Hlavní obsah
Cestování

Objevte kouzlo Pernštejnského panství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Rodové sídlo pánů z Pernštejna

Procházka Pernštejnským panstvím nás zavede na území obydlené již v období raného středověku, které vystihuje krásná příroda a obrovská pestrost množství turistických cílů.

Článek

Nedvědice - Smrček - Sejřek - Doubravník - Černvír - Nedvědice

Naše putování Pernštejnským panstvím začneme v centru městečka Nedvědice, kde se v turistickém informačním centru nachází stálá Expozice stříbrného mincovního pokladu. V expozici můžete vidět všech 284 mincí, které byly v roce 2016 nalezeny v Dolním Čepí nedaleko Nedvědice. Expozice nabízí zajímavou ukázku stříbrných platidel z mnoha evropských zemí z období 2. poloviny 16. století s přesahem až do období konce třicetileté války.

Foto: Koruna Vysočiny

Stříbrný mincovní poklad

Po prohlídce centra městečka se vydáme po značené naučné stezce a začneme stoupat do kopců až do Smrčku. Informační cedule nás seznámí s historií těžby mramoru, ze kterého je postaveno i rodové sídlo pánů z Pernštejna. Smrčkovský katastr je jedním z nejbohatších nalezišť nerostů na Bystřicku. V odborné literatuře je jich uváděno kolem 40 druhů.

Smrčkem, kde uvidíme třeba historickou hasičskou stříkačku, projdeme po žluté turistické značce a kolem koňských pastvin se dostaneme k jedné z nejhezčích vyhlídek na hrad Pernštejn - Maria Laube. Jako první tu nechal postavit původní altán hrabě Mittrowský, následně se místo stalo cílem turistů, výletníků a návštěvníků hradu.

Foto: Koruna Vysočiny

Vyhlídka Maria Laube

Kolem hradu budeme sestupovat až do obce Pernštejn, kde si prohlédneme dřevěný krytý most přes říčku Nedvědičku, který byl postaven už v 60. letech 19. století. Disponuje trámovou věšadlovou konstrukcí a je dlouhý 12 metrů. Tento most je součástí středověké kočárové cesty, která vedla od hradu Pernštejn k Sejřku a navazovala na významnou cestu mezi Brnem a Novým Městem na Moravě.

Foto: Koruna Vysočiny

Krytý most v Pernštejně

Po cestě na Sejřek ještě potkáme Skalní vyhlídku, která nabízí další nádherný výhled na hrad Pernštejn. I další část cesty přes Nový Dvůr a osadu Mansberk nám bude nabízet místa s půvabnými výhledy.

Další zastávkou bude Doubravník, který je městskou památkovou zónou a leží na březích řeky Svratky. Městečko patří mezi nejdůležitější místa spojená s historií rodu Pernštejnů. Nejcennější částí Doubravníku je centrum, kde najdeme kostel Povýšení svatého Kříže s hrobkou rodu Mittrowských. Vedle pozdně gotického kostela se nacházejí pozůstatky původního opevnění, které měly chránit toto místo před vpádem nepřátel. V Doubravníku se také nacházejí dvě kaple - svaté Maří Magdaleny a svaté Anny.

Foto: Koruna Vysočiny

Doubravník

Teď už nás čeká pohodová cesta údolím řeky Svratky přes Černvír, kde najdeme dřevěný most, který byl postaven dokonce už v roce 1718, a je nejstarším krytým dřevěný mostem na Moravě. Kousek od něj stojí další unikátní památka, kostel Nanebevzetí Panny Marie stojí už od roku 1228 na nejužší severní části skalního ostrohu nad řekou Svratkou. Uvnitř se nachází vzácné řezbářské práce a gotické nástěnné malby, které mají nejen uměleckou, ale i dokumentární hodnotu.

Foto: Koruna Vysočiny

Dřevěný krytý most v Černvíru

V této malé obci se vydáme ještě do jedinečného muzea s exponáty inspirovanými tvorbou Julese Verna, Karla Zemana a Karla Čapka. Fantasy muzeum & galerie bylo založeno Tomášem Krištofem, divadelním a filmovým kaskadérem, výtvarníkem a nadšencem pro sci-fi a fantasy tematiku. Expozice je stylizovaná do steampunku a trash artu. Plastiky jsou obrovských rozměrů a kladou velký důraz na detaily. Základním stavebním materiálem jsou industriální odpady, jako jsou železo, hliník, plasty, polystyren, dřevo a sklo.

Foto: Koruna Vysočiny

Fantasy muzeum

Poslední část cesty nás zavede proti proudu řeky Svratky zase zpátky do centra Nedvědice, kde jsme také začali.

Další výlety krásnou Vysočinou naleznete na: www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz