Hlavní obsah
Cestování

Kouzelné vánoční akce na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Město Žďár nad Sázavou

Vánoce v Regionálním muzeu Žďár nad Sázavou

Nadcházející víkend přinese na Vysočině širokou paletu úžasných adventních událostí. Vyberte si tu, která vám nejvíce vyhovuje, a nechte se pohltit vánoční atmosférou.

Článek

O blížícím se prosincovém víkendu se ve Žďárských vrších chystají unikátní akce, které již tradičně přitahují návštěvníky napříč věkovými kategoriemi. Během víkendu vás čekávají tradiční vánoční trhy, krásné koncerty i rodinné aktivity.

1. - 30.12. Příběh vánoční ozdoby

Vánoční kouzlo letos získává nový rozměr v Regionálním muzeu Žďár nad Sázavou, které si pro návštěvníky připravilo jedinečný program plný kreativity a historie ve spojitosti s vánočními ozdobami. Od 1. do 30. prosince 2023 mohou malí i velcí milovníci vánoční atmosféry vstoupit do světa výzdoby a zjistit, jak se proměňovaly vánoční ozdoby skrz staletí.

První zastávkou na vánočním putování je malá expozice, která představí historii vánoční výzdoby. Návštěvníci se dozvědí, od kdy a čím zdobíme naše stromečky. Proč nám červená a zlatá barva dodává tu správnou vánoční atmosféru? Hlavním tahákem je ovšem výstava v Moučkově domě, který se letos bude třpytit ve vánočních barvách.

A pro ty, kteří by si rádi odnesli trochu vánočního kouzla domů, je připravena tvořivá dílna. Zde mají návštěvníci možnost vyrobit si vlastní vánoční ozdobu, která se stane nejen krásným přívěskem na stromečku, ale i jedinečným připomínkou návštěvy tohoto magického vánočního prostoru.

Foto: Regionální muzeum Žďár nad Sázavou

Příběh vánoční ozdoby

16. - 17.12. Ostrov pohody

Sobotní odpoledne v Městském divadle Žďár nad Sázavou začne ve dvě Vánočním bubnováním, které přivedou známé koledy v netradičním podání. Půl hodiny po této úvodní show se rozezní pódium první pohádkou Vánoce na blátě. Následně každou hodinu na vás čeká nové divadelní představení, které vás vtáhne do světa fantazie a dobrodružství.

Během přestávek v sobotu se můžete těšit na interaktivní program s názvem Hraj si, žongluj a zkoušej různé kejkle s Cirkusem Grande Activo!!!. Zažijte magii cirkusu a naučte se základy žonglování od profesionálů.

V neděli odpoledne divadlo provoní vůně vánoček, protože se bude soutěžit o tu nejlepší vánoční dobroty. Pro malé kreativce budou připraveny tvořivé dílny. Odpoledne začíná představením folklórních sborů, následovaným divadelní adaptací Líné království. Od tří hodin se na pódiu objeví pásmo tří divadelních pohádek, které přenesou diváky do světa pohádek a fantazie.

Oba dny budou nabitými zážitky díky nápaditým hrám a soutěžím, které čekají na všechny návštěvníky. A samozřejmě si můžete dopřát skvělé občerstvení a pochutnat si na vánočních dobrotách během celého víkendu.

Foto: Ostrov pohody

Ostrov pohody

16.12. Vánoční a farmářský trh

Sobota se blíží a s ní přichází do Nového Města na Moravě kouzelná atmosféra Vánoc. Připravte se na nezapomenutelný zážitek plný vůně skvělých dobroty a originálních dárků na tradičním Vánočním trhu.

V srdci Nového Města, na Vratislavově náměstí, se setkáte s uměleckým kovářem, který vám předvede své mistrovské kousky. Pro milovníky tradice je připraven prodej vánočních stromků, svíček, jmelí a neodolatelných vánočních ozdob. Uvidíte výrobky z ovčí vlny, proutěné zboží, adventní dekorace, keramiku, dřevěné hračky, a samozřejmě sladké pochoutky jako cukroví a perníčky. Proti chladu vás zahřeje svařák a medovina, takže můžete v klidu vybírat ty nejlepší dárky pro své blízké.

A to není vše! V parku se současně uskuteční Farmářský trh, který zakončí třináctý ročník novoměstských farmářských trhů. Bude na vás čeká bohatá nabídka kvalitních potravin a produktů s jasným původem ve vánočním duchu. Co můžete očekávat na Farmářském trhu? Přinese vám masné výrobky a speciality, čerstvá vejce a drůbež, lahodné mléčné výrobky, voňavé pečivo z rodinné pekárny, med a medové produkty, nakládané sýry a utopence, Prosetínské trubičky, rakytníkové výrobky, koření, čaje, sirupy a mnoho dalších lahůdek.

Foto: Miloš Neuman

Vánoční trhy v Novém Městě na Moravě

Další akce na Vysočině

16.12. Adventní koncert Listověj - Přijďte na nezapomenutelný benefiční koncert v kostele v Dalečíně, který podpoří opravy historických nástěnných maleb ze 14. století. Kapela Listověj vás zavede do mystické krajiny Vysočiny, inspirované životy prominentních osobností, jako byli Jakub Deml, Otokar Březina, Anna Pammrová, Jan Zahradníček a Bohuslav Reynek. Po koncertě budete mít jedinečnou příležitost prohlédnout si tyto vzácné nástěnné malby přímo ve starém presbytáři.

16.12. Slavnostní zahájení Betléma - V sobotu vstupte do pohádkového světa na farní zahradě ve Svratce, kde se otevře betlém. V kulisách malovaného betléma ožijí pastýři se svými ovcemi a sympatickým oslíkem, andělé přinesou do okolí světlo a Tři králové přijedou na koních přinést své dary. Vzduchem se ponesou klasické koledy a pro nejmenší návštěvníky je připravena adventní hra plná zábavy.

16.12. Vánoční koncert Poslední šance - Přijďte nasát atmosféru na sobotním Vánočním koncertu v malebném kostele sv. Ondřeje ve Vojnově Městci, kde vystoupí sbor Poslední šance, který zazpívá vánoční písně plné emocí. Dále se můžete těšit na dětský pěvecký sbor Zvonky, který okouzlí svým mladistvým šarmem. Celému hudebnímu zážitku bude asistovat skvělá kapela HB.

Foto: Farnost Svratka

Betlém ve Svratce

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz