Hlavní obsah
Cestování

Místo plné legend, to je nejkrásnější zřícenina Vysočiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roman Šulc

Zřícenina hradu Zubštejn

Hrad Zubštejn, ztracený v čase a zahalený do závoje mnoha legend, představuje fascinující výlet do minulosti. Jeho tajemná atmosféra a dramatická poloha láká dobrodruhy, historiky i milovníky příběhů.

Článek

Zřícenina hradu Zubštejn, ležící na výrazném horském ostrohu nad vesnicí Pivonice na Bystřicku, je fascinujícím pozůstatkem minulosti. Původně nazývaný hrad Kámen, později přejmenovaný na Zubrštejn a následně na Zubštejn, má hluboké kořeny sahající až do 14. století. Jeho strategická poloha a důležitá role ve střežení řeky Svratky přitahuje pozornost už od nepaměti.

Foto: Roman Šulc

Zřícenina hradu Zubštejn

Hrad Zubštejn byl postaven v gotickém slohu pány z Pernštejna a zaujal významné místo na kolonizační trase. Jeho architektonický charakter odráží proměny a rozšíření, kterými prošel. Jádro hradu s vstupní věží tvořilo dojem ohromného štítu, zatímco druhý palác s dvěma klenutými podlažími představuje nejvýraznější dochovanou část hradu. Zděná mezimostí a předmostí zajišťovala bezpečný přístup přes příkopy do jádra hradu.

Hrad Zubštejn se stal dokonce sídlem jedné rodové větve mocného rodu Pernštejnů, kteří se o něj starali a pečovali o jeho vybavení. Avšak od 16. století začal postupně ztrácet na významu a nakonec se stal opuštěným. Dnes je zřícenina Zubštejna impozantním pozůstatkem s délkou dispozice 275 metrů a rozlohou 1,7 hektarů. Během archeologického průzkumu byly objeveny mince, střepy a část mramorového nadpraží s nápisem: „Milý pane Bože p…“, které dodávají hradu ještě více tajemství.

Foto: Roman Šulc

Zachovalá část paláce

V průběhu let se o něm vyprávělo mnoho pověstí a legend, které dodnes uchvacují představivost lidí. Jedna z nejznámějších vypráví o nešťastné lásce a kletbě. Blaženka, krásná dcera pána hradu Odolena, se zamilovala do Zbraslava, mladého a šarmantního muže. Slibovali si věčnou lásku a společný život. Avšak osud se postavil do jejich cesty. Odolen toužil, aby Blaženka poznala život na panském dvoře a vznešené zvyky. Blaženka se nechala okouzlit městským životem a zapomněla na Zbraslava. Našla si nového přítele, který jí připadal přitažlivější. Zbraslavovi to zlomilo srdce a Blaženku proklel za nevyplněnou lásku.

Blaženka ve městě štěstí nenalezla. Po několika hezkých chvilkách ji její nový nápadník opustil a smutně vzpomínala na Zbraslava, jehož láska byla pravá a čistá. Od té chvíle se Blaženka trápila, vrátila se zpátky na hrad a nakonec zemřela osamocená. Legenda praví, že duch nešťastné Blaženky stále bloudí po zřícenině hradu Zubštejn. Když se milenci v okolí slibují lásku, ozve se výsměšný smích z hradu. A pokud se zradí a zapomenou jeden na druhého, pak se z trosek ozývá děsivé kvílení a zvedá se obláček kouře.

Foto: Roman Šulc

Zubštejn z podhradí

O tomto místě se vypráví i další pověsti, třeba o tajné chodbě, o orloji nebo zde dokonce měla být vězněna i dcera Jiřího z Poděbrad, ale o tom zase až příště.

Zubštejn je nejenom malebnou zříceninou s bohatou historií. Přijďte objevit tajemství tohoto hradu a naslouchat příběhu nešťastné Blaženky, která si svou lásku a zradu nese s sebou až dodnes.

Další tipy na zajímavá místa najdete na www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz