Hlavní obsah
Seberozvoj

Ondy: Já, se sebou a se mnou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kobylon

Určitě ho znáte. Je to hlásek, který sice nemá fyzickou podobu, ale někde v zákoutí mozku prostě je. Jmenuje se vnitřní kritik.

Článek

Každý máme svého vnitřního kritika, jehož hlas je u někoho silnější a u někoho slabší. Jeho úlohou by mělo být posunutí schopností či poznání, ale většinou je to kritika maličkostí a nedůležitých chyb. Znamená to tedy, že by člověk měl poslouchat spíše své sebevědomí a na kritiku se vykašlat? Ne tak úplně, oba dva jsou důležití pro váš rozvoj. Kritik má člověka posouvat, ne ho srážet a kazit požitek z oblíbených činností. Sebevědomí by zas mělo podporovat a chválit, ale nedělat z člověka boha. Důležitá je rovnováha mezi oběma, aby kritik upozornil na nedostatky, které lze napravit příště a sebevědomí by zas mělo chválit i třeba malé úspěchy. Oba by měli mít úlohu starostlivých rodičů, měli by to být ti nejlepší kamarádi a ne ti nejhorší nepřátelé. Jak tohoto kamarádství docílit? Těžko, chce to čas a i na tomto vztahu (jako na každém jiném) pracovat. Nikdo nepopírá že to není dlouhá cesta (tím spíše pokud si v sobě nesete trauma několik let) ale určitě stojí za to se na ní vypravit.

Foto: Kobylon

Ondyjasesebouasemnou

Anketa

Posloucháte svého vnitřního kritika?
Ano, více než je zdrávo...
0 %
Jen občas, u některých věcí
0 %
Poslouchám jak kritika, tak své sebevědomí
0 %
Jelikož jsem bůh, tak žádného kritika nemám
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám