Hlavní obsah
Aktuální dění

Neseďte doma, najděte si aktivity na deštivý víkend na Vysočině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem Vysočina Tourism, foto: Jakub Mitáš

Deštivý den na Vysočině

Tento víkend vás Vysočina přivítá deštěm, ale nemusíte zoufat. Ačkoli příroda zůstane schovaná pod závojem mlhy a dešťových kapek, region nabízí aktivity, které můžete podniknout pod střechou.

Článek

Vysočina je plná historie, kultury i zábavy, kterou si můžete užít i bez ohledu na počasí. Zde je několik tipů, jak strávit zajímavý a nezapomenutelný víkend na Vysočině, aniž byste museli venku zmoknout.

1. Příběh starý téměř 800 let objevíte v Muzeu nové generace

Muzeum nové generace na Zámku Žďár nad Sázavou vás provede téměř 800letou historií bývalého cisterciáckého kláštera, který byl založen ve 13. století. Výjimečná expozice vás vtáhne do světa středověkých mnichů a postupně vás provede až do barokního období, kdy se klášter dočkal svého největšího rozkvětu pod vedením opata Vejmluvy. Unikátním způsobem propojuje historické příběhy s moderními technologiemi, takže se stanete součástí klášterního života díky zvukovým a vizuálním efektům, které evokují atmosféru dávných dob. Můžete slyšet příběhy mnichů, procházet se po virtuálním klášterním areálu a sledovat významné události, které ovlivnily jeho vývoj.

Druhé patro muzea se zaměřuje na architektonický odkaz slavného barokního architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla, jehož nejvýznamnější dílo, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Nově tu naleznete i kreativní prostor inventoriUM, který je ideální pro každého, kdo si chce vyzkoušet roli architekta a tvořit s tvary a liniemi inspirovanými dílem Santiniho. Muzeum vás vtáhne do minulosti, ale i kreativity a  nabídne zábavu pro celou rodinu.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Muzeum nové generace

2. Hvězdou Vysočiny je kostel na Zelené hoře

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, zapsaný na seznam UNESCO, představuje jedinečnou syntézu gotických a barokních prvků. Navrhl ho slavný architekt Jan Blažej Santini-Aichel na popud opata Václava Vejmluvy, který byl zaníceným ctitelem Jana Nepomuckého ještě před jeho oficiální svatořečením. Stavba, jejíž půdorys tvoří tvar pěticípé hvězdy, je nejen vizuálně strhující, ale i hluboce symbolická. Pět hvězd, které se vyskytují v legendě o Janu Nepomuckém, jsou klíčovým prvkem celé architektury kostela, což se odráží v pěti oltářích, pěti vchodech a pěti kaplích.

Interiér kostela je stejně fascinující jako jeho exteriér. Santini zde dokázal geniálně propojit hmotné s duchovním – symbolika čísel a tvarů zde vytváří harmonii, která zaujme každého návštěvníka. Kostel je obklopen ambity ve tvaru deseticípé hvězdy, které nejen chrání poutníky před nepříznivým počasím, ale také rozšiřují symboliku hvězdného půdorysu kostela. Dnešní podoba kostela, který prošel v minulých letech rekonstrukcí, umožňuje návštěvníkům nejen obdivovat jeho architekturu, ale také se hlouběji ponořit do duchovního a symbolického významu tohoto výjimečného místa. Prohlídka je dostupná po celý rok a přináší klidný prostor pro zamyšlení a obdiv k jedinečné stavbě.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře letos oslaví 30 let o zapsání na seznam UNESCO

3. Vodní radovánky a wellness najdete v Relaxačním centru

Pokud hledáte místo pro aktivní odpočinek i relaxaci během deštivého víkendu, Relaxační centrum ve Žďáru nad Sázavou je ideální volbou. Toto moderní zařízení nabízí širokou škálu vodních atrakcí, které jsou vhodné jak pro děti, tak pro dospělé. Plavecký bazén s délkou 25 metrů poskytuje ideální prostor pro sportovní plavání, zatímco rodiny s malými dětmi jistě ocení dětské brouzdaliště s vodním hřibem, kde se děti mohou bezpečně bavit. Pro ty, kdo hledají trochu více adrenalinu, je tu dlouhý tobogán, který zaručeně rozproudí zábavu i mezi dospělými návštěvníky.

Po sportovním výkonu si můžete dopřát relaxaci v teplých vířivkách, nebo se nechat unášet proudy v zábavním bazénu s masážními tryskami. K dispozici jsou i masážní lehátka, která pomohou uvolnit unavené svaly. K tomu všemu relaxační centrum nabízí rozsáhlé wellness služby, včetně tří různých saun. Pro milovníky saunování je to ideální místo k detoxikaci a regeneraci organismu. A pokud preferujete klidnou formu odpočinku, určitě navštivte solnou jeskyni, kde můžete relaxovat a zlepšovat své dýchací cesty.

Foto: Se souhlasem autora Radima Technika

Relaxační centrum Žďár nad Sázavou

4. Výstava o velkých šelmách v Regionálním muzeu Žďár nad Sázavou

Pro milovníky přírody a zvířat je zde fascinující výstava Soužití s velkými šelmami, kterou můžete navštívit v Regionálním muzeu ve Žďáru nad Sázavou. Tato výstava, připravená ve spolupráci s Hnutím Duha a odborníky z celé Evropy, se zaměřuje na život vlků, rysů, medvědů a koček divokých v různých částech kontinentu. Expozice podrobně ukazuje, jak se tyto vzácné šelmy vrátily do evropské krajiny po staletích absence a jak se lidé učí znovu žít vedle těchto zvířat. Výstava představuje nejen fascinující informace o chování těchto šelem, ale také reflektuje důležité otázky spojené s jejich ochranou.

Speciální pozornost je věnována také návratu vlků do oblasti Žďárských vrchů, kde se po více než 200 letech opět usadili. Návštěvníci mohou prozkoumat konflikty mezi lidmi a šelmami, dozvědět se, jaký mají šelmy vliv na ekosystém, a jak je možné předcházet těmto konfliktům. Celkově je to velmi aktuální a vzdělávací zážitek, který vám přiblíží soužití lidí a velkých predátorů ve volné přírodě.

Foto: Koruna Vysočiny

Velké šelmy v Regionálním muzeu města Žďár nad Sázavou

5. Dětská herna HOPík

Pokud hledáte místo, kde se vaše děti mohou během deštivého dne vyřádit, je tu pro vás dětská herna HOPík ve Žďáru nad Sázavou. Na atrakcích jako jsou skluzavky, prolézačky, tunely a trampolíny se malí dobrodruzi pořádně vyřádí. Pro rodiče je k dispozici útulná kavárna s italskou kávou a zákusky, takže si mohou odpočinout, zatímco si děti hrají. Herna je vhodná pro děti do 150 cm a nabízí i koutek s balónky pro batolata.

6. Ráj pro milovníky vláčků naleznete v Modelovém království

Pokud máte rádi modelová kolejiště, nesmíte si nechat ujít návštěvu Modelového království Žďár, které nabízí detailní modelové zpracování nejen města Žďár nad Sázavou, ale i dalších významných památek regionu, jako je kostel sv. Jana Nepomuckého či hrad Pernštejn. Vše je zde pečlivě vytvořeno, aby co nejvíce připomínalo skutečnost, a návštěvníci mohou sledovat, jak vláčky projíždějí krajinou inspirovanou Českomoravskou vrchovinou.

Foto: Koruna Vysočiny

Modelové království

7. Objevujte interaktivně krajinu Žďárských vrchů v Domě přírody

V srdci Žďárských vrchů, v malebné vesničce Krátká, se nachází Dům přírody, který vás zavede na fascinující cestu přírodou tohoto chráněného území. Expozice je navržena tak, aby návštěvníci všech věkových kategorií mohli interaktivně objevovat krásy a tajemství zdejší krajiny. Historický statek z 19. století, ve kterém je Dům přírody umístěn, sám o sobě vytváří autentickou atmosféru a vkusně propojuje historii s moderními vzdělávacími prvky. Každá místnost v expozici představuje jiné historické období a ukazuje, jak se krajina měnila od neprostupné divočiny až po kulturní krajinu dneška.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet interaktivní hry, které jim umožní lépe porozumět ekosystémům, geologickým procesům a životu zvířat v oblasti Žďárských vrchů. Jeden z nejzajímavějších prvků je 3D projekce, která vám přiblíží vývoj krajiny v průběhu staletí. V Domě přírody najdete také mnoho ukrytých exponátů, které můžete sami objevit, například v dřevěných komodách nebo starých šuplících.

Foto: Koruna Vysočiny

Dům přírody Žďárských vrchů

8. Útočištěm pro milovníky umění je Horácká galerie

V renesančním zámku v Novém Městě na Moravě sídlí Horácká galerie a je skutečným útočištěm pro všechny milovníky umění. Galerie se zaměřuje na sbírky regionálních umělců, ale nabízí i expozice významných českých výtvarníků. V galerii najdete stovky vystavených uměleckých děl, včetně soch, maleb, grafik, fotografií a hutního skla, které představují rozmanité směry českého moderního umění. Významné místo ve sbírce galerie zaujímají díla místních umělců, jako jsou Jan Lauda nebo Josef Štursa, kteří byli klíčovými postavami českého sochařství.

Horácká galerie však není jen místem k tichému obdivování umění. Pravidelně se zde konají kulturní akce, včetně koncertů, uměleckých workshopů a promítání filmů. Galerie je také místem, kde si mohou děti vyzkoušet různé umělecké techniky v rámci speciálních výtvarných dílen.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Horácká galerie

9. Horácké muzeum představí historii řemesel i lyžování

Pokud vás zajímá historie regionu a tradiční řemesla, rozhodně byste měli navštívit Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě. Toto muzeum se nachází v centru města na Vratislavově náměstí a nabízí bohatou expozici zaměřenou na lidovou kulturu severního Horácka, sklářství, železářství a historii města. Největší pozornost je však věnována lyžování, které má na Novoměstsku dlouhou tradici. V expozici o historii lyžování si můžete prohlédnout unikátní kolekci lyží od nejstarších modelů až po současné závodní lyže, včetně originálu slavné Zlaté lyže Českomoravské vrchoviny.

Muzeum také nabízí možnost návštěvy Strašidelného podzemí, což je expozice věnovaná pověstem z Novoměstska. Děti i dospělí se zde mohou seznámit s legendami a strašidly, která kdysi obývala místní lesy a vesnice. Muzeum je ideální pro rodiny s dětmi, protože kromě tradičních expozic nabízí i interaktivní prvky, jako jsou loutková divadla nebo historická školní třída z období první republiky, kde si děti mohou vyzkoušet, jak se kdysi učilo.

Foto: Miloš Neuman

Expozice v Horáckém muzeu

10. Procházku v minulosti zažijete v Městském muzeum Svratka

Pokud vás zajímá, jak se žilo na Vysočině v meziválečném období, určitě navštivte Městské muzeum Svratka. Toto muzeum nabízí detailní pohled na život běžných lidí v období první republiky a po druhé světové válce. Návštěvníci zde najdou rozsáhlé expozice věnované řemeslům a každodennímu životu tehdejších obyvatel. Můžete si projít místnosti, které představují domácnost z 30. let 20. století, kde nechybí tradiční nábytek a vybavení. Najdete zde také dílny různých řemeslníků, jako jsou ševci, hrnčíři nebo truhláři, kteří hráli klíčovou roli v ekonomice regionu.

Expozice Jednota je dalším zajímavým místem, kde můžete vidět, jak vypadal obchod v 70. letech minulého století. Tento prostor je věrně zrekonstruován, aby návštěvníci mohli zažít, jaké to bylo nakupovat v době, kdy Jednota byla jedním z mála míst, kde si lidé mohli nakoupit potraviny a základní potřeby. Pro děti je tu zábavná expozice školní třídy, kde si mohou vyzkoušet, jaké to bylo sedět v lavici za první republiky.

Foto: Roman Šulc

Městské muzeum ve Svratce

11. Opravdový ráj pro automobilové nadšence naleznete v bystřickém Tatra muzeu

Milovníci historických automobilů a československé automobilky Tatra si přijdou na své v Depozitu Veterán Tatra Klub v Bystřici nad Pernštejnem. Toto muzeum, které se nachází v budově bývalého lihovaru, je rájem pro všechny, kteří mají slabost pro staré automobily. Zde můžete obdivovat desítky historických vozidel značky Tatra, které byly pečlivě zrestaurovány do své původní krásy. Expozice zahrnuje nejen automobily, ale také motocykly a další techniku, která se vyráběla v továrně Tatra. Kromě toho zde najdete také šlapací autíčka a historické hračky, což zaujme především malé návštěvníky.

Muzeum má svou atmosféru a je z něj cítit nadšení pro techniku a historii. Prohlídky jsou vedeny zkušenými průvodci, kteří vám představí historii každého vozu, jeho technické specifikace i příběhy z doby, kdy tato auta brázdila československé silnice. Vedle automobilů je k vidění také malý koutek věnovaný české legendě – Járovi Cimrmanovi, který je v muzeu připomínán originálním sběratelským materiálem.

Foto: Koruna Vysočiny

Legendární Tatry naleznete v Bystřici nad Pernštejnem

12. Poznejte historii jednoho z nejmocnějších šlechtických rodů na hradu Pernštejn

Hrad Pernštejn v Nedvědici patří k nejpohádkovějším hradům v České republice a je ideálním výletním cílem i za deštivého počasí. Tento gotický skvost stojí na skalním ostrohu nad řekou Svratkou již od 13. století a nikdy nebyl dobyt, což z něj činí jedno z nejlépe zachovalých středověkých sídel v České republice. Hrad byl sídlem mocného rodu Pernštejnů, kteří v období renesance přestavěli hrad na luxusní sídlo. Díky svému zachovalému stavu je hrad často využíván pro natáčení historických filmů a pohádek. Prohlídka hradu vás zavede do jeho tajemných chodeb, velkolepých sálů a komnat, kde se dozvíte více o jeho historii a architektuře.

I když venkovní zahrady budou kvůli dešti uzavřeny, samotný hrad nabízí dostatek prostoru k prozkoumání. Uvidíte zde cenné architektonické detaily, jako jsou pozdně gotické portály a kamenné reliéfy, které dodávají hradu jedinečný charakter. V rámci prohlídky se dozvíte více o rodu Pernštejnů, jejich vzestupu k moci a následnému pádu, který byl způsoben finančními problémy. Hrad je také známý jako mramorový, to díky využití místního nedvědického mramoru, který dodává stavbě její charakteristickou podobu. Návštěva hradu Pernštejn je nezapomenutelným zážitkem pro milovníky historie a architektury.

Foto: Koruna Vysočiny

Podzimní hrad Pernštejn

13. V Městském muzeum poznáte řemesla i živé ryby

V Městském muzeu Bystřice nad Pernštejnem můžete prozkoumat pestrou škálu expozic, které zachycují bohatou historii regionu. Muzeum se nachází v budově bývalé radnice a pivovaru a představuje širokou paletu témat – od lidových řemesel až po přírodu a geologii. V expozici věnované starým řemeslům najdete ukázky práce tradičních místních řemeslníků, včetně kovářů, hrnčířů, tkalců a truhlářů. Tyto sbírky oživují historii regionu a návštěvníkům přibližují život a práci lidí v minulých staletích.

Zajímavou součástí muzea je také expozice Živé ryby Vysočiny, kde mohou návštěvníci obdivovat skutečné ryby z místních vodních toků a rybníků. Dále muzeum nabízí školní třídu ze začátku 20. století, kde si mohou děti i dospělí vyzkoušet, jaké to bylo sedět v dřevěných lavicích a učit se z dobových učebnic. Muzeum o víkendu představí novou výstavu, která se věnuje zaniklým řemeslům na Bystřicku a přibližuje perleťáře, bednáře, hřebenáře a další.

Foto: Koruna Vysočiny

Městské muzeum Bystřice nad Pernštejnem

Deštivé dny na Vysočině nemusí znamenat nudu. Tento region nabízí širokou škálu aktivit, které si můžete užít pod střechou, ať už máte rádi historii, umění, relaxaci nebo zábavu pro děti – Vysočina má co nabídnout za každého počasí.

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz