Hlavní obsah
Cestování

Dny evropského dědictví na Vysočině nabídnou speciální prohlídky památek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

V sobotu se můžete vydat na komentovanou procházku kolem kostela sv. Kunhuty

O víkendu se na Vysočině otevírají památky, nabízí se noční prohlídka kostela, prohlídka cenné vily, koncert na 328 let staré varhany i vstup zdarma do muzeí a galerií.

Článek

Řada speciálních událostí se odehraje v průběhu nadcházejícího víkendu v souvislosti se Dny evropského dědictví (European Heritage Days). V tomto termínu se však uskuteční i další neméně zajímavé akce z oblasti kultury či spojené s pamětihodnostmi.

V rámci Dnů evropského dědictví v sobotu 14. září od 18 hodin žďárskou baziliku minor Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše rozezní tóny Biblických písní Antonína Dvořáka v podání sopranistky Miriam Miškovské, rodačky ze Žďáru nad Sázavou, a s varhanním doprovodem norského hudebníka Otto Christiana Odlanda. Chybět nebudou ani skladby norských skladatelů, své umění při vernisáži představí norská výtvarnice Helena Urvalkova a současně bude slavnostně uvedena výstava snímků věnovaných středověké norské poutní cestě sv. Olafa.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Bazilika ve Žďáře nad Sázavou

V Novém Městě na Moravě si je při Dnech evropského dědictví možné vybrat z bohatého programu, který začne už v pátek 13. září v 17 hodin vernisáží výstavy Santini v hledáčku Fotoklubu Vysočina v Horáckém muzeu. Po oba další dny bude zdarma vstup jak do Horáckého muzea, tak do Horácké galerie. V sobotu se od 10 hodin zájemcům nabídne taktéž možnost zúčastnit se komentované prohlídky muzea spojené s otevřením výstavy obrazů Václava Jíchy, případně se o hodinu později vydat na komentovanou procházku kolem kostela sv. Kunhuty. Odpoledne se pak v muzeu odehraje přednáška o architektovi Bohuslavu Fuchsovi v podání významného českého architekta a historika architektury Zdeňka Lukeše a večer posluchače čeká harfový koncert. Nedělní program zahrne autobusový zájezd s průvodci na Bystřicko, a to ke kostelu sv. Michaela ve Vítochově, do ateliéru výtvarníka Jiřího Plieštika v Písečném, na prohlídku fresek v dalečínském kostele sv. Jakuba Většího či do tamní cenné funkcionalistické Jaroškovy vily. „Zájezd je zdarma a byl obsazený během týdne po zveřejnění,“ poznamenala vedoucí Horáckého muzea Alice Hradilová a s tím, že historika architektury Zdeňka Lukeše se jim podařilo získat taktéž jako průvodce pro zájezd.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě

Takzvané Kameny zmizelých připomenou evropské dědictví v Bystřici nad Pernštejnem. Dlažební kostky s mosazným povrchem pokládané už více než tři desítky let po celé Evropě budou instalovány před třemi domy, odkud bylo v roce 1942 celkem šest bystřických židovských obyvatel odvlečeno do koncentračního a posléze vyhlazovacích táborů, kde je čekala smrt. Pietní akce začne v neděli 15. září v 15 hodin před muzeem na Masarykově náměstí. Při této příležitosti bude po celý den vstup do muzea zdarma.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Náměstí v Bystřici nad Pernštejnem

V pátek 13. září ve 20 hodin, v tomto případě však u příležitosti 30. výročí zapsaní památky na seznam UNESCO, začne za varhanního doprovodu netradiční komentovaná prohlídka poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na žďárské Zelené hoře nazvaná La notte di Santini. Zaměří se na symboliku „hvězdného“ kostela či zajímavosti ze života jeho tvůrce – význačného architekta Jana Blažeje Santiniho - Aichla. „Prohlídka je koncipovaná jako jedno představení na přibližně 1,5 hodiny. Celkem máme připraveno 150 míst. Rezervaci lze provést na e-mailu info@zelena-hora.cz, případně během otevírací doby na telefonním čísle 724 758 993. Cena je 150 korun za osobu a platí se na místě,“ sdělil kastelán poutního kostela Ondřej Vobejda.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Další významnou víkendovou akcí bude požehnání zrekonstruovaných historických varhan v kostele Povýšení sv. Kříže ve Sněžném. To se ve spojitosti s tamní poutí odehraje v neděli 15. září od půl čtvrté odpoledne. Nástroj vyrobený v roce 1696 v dílně vyhlášeného varhanáře Abrahama Starka z Lokte je v nejpůvodnějším stavu ze všech jeho dochovaných instrumentů v zemích někdejší Koruny české. Stark varhany postavil pro klášter cisterciaček ve Starém Brně, kde sloužily do doby, než císař Josef II. v roce 1784 klášter zrušil. Varhany byly poté prodány a prostřednictvím Ústavu šlechtičen Marie Školské v Brně, který tehdy vlastnil novoměstské panství, byly věnovány do kostela ve Sněžném, tehdy Německém.

Unikátní nástroj, jehož zrestaurování zabralo varhanáři a specialistovi na historické varhany Daliboru Michkovi tři roky, se dočká slavnostního požehnání z rukou generálního vikáře Pavla Kafky a poté jeho zvuk při koncertě prověří varhanista Ondřej Horňas.

Foto: Koruna Vysočiny

Katolický kostel ve Snežném

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz