Hlavní obsah
Cestování

Horký víkend? Zkuste rybníky na Vysočině s výborným hodnocením od hygieniků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Skalský rybník

Chystá se na nás další horký víkend a s ním přichází potřeba najít místo, kde se osvěžit a zchladit. Dobrou zprávou je, že rybníky na Vysočině dostaly od hygieniků skvělé hodnocení.

Článek

S blížícím se horkým víkendem všichni už pokukují po místě, kde najdou osvěžení a útočiště od letních veder. Máme pro vás vynikající zprávu! Hygienické kontroly provedené v Koruně Vysočiny prokázaly skvělou kvalitu vody v místních přírodních koupacích plochách.

I přes vysoké teploty dosahuje voda skvělých hodnot, a je tak ideální pro všechny, kteří si chtějí užít osvěžení a relaxaci na venkově. V průběhu tohoto týdne provedla Krajská hygienická stanice řadu rozborů vody na Žďársku a výsledky jsou nad očekávání. Polovina našich rybníky je hodnocena na jedničku, druhá polovina má dvojku. Nečekejte a vydejte se do Žďárských vrchů, kde vás čeká nejen příjemné prostředí, ale také o pár stupňů chladnější počasí.

Pilská nádrž

Kvalita vody: 1

Průhlednost: 1,0 m bez viditelného znečištění

Teplota: 24,2 °C

Pilskou nádrž naleznete na okraji Žďáru nad Sázavou, jedná se o populární cíl pro všechny, kdo hledají skvělé koupání a zábavu. Na březích naleznete rekreační areál Pilák, který je dokonalým místem pro rodinnou zábavu. Na Piláku se nikdo nudit nebude, milovníci vodních radovánek si mohou užít plavání, šlapadla nebo paddleboardy. Samozřejmostí je moderní zázemí včetně převlékáren a sprch.

Pro ty, kteří raději zůstávají na pevné zemi, je zde také mnoho aktivit. Discgolf je oblíbenou volbou pro ty, kteří si chtějí zahrát s partou, minigolf je pak příležitost pro rodinné soupeření. Pro děti je zde také dostatek možností, kde se vyřádit. V areálu návštěvníky také čeká obrovská socha Hraničního kamene se lvem a orlicí, která odkazuje na zemskou hranici, která zde probíhá.

Foto: Vašek Šubrt

Pilská nádrž

Velké Dářko

Kvalita vody: 1

Průhlednost: 0,4 m, nízká průhlednost je dána podložím - rašeliniště

Teplota: 24,5 °C

Velké Dářko, s rozlohou 206 ha, je největším rybníkem Českomoravské vrchoviny a představuje skutečný přírodní poklad a oblíbenou rekreační oblast. Leží v malebném prostředí hustě zalesněných Žďárských vrchů a získalo si přezdívku „Moře Vysočiny“. Jedním z hlavních lákadel je jeho voda, která pochází z rašelinišť a má kyselý charakter, to zaručuje vysokou kvalitu vody s minimálním výskytem sinic.

U hráze rybníka se nachází pláž se sociálním zařízením a několika občerstveními. Pro ty, kteří chtějí zůstat déle, jsou k dispozici dva autokempy - jeden u pláže a druhý pod hrází rybníka. Pokud jste fanoušci vodních sportů, budete na Velkém Dářku v sedmém nebi. Rozlehlá vodní plocha vás láká k různým aktivitám, jako je jachting, windsurfing, kiting a paddleboarding, který je stále populárnější.

Pokud preferujete klid a ticho, vydejte se na východní břeh Velkého Dářka. Zde narazíte na místa obklopená lesy, která nabízejí klid a soukromí. Písčité pláže s pozvolným vstupem do vody jsou ideální pro rodiny s dětmi. Kromě běžného koupání zde najdete i naturistickou pláž, která patří mezi nejvyhledávanější nudistická místa v České republice.

Foto: Subregion Velké Dářko

Velké Dářko

Sykovec

Kvalita vody: 1

Průhlednost: 1,1 m bez viditelného znečištění

Teplota: 24,0 °C

Rybník Sykovec, v srdci Žďárských vrchů nedaleko Tří Studní, je skvělým místem pro osvěžující letní koupání. Tento nejvýše položený rybník na Vysočině naleznete ve výšce 724 metrů nad mořem a může se pochlubit bohatou historií sahající až do roku 1587. Díky nedávné revitalizaci se zlepšila kvalita vody, a tak se můžete těšit na bezstarostné plavání v rybníku s vynikajícími vodou. Travnatá pláž láká především rodiny s dětmi svým pozvolný písčitý vstup do vody.

Okolí Sykovece nabízí také širokou škálu rekreačních zařízení, která zpříjemní váš pobyt. Můžete si vybrat z nabídky kempů, hotelů a penzionů, které poskytují pohodlné ubytování přímo v blízkosti rybníka. Můžete si půjčit například šlapadla, pro děti je zde připraveno dětské hřiště, kde se mohou vyřádit, a odvážní se mohou vydat do lanového parku, který přinese vzrušení a zábavu všem.

Foto: Miloš Neuman

Sykovec

Medlov

Kvalita vody: 2

Průhlednost: 0,9m, mírný rozvoj fytoplanktonu

Teplota: 25,5 °C

Rybník Medlov, jeden z největších a nejvýše položených rybníků na Vysočině, se nachází nedaleko Fryšavy pod Žákovou horou v CHKO Žďárské vrchy. Tento rybník, založený Vilémem z Pernštejna v 16. století, nabízí malebné prostředí pro odpočinek a rekreaci.

V severní části Medlovského rybníka se nachází hotel Medlov a autokemp, který disponuje travnatými břehy s pozvolným písečným vstupem do vody a písčitým dnem. Zbytek rybníka je obklopen lesy, což přidává příjemnou atmosféru a intimnost. U rybníka najdete také občerstvení a hygienické zázemí, což přispívá k pohodlnosti návštěvníků. V kempu i v hotelu je k dispozici občerstvení i toalety. Pokud nebudete chtít zrovna plavat, můžete si půjčit opravdová retro šlapadla nebo si třeba zahrát minigolf. Přijďte si užít krásu přírody a klidný odpočinek u rybníka Medlov.

Foto: Hotel Medlov

Medlov

Domanínský rybník

Kvalita vody: 2

Průhlednost: 0,9 m, mírně zvýšený vegetační zákal, jinak bez viditelného znečištění

Teplota: 24,5 °C

Domanínský rybník je ideálním místem pro rodinnou rekreaci. Nachází se na říčce Bystřici v příměstské rekreační oblasti Bystřice nad Pernštějnem. Rybník původně založili Pernštejnové v 15. století, avšak v roce 1883 velká voda protrhla hráz, k obnově došlo až v roce 1976.

Rybník má dnes pečlivě udržované travnaté pláže. Vstup do vody je středně strmý, což je ideální pro všechny věkové skupiny. U rybníka naleznete kemp, několik bungalovů, stánek s občerstvením a hygienickým zázemím. Pro aktivní zábavu jsou k dispozici loďky a vodní šlapadla. Na začátku pláže jsou prolézačky pro děti a hřiště na nohejbal. Z Bystřice se až k hrázi dostanete po asfaltové cyklostezce.

Foto: Petra Zbořilová

Domanínský rybník

Koupaliště Nové Město na Moravě

Kvalita vody: 2

Průhlednost: 0,8 m, mírně zvýšený vegetační zákal

Teplota: 24,9 °C

Přírodní rybník Koupaliště, obklopené lesy, se nachází asi 2 km severně od centra Nového Města na Moravě a 1 km východně od Vysočina Areny. Hloubka koupaliště dosahuje až 6,5 metru. Na místě čeká návštěvníky dětské brouzdaliště, dětské hřiště, převlékárny toalety a občerstvení. Kvalita vody je pravidelně sledována Krajskou hygienickou stanicí.

Rybník Koupaliště byl postaven v 60. letech 20. století jako rekreační oblast a dodnes je velmi populární mezi místními obyvateli a návštěvníky. Koupaliště nabízí rozsáhlou travnatou plochu, která je ideální pro slunění a odpočinek. Přijďte si užít krásu přírodního prostředí a osvěžující atmosféru na Koupališti v Novém Městě na Moravě.

Foto: Koruna Vysočiny

Koupaliště Nové Město na Moravě

Další skvělá místa pro koupání na Vysočině najdete v našem článku o venkovských koupalištích. Pokud si ani zde nevyberete, velký přehled koupacích ploch je zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz