo se budovalo celé „město ve městě“ - stačí se vydat do podzemí některého ze středověkých osídlení - třeba do Znojma nebo do Jihlavy - a budete překvapení, jak dovedli být naši předkové důmyslní. Ostatně znojemští dovedli své město pod městem k takové dokonalosti, že z ohnišť v jejich skrýších stoupal kouř důmyslným systémem průduchů až do komínů na první pohled prázdných domů. Při takovém pohledu naskočila nejednomu dobyvateli procházejícímu se mezi zdánlivě prázdnými městskými ulicemi husí kůže a raději se rychle vydal dál, jen aby nemusel už pobývat „mezi duchy“.

Člověk 20. století si užil strachu požehnaně - ať už šlo o obě světové války, studenou válku s věčně visícím Damoklovým mečem atomovek nad hlavou nebo o překotný vývoj techniky ne během generací, ale během pár let.

Ve 21. století to chvíli vypadalo na idylku - než letadla narazila do dvojčat a zhmotnil se před námi strach z terorismu. A když už to zdánlivě vypadalo na uklidnění, objevila se nejprve pandemie a potom válka. Ne, že by jinde ve světě nebyla, ale Evropa se bezmála 80 let tvářila (když pomineme 90. léta v bývalé Jugoslávii), že jí se to tak nějak netýká.

Strach je dobré si personifikovat - jednou jako Anúbise - boha se šakalí hlavou, příště jako černou smrtku s kosou, klauna z Kingova „To“ nebo … sami určitě budete vědět, co vás osobně provází až do snů.

Paradoxem je, že v posledním roce se do zosobnění strachu personifikoval lídr kdysi mocné země, který tu vyhrožuje odstávkou plynu, tam atomovým útokem a nejnověji prorokuje, že bude na celém starém kontinentu takové sucho, až budeme vyvažovat vodu zlatem. Zatím to pokaždé vyvolalo nejen strach, ale i odezvu v tom, na co a jak rychle se připravit.

A ještě na závěr otázka, koho nebo čeho si myslíte, že se bojí sám Putin?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz