Hlavní obsah
Cestování

Kováři se představí u historického bucharu na Šlakhamru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Tradiční akce otevírá sezónu na technické památce Šlakhamr

První květnová sobota na technické památce Šlakhamr bude patřit kovářům, kteří zde předvedou svůj řemeslný kumšt, včetně práce na historickém bucharu poháněném vodou.

Článek

Představte si zvuk dopadajícího kovu na kov, jiskry létající do vzduchu a do toho sílu vody, která pohání starobylý stroj. To vše a mnohem více nabídne první květnová sobota na technické památce Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou. Tento den se stane tato památka v údolí Sázavy centrem kovářského umění, kde se setkají mistři železa z celé České republiky. Akci, kterou pořádá Technické muzeum v Brně, si nenechte ujít.

Foto: Koruna Vysočiny

Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou

Od 10 hodin ráno do 17 hodin večer budou návštěvníci mít jedinečnou příležitost sledovat kováře při práci, jak na mobilních výhních, tak na velkém, historickém bucharu poháněném vodní silou. To umožní všem přítomným nejen vidět, ale i slyšet a cítit pravou sílu tradičního kovářského řemesla.

Pro ty, kdo chtějí poznat tajemství kovářského řemesla zblízka, bude připravena možnost vlastnoručně si vyzkoušet kování na mobilních výhních a kovadlinách. Budete moci okusit, jak náročné je ukovat i tak zdánlivě jednoduchý předmět, jako je obyčejný hřebík. Kromě kovářských ukázek nabídne akce i bohatý doprovodný program pro děti, zajímavé prohlídky památky a samozřejmě občerstvení pro všechny.

Foto: Koruna Vysočiny

Historická kovárna na Šlakhamru

Buchar na Šlakhamru je jednou z pěti takovýchto plně funkčních zařízení v naší republice a jeho práce je vždy fascinujícím zážitkem. Jeho dynamika a síla připomínají návštěvníkům bohatou historii a technické dovednosti našich předků.

Šlakhamr je dnes živou památkou, avšak jeho kořeny sahají hluboko do minulosti. Jeho historie se začala psát již ve středověku, kdy zde cisterciáci ze žďárského kláštera rozvíjeli své hospodářské aktivity, včetně těžby železné rudy. Pro její zpracování bylo potřeba vybudovat hamr, který zde byl v provozu až do 17. století.

Foto: Koruna Vysočiny

Historická kovárna na Šlakhamru

Následně, po úpadku těžby železa, byl Šlakhamr přebudován na obilní mlýn, který až do druhé světové války sloužil svému účelu. Po válce se osud Šlakhamru ubíral k postupnému chátrání, až do roku 1976, kdy se o objekt začalo starat Technické muzeum v Brně.

Obnovení a přeměna Šlakhamru na muzeum započala v roce 2011, kdy Technické muzeum otevřelo expozici zaměřenou na hamernictví, dřevařství a život posledních majitelů. Návštěvníci zde mohou obdivovat nejen ukázky historického bydlení, ale také seznámit se s technologiemi a postupy, které byly používány v dobách, kdy Šlakhamr plnil svůj původní účel.

Foto: Koruna Vysočiny

Další interiéry technické památky Šlakhamr

Akce, jako je Za kováři na Šlakhamr, podtrhují význam Šlakhamru nejen jako místa setkávání a vzdělávání, ale také jako živého svědka historie, která i dnes může být inspirací a zdrojem poznání. Zapište si tedy do kalendáře první květnovou sobotu a buďte svědky toho, jak tradiční řemeslo ožívá.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz