Hlavní obsah
Lidé a společnost

Odezírání není čtení že rtů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NOWAI AI +Kochlear.cz

Odezírání je hádání.

Dříve se odezírání říkalo „čtení ze rtů“ a mnoho lidí tomu tak říká dodnes. Případně odezírání dokonce za čtení považují.

Článek

Kdyby to bylo čtení, stačilo by se přeci naučit písmena (jako ve škole), jen by se četlo a šlo by přečíst jakékoli sdělení. Odezírání je však spíše hádání a domyšlení se.

Kdyby bylo odezírání čtení, jak byste přečetli třeba: „s*n* mrst s*čz*c*,“ když většina hlásek není vůbec vidět a další se podobají jiným? A co: „uuuuu?“ To nejde vyluštit vůbec. První bylo: „strč prst skrz krk“ a druhé: „kluk kul u úlů kůl“ – u druhého totiž našpulíte pusu na „u“ a řeknete to tak celé – zkuste si před zrcadlem.

Možná by se dalo říct, že jsou to jakési rovnice o několika neznámých, které je potřeba během rozhovoru bleskově řešit. „Strč prst skrz krk“ by vypadalo nějak takto

Foto: Kochlear.cz

Bez kontextu je sdělení velká hádanka.

Navíc schopnost odezírat je podobná schopnosti mít hudební sluch. Většina slyšících hudební sluch nemá a zrovna tak většina lidí se sluchovým postižením, rovněž nemá schopnost odezírat.

Nejdůležitější totiž je, vědět kontext, případně co asi může druhá strana chtít. Když například řekne pokladní v samoobsluze: „Páte dro*né?,“ je jasné, že se ptá na drobné.

Cílem tohoto článku není nijak snižovat důležitost odezírání (naopak – sám bych se potřeboval zdokonalit), nebo dělat jakýsi „odborný výklad“, ale pouze a jen poukázání na to, že odezírání není „čtení“a není to nic jednoduchého.

Pokud chcete o odezírání vědět něco víc, přečtěte si knihu Mgr. Věry Strnadové (které tímto děkuji za připomínky k článku) „Hádej co říkám“, nebo požádejte o konzultaci Mgr. Evženii Benešovou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz