Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Louka pod Zubštejnem se už podvacáté vrátí v čase do středověku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Zřícenina hradu Zubštejn

Už podvacáté rozezní louku pod zříceninou hradu Zubštejn nad vesničkou Pivonice u Bystřice nad Pernštejnem řinčení zbraní, povely či dobová hudba.

Článek

V sobotu 13.7. a v neděli 14.7. se na hradě Zubštejn uskuteční tradiční Festival historického šermu, hudby a tance. A protože se jedná o jubilejní ročník, speciální bude i program, v němž vystoupí celkem jedenáct účinkujících skupin. Chybět tak nebudou šermíři, hudební kapely, fakír a ohňová show, dělostřelci, kartářka, historické tržiště, ukázky řemesel s možností si je vyzkoušet, dobová kuchyně, exponáty z Vypráskaného muzea z Českých Budějovic včetně ukázek zacházení s nimi, lukostřelecký turnaj pro veřejnost o putovní pohár a rovněž zajímavé ceny a mnoho dalších atrakcí.

Foto: Se souhlasem autora Miroslava Hlinského

Ukázky dobových zbraní na Zubštejně

„Vrcholem letošního programu se stanou rytíři na koních ze společnosti historického jezdectví Kvintána ze Žďáru nad Sázavou. Ti na Zubštejně ještě nikdy nebyli, jejich vystoupení byl takový můj sen od doby, kdy jsem pořádání festivalu převzal, a letos to konečně vyšlo. Půjde především o výcvik koní a jejich ovladatelnost. Koně v programu vystoupí minimálně dva, nejvíce ale pět – podle toho, jak to bude vycházet s místem,“ informoval pořadatel Festivalu historického šermu, hudby a tance Miroslav Hlinský ze skupiny historického šermu Alternus.

Akce konaná v atraktivních kulisách hradní zříceniny má kořeny v roce 2003, kdy proběhl zkušební nultý ročník. Oficiální první ročník se pak uskutečnil v červenci 2004, v prvních letech jako Bitva o Zubštejn, kterou od roku 2012 vystřídal programově pestřejší Festival historického šermu, hudby a tance. Pořádání akce neovlivnily ani stavební práce související se statickým zajištěním zříceniny, k nimž došlo v letech 2009 až 2011.

Foto: Se souhlasem autora Miroslava Hlinského

Historická představení předvede 11 skupin

Festival na Zubštejně je skvělý, byla by škoda ho pustit, říká pořadatel

Trochu z ruky to má na Zubštejn současný pořadatel tradičního Festivalu historického šermu, hudby a tance a současně vedoucí skupiny historického šermu Alternus ze Vsetína. Pod hlavičkou tohoto uskupení se festival, který letos v červenci oslaví 20. jubileum, poslední roky koná.

Jak jste se dostal k organizování festivalu na Zubštejně?

Když to vezmu od začátku, tak nultý ročník proběhl na podzim v roce 2003, kdy se mělo zjistit, zda to vůbec bude možné, a pořádal ho Fred. Od roku 2004 pak pořádání převzal Drobek, a to až do roku 2018, kdy přišel s tím, že to pokládá, protože už mu došly nápady. Lidé pak začali chodit za mnou, abych pořádání festivalu převzal. K Zubštejnu mám blízký vztah, byl to první hrad, kam jsme v roce 2013 začali jezdit. Sice bydlím 160 kilometrů daleko, ale když mi místní řekli, že mi se vším pomohou, nakonec jsem kývnul. A tak nějak to prostě funguje.

Foto: Se souhlasem autora Miroslava Hlinského

Na festivalu nebudou chybět ani děla

Takže jde vlastně o hromadnou činnost?

Vyřizování jako takové je na mně, asi by nebylo dobré, kdyby se do něj míchalo více lidí, ale se vším ostatním mi pomáhají další lidé – prostě za ty roky kolem festivalu existuje parta srdcařů, kteří jím žijí. Třeba zrovna Drobek má na starosti občerstvení, to je jeho parketa, a také z výdělku přispívá finančně a zajišťuje i technické zázemí, ale vzpomínám si, že nám třeba pomáhali i chlapi z Pivonic. Jeden rok se nějak stalo, že louka pod hradem nebyla posečená, a chlapi se nám nabídli, vzali traktory, louku posekli a ani za to nic nechtěli.

Jak je časově náročné zorganizování festivalu podobného rozsahu?

Jakmile skončí jeden ročník, začíná se chystat další. Často se ještě přímo na místě zajišťuje účast vystupujících na další rok, protože někteří z nich mají hodně nabitý kalendář. V praxi to pak vypadá i tak, že provádím vyúčtování jednoho ročníku a zároveň už zařizuji další. Povolení, obsazení, dotace a podobně. A tak to jede celý rok.

Foto: Se souhlasem autora Miroslava Hlinského

Ani večer festival nekončí, představí se fakýři a ohňová show

Máte na financování takové akce nějaké sponzory?

Příliš jich nemáme. Na organizování festivalu nám také přispívá město, tedy Bystřice nad Pernštejnem, s níž je skvělá spolupráce, ale jinak všechno zajišťuji ze svého. A když všechno spočítám, nepočítám samozřejmě svoji práci, ježdění a podobně, to dělám zadarmo, tak festival je tak tři stovky v plusu. Tak nějak vycházím a myslím si, že ten festival za to stojí. Má tradici, je oblíbený a je kolem něj skvělá parta lidí. Jak organizátoři, tak vystupující i diváci. Takovou akci by byla škoda pustit.

Nepočítáte tedy ani s tím, že zavedete placení vstupného?

Vstupné je dobrovolné, když někdo něco dá, tak dá, ale protože festival děláme pro lidi, chceme, aby to tak zůstalo. Dokud vyúčtování vychází alespoň takhle a neproděláváme, se vstupným nepočítám.

Foto: Se souhlasem autora Miroslava Hlinského

Miroslav Hlinský se skupiny historického šermu Alternus

Jak se v průběhu let vyvíjí počet návštěvníků?

Obecně jich přibývá, obvykle se za víkend pod hradem vystřídá kolem pěti tisíc lidí. Jsme poněkud limitovaní místem, protože na louku musíme dostat minimálně patnáct velkých stanů, pódium a také se tam musí vejít diváci. Ale vzhledem k tomu, že všichni návštěvníci na festivalu nejsou celou dobu, protože každý z nich si najde, co z programu chce vidět, zatím se vejdeme.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz