Hlavní obsah
Cestování

Hamerský vycházkový okruh - od Mamlase po historický Šlakhamr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Šlakhamr - unikátní památka Technického muzea v Brně

Výlet do okolí Hamrů nad Sázavou u Žďáru nad Sázavou má všechno - krásnou přírodu, unikátní technickou památku, zábavu pro děti a to hlavní, moc lidí po cestě nepotkáte.

Článek

Cisterciáčtí mniši si pečlivě vybírali umístění budoucího kláštera a následně po staletí opečovávali, užívali a specifickým způsobem kultivovali krajinu a zanechávali v ní stopy svého působení. Také na hamerském vycházkovém okruhu dlouhém 15 km narazíme na místa spojená se žďárským cisterciáckým klášterem a působením šedých mnichů.

Hamerský vycházkový okruh, který je možný absolvovat i na kole nebo v zimě na běžkách, vás povede krajinou typickou pro Českomoravskou vrchovinu – nádhernou a drsnou, se zalesněnými stráněmi, protkanou říčními přítoky Sázavy, které protékají rybníky s názvy Rejznarka, Mikšovec, Dívka, Hlubočák nebo Jedlovák. Zastavit se můžete v romantickém opuštěném lomu Štěnice, na skalních útvarech Rozštípená skála a Peperek nebo u jezírka Vápenice.

Přírodní památka Rozštípená skála se vypíná nad pravým břehem řeky Sázavy, svůj název získala díky dvoumetrové puklině, která vznikla, podle pověsti, kvůli naštvanému čertovi. Jiné zdroje zase spekulují, že charakteristická puklina vznikla při zemětřesení v srpnu roku 1328.

Foto: Koruna Vysočiny

Rozštípená skála

Za skálou se otevírá široké údolí řeky, ve kterém se nachází Šlakhamr neboli Brdíčkův mlýn, který jistě stojí za návštěvu. Původní středověký hamr měl za úkol zpracovávat železnou rudu těženou v okolí. Důležitým živlem byla voda jako zdroj energie a také okolní lesy, ve kterých bylo těženo palivové dříví. Hamr zanikl v 17. století, vodní náhod byl pak využit pro obilní mlýn, který byl v provozu až do 2. světové války. V roce 2011 zde Technické muzeum v Brně otevřelo expozici věnovanou hamernictví, dřevařství a bydlení za posledních majitelů. Jádrem expozice je plně funkční hamerské zařízení, na kterém při speciálních akcích pracují kováři. Při běžných prohlídkách je návštěvníkům předváděna činnost vodního kola, potřebného pro provoz hamerského kladiva.

Foto: Koruna Vysočiny

Šlakhamr

Při procházce po okruhu začnete stoupat z údolí Sázavy, až se dostanete na „Konec světa“, kde je vyznačena historická hranice mezi Čechami a Moravou, která je strážena hraničářem.

Další zastávkou je vrchol Peperek, který je už od 70. let 20. století chráněný jako přírodní památka. Na Peperku budete mít možnost projít se ojedinělým zbytkem suťových lesů. Tento chráněný les je domovem pro buky, jeřáby, javory a dokonce i pro jedle bělokoré. V nejvyšší partii naleznete i skalní útvar, který nese název Čertův kámen a vztahuje se k němu legenda O hormistru Hanušovi na Peperku.

Foto: Koruna Vysočiny

Peperek

Jednou z nezapomenutelných zastávek hamerského okruhu je malebné jezírko Vápenice s průzračně čistou vodou, které je skryté uprostřed lesů. O jezírku se můžete dočíst v pověstech U vyhaslých milířů, ale pokud byste nechtěli věřit tomu, že jej svými slzami naplnila nešťastná láska, dozvíte se, že Vápenice je pozůstatek po dobývání vápence, který se používal při tavbě železa.

Dalším zpestřením především pro děti jsou čtyři betonové sochy od Michala Olšiaka. Potkáte Koně vytahujícího povoz z bažin, uvidíte 2,5 metru vysokou hlavu Mamuta, najdete Mamlase, který střeží krásný výhled na Žďár nad Sázavou a nedaleko Hamrů stojí socha Hamroně.

Foto: Koruna Vysočiny

Mamut

Hamerský vycházkový okruh je skvělým způsobem, jak poznat krásy Koruny Vysočiny a zároveň seznámit se s historií cisterciácké krajiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz