Hlavní obsah
Lidé a společnost

Memorandum o přístupnosti informací pro lidi se sluchovým postižením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FotoMaly

konference Přístupnost 2023

Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel vydala „Memorandum o přístupnosti informací pro lidi se sluchovým postižením“, což je velmi osvětový počin.

Článek

A je moc dobře, že takové memorandum, na kterém se podílela spousta odborníků, mnohdy i s akademickými tituly, a jehož signatáři jsou kromě samotných představitelů ASNEP i další z řad lidí s postižením sluchu i bez postižení, vzniklo.

V České republice žije víc než půl milionu lidí s postižením sluchu, z nichž 1,7 % – 2,6 %, tj. 10–15 000) a 563 380 – 568 380 (98,3–97,4 %) těch, kteří mluví a komunikují česky, „jen“ neslyší.

Jde tedy o dvě zcela rozdílné skupiny, co se týče jazykových preferencí, přičemž obě tyto základní skupiny, odsahují několik podskupin s odlišnými komunikačními potřebami.

Hlavním důvodem, proč bylo toto memorandum vydáno, je skutečnost, že i když mají lidé se sluchovým postižením právo na přístupná opatření, v reálu se jejich potřeby často opomíjí nebo jejich naplnění není systémově zajištěno. Memorandum bylo 3 měsíce v připomínkovém řízení a nyní je celý text memoranda na stránkách Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Memorandum

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz