Hlavní obsah
Lidé a společnost

Titulky se zvýrazňováním slov nejsou vhodné pro osoby s postižením sluchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kochlear.cz

Zvýrazňování slova v titulku, které je právě vysloveno.

Je velmi potěšující, když autor mediálního obsahu opatří své video titulky. Avšak kvůli neznalosti problematiky mnohdy vznikne něco, čemu se titulky říkat nedá, protože nesplňují zcela základní parametry titulkování.

Článek

K základním parametrům, patří například:

  • doba zobrazení, rychlost čtení

("…§ 3 tak, aby byla zachována maximální rychlost čtení 10–12 znaků za sekundu. Doba zobrazení krátkých jednořádkových titulků nemá být kratší než 2 sekundy a doba zobrazení úplných dvouřádkových titulků by neměla být delší než 6  sekund…" - Technické a funkční parametry titulků)

  • délka řádku

42 znaků, včetně mezer a interpunkce.

  • typografie

Titulek by měl být psán normálním písmem, bez tučného nebo barevného zvýrazňování. Písmo by mělo být dobře viditelné na pozadí videa. Doporučuje se použít bílé písmo s černým podkladem a jeho dostatečnou neprůhledností.

Rozmohl se nám tady totiž takový nešvar

Je jím styl titulků, kdy se zobrazí pouze několik slov a barevně se zvýrazňuje to, které je právě vysloveno. Takové titulky jdou zároveň vloženy napevno do videa, takže nejdou ani vypnout a vyhledávače je neindexují (jako ty externí), což je škoda, protože indexace zvyšuje počet zhlédnutí.

Tento styl, vůbec není přívětivý k divákovi, protože onen barevný efekt svým pohybem rozptyluje při čtení. Rovněž je divák nucen, soustředit pozornost na text, protože rychle mizí a nedá se tak sledovat obraz.

Titulky s takovýmto zvýrazňováním, jsou vhodné pouze pro výuku jazyků slyšících diváků, kdy žák normálně slyší, co je řečeno a může porovnat psanou a  mluvenou formu.

Jak by se to krásně četlo, kdyby v  následující ukázce naskakovaly dvouřádky a na každém třeba čtyři slova, normálním písmem (ne komplet vše tučně), bez zvýrazňování, které rozptyluje a rovněž každý čte jinou rychlostí, ne tou, jak mu někdo nařizuje blikáním. Obvykle je to tak, že se rychle přečte titulek a  sleduje se obraz, než naskočí další titulek. To však při takovémto stylu, není dost dobře možné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz