Hlavní obsah
Cestování

Akce na první jarní víkend na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Velikonoční výzdoba v Rosičce

Vysočina se promění o víkendu ve svět plný příběhů, zábavy a tradic, který oživí nejen předvelikonoční čas, ale také dlouhé večery.

Článek

22. a 23.3. Večerní kostýmované prohlídky Moučkova domu - Žďár nad Sázavou

V pátek a sobotu se návštěvníci Regionálního muzea Žďár nad Sázavou mohou těšit na unikátní večerní kostýmované prohlídky Moučkova domu, které jsou pořádány u příležitosti oslav 90. výročí založení muzea. Tato speciální událost nabídne návštěvníkům možnost vrátit se v čase a setkat se s historickými postavami, které se významně zapsaly do historie regionu.

Program večerních prohlídek zahrnuje setkání s řadou fascinujících osobností z minulosti, včetně asketického muže, který před 140 lety stál u zrodu muzea, rozšafného žďárského obchodníka, vzdělané dámy z místní honorace, a také pracovnice již neexistujícího žďárského muzea. Kromě setkání s těmito postavami bude pro účastníky připraveno i drobné překvapení, které zpříjemní celkový zážitek z návštěvy.

V pátek začíná první prohlídka v 17:00 a v sobotu už v 16:00 a poslední možnost vstoupit do Moučkova domu je v 23:00. Zájemci by si měli předem telefonicky rezervovat místo, kapacita každé skupiny je omezena na 15 osob.

Foto: Regionální muzeum Žďár nad Sázavou - Antonín Zeman

Kostýmované prohlídky v Moučkově domě

22.3. Zubříkovo velikonoční putování - Bystřice nad Pernštejnem

Bystřické Masarykovo náměstí se od 22. března do 7. dubna promění ve velikonoční galerii pod širým nebem. Nová výzdoba, která navazuje na úspěšnou vánoční tradici, představí návštěvníkům tematické zastavení rozprostřená přímo na náměstí. V roli průvodce se opět objeví milovaný maskot Zubřík, tentokrát ověšený věncem s barevnými kraslicemi, který návštěvníky provede mezi jednotlivými exponáty.

Expozice zahrnuje řadu ručně vyráběných dekorací místních umělců, od oslíka a beránka ze sena od Květy Konárové, přes proutěnou pomlázku Jiřího Recha, až po obří kuřátko a vejce Jana Bašty. Kreativní příspěvky bystřických školáků dodají výzdobě osobitý šarm. Cílem je oživit jarní svátky a překvapit občany i turisty, avšak bez světelných efektů, aby si každý mohl výzdobu užít v její přirozené kráse. Pro zájemce bude připraven leták s mapou zastavení, dostupný v tištěné verzi v turistickém informačním centru.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Náměstí v Bystřici nad Pernštejnem

23.3. Velikonoční jarmark - Dolní Rožínka

Návštěvníci Dolní Rožínky mají jedinečnou příležitost prožít předvelikonoční víkend v duchu tradic a jarních oslav. V sobotu se od 9:00 do 15:00 koná Velikonoční jarmark v Kulturním domě Dolní Rožínka.

Jarmark nabídne návštěvníkům možnost nejen zakoupit tradiční velikonoční výrobky, ale také se přímo zapojit do výroby vlastních dekorací ve speciálně připravených dílničkách. Milovníci historie a řemesel si přijdou na své při ukázkách starých řemesel. Atmosféru podtrhnou vystoupení dětí z místní mateřské školy.

Hlavním lákadlem bude soutěž o nejchutnějšího beránka, do které se mohou registrovat všichni pekaři amatéři. Vítěz bude vyhlášen v odpoledních hodinách a návštěvníci tak mají možnost ochutnat a posoudit pečlivě připravené beránky soutěžících.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Velikonoční jarmark

23.3. Alternativní ikona INSANIA - Nové Město na Moravě

Hudební scénu v Novém Městě na Moravě rozzáří energický vystoupení skupiny INSANIA, která je již dlouhá léta považována za ikonu alternativní hudby v České republice. Koncert pod názvem „Jedeme peklo“, konaný 23. března v Kulturním domě, slibuje fanouškům nejen zážitek z aktuálního alba „GRRRotesky“, ale i nostalgickou cestu skrze impozantní historii kapely. Album, které v minulém roce získalo cenu Anděl za nejlepší rockové album, je proslulé svou silnou metalovou rytmikou prokládanou elektro-syntezátory a charakteristickým sarkastickým a ironickým textem.

INSANIA není jen o hudbě, ale o celkovém uměleckém projevu. V jejich díle se prolíná hravost a kritika s obrazem gangsterské grotesky z 20. let 20. století, reflektující dějinné události s unikátní sebeironií. Skupina, která přežila zákaz ze strany StB a znovu se etablovala na hudební scéně po roce 1990, má za sebou turné po celé Evropě i USA a úspěchy s mezinárodním ohlasem.

23.3. Velikonoční tvoření oživí Medlov - Fryšava

Předvelikonoční čas oživí v sobotu na Medlově řada tvořivých dílniček, kam jsou zváni všichni milovníci jarních tradic a kreativity. V prostorách historického Medlova se budou moci účastníci věnovat vytváření vajíček, zajíčků, beránků a dalších dekorací, které jsou neodmyslitelně spojené s Velikonocemi.

Akce přinese nejen prostor pro tvůrčí činnost, ale také možnost nahlédnout do historie a zjistit, jak se Velikonoce slavily za první republiky. Zájemci se mohou těšit na rekonstrukci tradičních dekorací a poznání velikonočních zvyků z dob našich prababiček. Kromě toho si budou moci vyzkoušet pletení pomlázek a zdobení perníčků, které jsou pro tuto dobu typické. Dílničky přivítají své návštěvníky mezi 12:00 a 17:00 hodinou.

Foto: Jana Kakačová - Hotel Medlov

Velikonoce na Medlově

Další akce na Vysočině

Cestovatelský podvečer se Stanislavou Macháčkovou v Nedvědici - Jedinečný podvečer plný příběhů, hudby a inspirace s názvem „Mé cesty za uměním“. Tato akce se uskuteční 23. března od 18:00 hodin. Hlavními hvězdami večera budou Stanislava Macháčková, zakladatelka Galerie z ruky v Křižovicích, a Milan Kašuba, jehož hudební talent přidá podvečeru jedinečnou atmosféru. Nechte se unést příběhy z cest za uměním.

Jarní sázavský sousedský jarmark - Přivítejte jaro na tradičním jarmarku v Sázavě u Žďáru, který se koná v sobotu 23. března od 14 do 17 hodin v kulturním domě. Přijďte si užít ukázky řemesel, tvořivé dílničky, ochutnávky jarních specialit a prostory budou doplněny o výstavu prací dětí z mateřské a základní školy.

Hravá sobota v Městských lázních - Přijďte si užít 23. března zábavný den s hračkami v bazénové hale Městských lázní Nové Město na Moravě. V bazénové hale budou v sobotu i v neděli od 10:00 do 17:00 připraveny nafukovací hračky, míčky do vody, kroužky a rybičky na lovení, hračky pro nejmenší.

Pirátský karneval v Radostíně nad Oslavou - Připojte se na slavnost plnou radosti a  pirátského dobrodružství v KD Radostín nad Oslavou! V neděli 24. března ve 13:00 se roztočí kolo zábavy na pirátském karnevalu. Čekají na vás atrakce pro celou rodinu, včetně obrovské tomboly s úchvatnými cenami. Ať už jste malý dobrodruh nebo dospělý pirát, našlapaný program plný her, občerstvení a zábavy zaručuje, že se vám nebude chtít domů.

Divadlo v Křídlech - Ochotnický divadelní spolek Křídla srdečně zve všechny příznivce divadla a dobře vyladěného humoru na sérii představení veselohry „Když služebnictvo stávkuje“. Přijďte se bavit a podpořit dobrou věc na představeních, která se budou konat od 22. března do 14. dubna v různé dny. Závěrečné benefiční představení 13. dubna věnuje výtěžek na podporu Domácího hospice Vysočina. Nezapomeňte, že humor a smích nejen že léčí, ale tentokrát také pomáhá!

Přednáška ve žďárském klášteře - Ponořte se do fascinujícího světa historie a umění s významným historikem profesorem Tomášem Knozem z Masarykovy univerzity, který se specializuje na české a moravské dějiny raného novověku. Přijďte 23. března ve 14:00 do křížové chodby v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Žďáru nad Sázavou a staňte se součástí přednášky na téma „Sacrum et prophanum - mezi klášterem a  zámkem“. Toto setkání slibuje osvěžující pohled na střet světského a duchovního v architektuře a historii.

Foto: Roman Šulc

Bazilika ve Žďáře nad Sázavou

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz