Hlavní obsah
Cestování

Nejkrásnější kostelík Vysočiny měl posvětit sv. Metoděj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Kostel sv. Michaela Archanděla ve Vítochově

Jeden z nejstarších historických pokladů na území Bystřicka je kostel svatého Michaela Archanděla ve Vítochově. Podle legendy byl vybudován na příkaz svatého Metoděje, který jej také osobně posvětil.

Článek

Na Vysočině stojí jeden z nejkrásnějších kostelů, který byl údajně posvěcen svatým Metodějem. Kostel sv. Michaela archanděla ve Vítochově je významnou a zajímavou památkou s bohatou historií a unikátní architekturou. Nachází se ve výšce 626 metrů nad mořem, západně od obce Vítochov.

Kostel, známý také jako „Kostel u sedmi borů“, je obklopen památnými borovicemi, které kdysi rostly kolem hřbitovní zdi. Jejich význam je zvýrazněn tím, že na pařezu jedné z borovic bylo nalezeno 399 letokruhů. Kostel je zasvěcen svatému archandělu Michaelovi a jeho socha je umístěna po boku vítězného oblouku.

Foto: Koruna Vysočiny

Kostel sv. Michaela archanděla

Stavba kostela proběhla v polovině 13. století a kombinuje prvky románského a gotického stylu. Při prohlídce kostela můžete obdivovat lomený vítězný oblouk, kamenný portál a původní štěrbinová okénka. Vnitřek je zdoben trámovým stropem a hudební kruchtou z roku 1969, která slouží jako jižní vstup do věže.

Presbytář kostela je vybaven kamennou klenbou s freskovou výmalbou z 14. století, která byla později doplněna ornamentálními motivy z 16. století. Malby na stěnách kostela vyobrazují Kristovy pašije a na čelní stěně presbytáře je zachycen poslední soud. Klenbu zdobí medailony s vyobrazením Boha Otce a symbolů čtyř evangelistů.

Foto: Koruna Vysočiny

Márnice u kostelíku

K lodi kostela byla přistavěna věž, která má zajímavou historii. Její horní patro bylo původně dřevěné a nacházelo se nad kamenným přízemím ze 16. století. Na věži jsou umístěny dva zvony, z nichž jeden pochází zhruba z roku 1500 a druhý je datován rokem 1535. Trámy zvonového patra mají dataci do roku 1559.Okolo kostela se rozprostírá starý hřbitov ohraničený kamennou zdí. V blízkosti hřbitova se nachází márnice, která pravděpodobně sloužila jako obydlí poustevníka a je ze stejné doby, jako věž.

Více o kostele naleznete zde.

Foto: Koruna Vysočiny

Kostel je dominantou místní krajiny

Legendy vyprávějí o setkání svatého Metoděje s Dětochem, zakladatelem dřevěného hrádku Dětochov

Na česko-moravské hranici, v hlubokých a neprostupných lesích, se kdysi nacházely cesty spojující Moravu a Čechy. Právě po této cestě se v dávných dobách vydal arcibiskup Metoděj, doprovázený několika kněžími a knížecími zbrojnoši. Jejich cesta byla plná překážek, ať už přírodních či lidských, neboť jejich nová víra nebyla všude vřele přijímána.

Při jedné zastávce na dřevěném hrádku jménem Dětochov si zakladatel hrádku, Dětoch, odpočíval na nádvoří a vyučoval svého syna. Zpozoroval skupinu poutníků přicházejících směrem k hrádku, mezi nimiž byli i zbrojnoši v barvách knížat. Zvědavý, koho doprovázejí, je srdečně přivítal a pohostil je.

Během pobytu svatého Metoděje na Dětochově se Dětoch rozhodl přijmout novou víru a na svém území postavit křesťanský kostel. Při stavbě však narazil na mnoho překážek. Starý muž mu nakonec poradil, aby zasadil borovice na okolních návrších a tam, kde se ujmou, postavil kostel. Dětoch poslechl radu a jediná borovice, zasazená na místě původní pohanské sochy, se ujala. To vnímal jako znamení a práce na stavbě pokračovaly bez překážek. Kostel byl brzy dokončen a když se svatý Metoděj vrátil, vysvětil ho a sloužil první mši na kamenném oltáři.

Foto: Koruna Vysočiny

Munzarova borovice u kostelíka

Dřevěný hrádek Dětochova už dávno zmizel, a osada změnila své jméno na Vítochov. Pověst o zbožném Dětochovi a svatém biskupovi, kteří zde sloužili první mši, však přetrvala. V kostelíčku lze dodnes spatřit kamenný oltář a u svatyně rostou borovice, jejichž koruny připomínají jejich kořeny.

Koruna Vysočiny je region bohatý na historická tajemství a fascinující místa jako je kostel ve Vítochově. Tato jedinečná lokalita přináší pohled do minulosti a otevírá naše oči pro hlubší porozumění dějinám a tradicím regionu. Jestliže jste se nechali vtáhnout do světa tajemna a historie, pak se nechte unést dalšími výlety do Koruny Vysočiny.

Další zajímavé výlety na Vysočině naleznete na www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz