Hlavní obsah
Internet a technologie

Smartphone jako logopedická pomůcka pro nácvik mluvení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NOWAI AI + Kochlear.cz

Nácvik výslovnosti za pomoci kompenzační pomůcky.

K logopedce chodím jednou v týdnu od roku 2004. Při diktování do tabletu/mobilu s převodem mluvy do textu, mě napadlo, že by to šlo využít umělou inteligenci i na jakési „domácí logopedické cvičení“.

Článek

Sám to i dělám, protože s mými ochrnutými lícními nervy špatně mluvím. Diktuji třeba města, řeky, hory, barvy… a koukám, co se mi napsalo. Mé paní logopedce se to tak zalíbilo, že to doporučuje svým klientům.

Tomu, kdo mluví dobře, se při hlasovém zadávání Google napíše téměř vše dobře. Chce to však mluvit v celých větách, nebo u těch „seznamů“, vyslovit nejméně 3 barvy/města/řeky atd. Automat totiž nemá logické myšlení a rozpoznává z okolních slov, nebo ze známých frází. Je to „rychlý blbec“, jak s oblibou říkám počítačům.

Samozřejmě, že by to byl pouze jakýsi doplněk k logopedii v ambulanci. Prostě jen na takové domácí cvičení, zejména třeba pro afatiky, protože po mozkové příhodě, velmi záleží na včasné logopedické péči a termíny bývají vzdálené i několik měsíců. A není k tomu potřeba nic složitého. Stačí nějaký ten smartněco (smartphone/tablet), který umožňuje zadávání textu hlasem (to dnes snad všechna zařízení), stáhnout si aplikaci „Okamžitý přepis“ (pouze Android), nebo o něco méně uživatelsky přívětivý Microsoft Translator (ale zase má větší využití), který je pro Androidpro iOS. Obě aplikace jsou zdarma.

U domácího cvičení dětí, s oblibou žertuji, že by se dítě mohlo motivovat, něco jako: „Až nadiktuješ pět řek, pět měst a pět barev, aby se to vypsalo bez chyb, prozradím ti heslo na Wi-Fi.“

Foto: Google + Microsoft + Kochlear.cz

Aplikace pro nácvik výslovnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz