Hlavní obsah
Cestování

Nové Město na Moravě: Kombinace přírody, kultury a cyklistiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman

Pohled na Nové Město na Moravě

Nové Město na Moravě je nejen tradičním zimním centrem, ale láká návštěvníky i v létě svou krásnou přírodou, kulturním životem, památkami a úchvatnými výhledy na panorama Českomoravské vrchoviny.

Článek

Nové Město na Moravě nabízí nejen krásné památky, stopy slavných osobností, ale také špičkové sportovní vyžití. Novoměstsko však skrývá ještě mnohem více pokladů. Při návštěvě si rozhodně nenechte ujít skvělé restaurace, kavárny a místní pivovary, protože regionální lahůdky si zde zaručeně zamilujete. A s příchodem léta se celá oblast proměňuje v ráj pro cyklisty s rozsáhlou sítí značených tras, které vám nabídnou stovky kilometrů nezapomenutelných zážitků.

Putování po této malebné oblasti začneme ve Vysočina Areně, známém centrum elkých sportovních událostí. V blízkosti areálu se nachází Cyklo Aréna Vysočina, která tvoří rozsáhlou síť singletracků. Tato síť nabízí trasy s pěti stupni obtížnosti, takže si zde každý cyklista, ať už začátečník či profesionál, najde svou ideální trasu. Nabídka okruhů zahrnuje technicky nenáročné a zábavné trasy pro děti, přírodní stezky pro handicapované cyklisty a náročné traily pro zkušené bikery a adrenalinové nadšence. Všechny trasy jsou přehledně značené, takže se nemusíte obávat ztratit se nebo odbočit na jinou trasu. Pro děti je také k dispozici nově vybudovaná trať přímo u Hotelu Ski. Pokud zůstanete v okolí areálu můžete vyzkoušet i pumptrack, jehož parametry patří k těm největším v Česku vůbec.

Foto: Cyklo aréna Vysočiny

Cyklo aréna Vysočiny

Nové Město na Moravě nenabízí pouze neuvěřitelné cyklistické dobrodružství, ale také pěší výlety, které vás zavedou do srdce místních pověstí a legend. Pokud jste spíše milovníky chůze než cyklistiky, v okolí Vysočina Areny objevíte tajemný les Ochoza, kde na vás čeká Obrázková cesta. Během tohoto výletu narazíte na osm obrázků, které se inspirovaly místní historií, legendami a pověstmi. Cesta je vyznačena žlutočervenými čtverci, takže se nemusíte obávat ztratit se. Pokud si přejete podrobného průvodce, můžete si ho zakoupit v  turistickém informačním centru. A pokud byste náhodou na cestě nenalezli všechny osm obrázků, nemějte strach - můžete si je prohlédnout na dvoře Horáckého muzea.

Pokud máte pohybu už dost, nezapomeňte navštívit historické centrum Nového Města na Moravě. Tato malebná městská památková zóna, vyhlášená v roce 1990, vás okouzlí prohlídkovým okruhem s 22 zastávkami. Tento okruh vás provede historickým jádrem města, které se točí kolem Vratislavova náměstí. Zde najdete převážně jednopatrové domy, které byly pečlivě renovovány po velkém požáru v roce 1801.

Foto: Koruna Vysočiny

Kostel sv. Kunhuty

V původní renesanční radnici ze 16. století na Vratislavově náměstí se nachází Horácké muzeum, které se věnuje ukázce lidové kultury na severním Horácku, sklářství, železářství, historii města a lyžování. V muzeu je největší množství exponátů věnováno lyžování a jeho historii v Novém Městě. Během letní sezóny se mohou návštěvníci dostat do Strašidelného podzemí, které je věnováno pověstem z Novoměstska, a na dvůr, kde se nachází asi nejatraktivnější exponát, tzv. „Mlejnek z Víru“. Jde o pohyblivý figurální soubor s pracovními a žertovnými výjevy, poháněný vodním kolem, který se spouští každou půlhodinu.

Foto: Miloš Neuman

Horácké muzeum

V centru města za domem č. p. 12 na Vratislavově náměstí bylo v roce 2010 vybudováno městské arboretum. Zpustlá zahrada se tak během jednoho roku proměnila na příjemné místo odpočinku, relax i poučení.

V parku na náměsti se nachází Novoměstský zámek, který byl postaven koncem 16. století. V současné době zde sídlí Horácká galerie. Ve svých prostorách skrývá největší díla umělců Vysočiny se stálou expozicí věnovanou českému sochařství 20. století, krajinářství a škrdlovickému hutnímu sklu. Zámek také často ožívá kulturními akcemi i art kinem.

Foto: Miloš Neuman

Horácká galerie

Do okolí Nového Města nás zavede Naučná stezka Tři kříže, která je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí strávit příjemné odpoledne v přírodě třeba s kočárkem. Stezka je dlouhá necelé 3 kilometry a je pojmenována podle památky Tři kříže na kopci Kalvárie, které byly postaveny v roce 1832 jako poděkování Bohu za ušetření města před nákazou cholery a moru. Trasa nás zavede třeba ke statku Horní Dvůr, jehož historie sahá až do 16. století, kdy patřil pánům z Pernštejna, nebo na Zasranec, což je místní název část Nového Města okolo kaple sv. Jana Nepomuckého. Dříve tu chodili pláteníci a své rance s výrobky skládali před hospodou. Když je místní viděli, říkali: „Zas nese ranec, později už jen zas ranec.“ A od toho název vznikl. Dobový název připomínají i dvě smaltované s erbem ulice, které jsou vyvěšeny na obou vjezdech do ulice.

Foto: Erik Havlík

Tři kříže

Další tipy na výlety v Novém Městě na Moravě a v okolí najdete na www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz