Hlavní obsah
Cestování

Místo, kde se s dětmi nudit nebudete: Sněžné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman

Naučná stezka Kukyho les

Žďárské vrchy jsou tradičním cílem turistů hledající aktivní dovolenou, ale nabízí i mnoho míst, kam se vydat na výlet s dětmi. V okolí Sněžného najdete třeba pohádkovou vesničku nebo dům přírody.

Článek

Přemýšlíte, kam vyrazit na rodinný výlet plný pohádkových dobrodružství? Máme pro vás skvělý tip - navštivte okolí Sněžného, které najdete v centru Žďárských vrchů.

První zastávka bude v Pohádkové vesničce Podlesíčko. Toto kouzelné místo naleznete pod Buchtovým kopcem v místní části Podlesí. Ve vesničce naleznete domečky, kde bydlí Křemílek a Vochomůrka, Karkulka, Sněhulka nebo Budulínek. Areál nabízí širokou škálu aktivit, které zaujmou nejen děti, ale i dospělé. Každý víkend a vybrané dny v týdnu zde můžete zažít speciální programy, kde se setkáte s pohádkovými postavami, shlédnete divadelní a loutková představení, zúčastníte se trpasličích tvořivých dílniček a dokonce se můžete zapojit do vesnického karnevalu. Všechny tyto aktivity vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru pohádky.

Foto: Pohádková vesnička Podlesíčko

Pohádková vesnička Podlesíčko

Jen kousek od Podlesí, v Březinách, najdeme další tip na krásný a hlavně zábavný výlet pro děti. Při vstupu na stezku Kukyho les se děti ocitnou v magickém světě postavičky Kukyho, která je hlavní hrdinou filmu Kuky se vrací. Celá stezka je laděná ve stejném stylu jako film, a tak se děti budou cítit jako součást příběhu. Na každém z osmi zastavení budou děti překvapeny novou zábavnou hrou. Například na jednom zastavení budou mít možnost hrát si s vodními mlýnky a experimentovat s vodou. Na dalším zastavení je připravena naklápěcí mapa, na které se musí děti pokusit dostat kuličku do cíle. U Hergotova domečku si děti mohou prohlédnout, jak vypadá malý domeček z pohádky. A Hergotmobil je připraven na jízdu po imaginárních cestách. Stezka Kukyho les je relativně krátká, měří asi 1 kilometr, což je ideální vzdálenost pro malé nožky. Celý výlet lze tak snadno zvládnout i s menšími dětmi. Trasa začíná u Penzionu Na Bělisku.

Foto: Miloš Neuman

Naučná stezka Kukyho les

Dalším skvělým místem, které stojí za návštěvu, je Dům přírody Žďárských vrchů. Toto návštěvnické centrum se nachází v historickém statku č. p. 2 v malebné vesničce Krátká, která je místní částní Sněžného. Vesnička si dochovala bohatou historií a unikátní lidová stavení. Malebnost lidových staveb je umocněna jejich vhodným začleněním do krajiny. Toto území si uchovalo jeden z  nejhodnotnějších celků lidové architektury na Vysočině, proto bylo vyhlášeno památkovou rezervací v roce 1995.

Foto: Koruna Vysočiny

Dům přírody Žďárských vrchů

Dům přírody je určen všem zvídavým turistům a milovníkům přírody, kteří chtějí prozkoumat Žďárské vrchy do hloubky. Je připraven tak, aby vás provedl historií tohoto regionu od pradávných dob až po současnost. Během vaší návštěvy budete procházet krajinou a poznávat její proměny. V historickém statku z 19. století najdete interaktivní expozici, která je sama o sobě jedinečná. Expozice je rozdělena do čtyř místností, zastupujících čtyři historická období. Procházením těchto místností získáte přehled o tom, jak se krajina vyvíjela od divoké přírody až po současnou kulturní krajinu. Celá expozice je navržena tak, abyste si mohli vystavené exponáty prozkoumat a objevit je svými smysly.

Foto: Koruna Vysočiny

Dům přírody Žďárských vrchů

Pokud hledáte ideální místo pro osvěžující letní koupání, neváhejte navštívit Milovský rybník. S rozlohou 6,5 hektaru a maximální hloubkou 4 metry ho naleznete v malebném údolí řeky Svratky pod hlavním hřebenem Devíti skal. Rybník je oázou klidu, která láká návštěvníky z blízkého i vzdálenějšího okolí. Historie rybníka sahá až do roku 1610, kdy ho založil Vilém Dubský z Třebomyslic. Původní účel se od té doby změnil, původně sloužil hutím, které tu stály, dnes je významným rekreačním střediskem Novoměstska. V okolí rybníka najdete rozmanité možnosti ubytování i stravování, včetně kempu, penzionů a velkého hotelu. Pokud jste milovníky vodních sportů, můžete si v kempu půjčit lodě a prozkoumat rybník z jeho středu. Kolem Milovského rybníka vede zeleně značená cesta, která spojuje okolní kopce Dráteničky a Čtyři palice.

Foto: Koruna Vysočiny

Milovský rybník

Při procházce po Sněžném objevíte Japonskou kamennou zahradu, vybudovanou učitelem Pavlem Šimonem. Zahrada odráží budhistické a šintoistické tradice a je rozdělena na suchou a mokrou část. Suchá část zahrady představuje horskou scenerii s pramenem řeky a  horským jezerem. Mokrá část je v protikladu k části suché. Protékající voda dodá zahradě nový rozměr. Vše je doplněno velkým množstvím kamenů, mezi nimiž jsou až několikatunové balvany. Zajímavé je i ohraničení pozemku, které tvoří kamenné zdi postavené jako japonský drak-samec v suché části a japonská dračice-samice v části mokré. Postupně jsou vysazovány různé rostliny (alpinky, jehličnany, listnáče, keře apod.), takže celá zahrada slouží i jako arboretum.

Foto: Miloš Neuman

Japonská kamenná zahrada ve Sněžném

Jestli hledáte aktivitu, která zaujme všechny členy vaší rodiny, musíte vyzkoušejte multigolf. Ve Sněžném vyrostlo nové sportovní hřiště, které vám přinese nejen radost ze hry, ale také nezapomenutelný zážitek z krásné přírody. Multigolf je inovativní koncept, který spojuje tři různé sporty - parkgolf, fotbalgolf a discgolf - na jednom hřišti. To znamená, že si můžete vyzkoušet různé disciplíny a objevovat jejich jedinečné vlastnosti a dovednosti. Bez ohledu na to, zda jste fanouškem parkgolfu, fotbalgolfu nebo discgolfu, začínáte ze stejného místa, což dělá z Multigolfu skvělou volbu pro rodiny s dětmi různého věku.

Foto: Koruna Vysočiny

Multigolf

Další možností na trávení společného času je naučná stezka okolím Sněžného s názvem „S kvíčalou za humna“. Stezka je pojmenována po místním ptáčkovi, který je hrdým symbolem městyse. Tato malebná stezka vás provede krásnou přírodou Žďárských vrchů a představí vám zajímavosti nejen z historie. Po celé trase najdete informační panely s cedulkami, které vám poskytnou zajímavé informace. Stezku můžete projít z čisté radosti a zájmu, nebo se můžete zapojit do soutěže. Stačí mít s sebou pouze tužku a hrací kartu, kterou získáte v turistickém informačním centru nebo ve schránce u autobusové zastávky u školy, kde je první stanoviště. Pokud odpovíte na všechny otázky správně, čeká na vás odměna a pokud se vám úplně nezadaří, odnesete si alespoň diplom. Pokud se rozhodnete projít stezku, vezměte v úvahu, že se trasa vede i po polních cestách a terénu v lese, takže si zvolte vhodné obutí.

Foto: Koruna Vysočiny

Naučná stezka ve Sněžném

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz